Budućnost je ovdje.

Električna mobilnost

Nanovo razvijamo mobilnost: s našim hibridnim vozilima te inteligentnim rješenjima.

Maksimalna učinkovitost.

SEAT Tarraco e-HYBRID

Nova linija opreme za SEAT Tarraco s učinkovitim hibridnim pogonom predstavlja dosad najsnažniji model Tarraco.

Samostalno punjiv i izdržljiv.

SEAT Leon e-HYBRID

SEAT Leon e-HYBRID: zahvaljujući rekuperaciji energije kočenja mild hybrid baterija se ponovno puni tijekom vožnje.

Više snage.

SEAT Leon Sportstourer e-HYBRID

Zahvaljujući fleksibilnim opcijama punjenja SEAT Leon Sportstourer e-HYBRID pruža veći doseg u odnosu na standardna hibridna i električna vozila.

Zašto e-mobilnost?

E-mobilnost nema samo dobar utjecaj na svakodnevicu, već ima i brojne prednosti: 

 • Prihvatljiva za okoliš
 • Ušteda troškova zahvaljujući državnim poticajima
 • Perspektivna mobilnost

Državni poticaji i uštede.

Tko vozi "zeleno" pozitivno utječe ne samo na okoliš nego i na vlastitu bilancu. 

Više informacija o javnim pozivima za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila pronađite na stranici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Plug-in Hybrid (PHEV).

Plug-in hibridni automobil (PHEV) predstavlja kombinaciju tehnologija koja osim konvencionalnog motora s unutarnjim izgaranjem raspolaže i dodatnim elektromotorom. Ako je zaliha električne energije potrošena, automobil će se nastaviti kretati uz pomoć motora na unutarnje izgaranje u hibridnom modusu.

Punjenje.

Punjenje svog plug-in hibridnog vozila možete izvržiti na javnim punionicama, odmorištima i benzinskim postajama  ili kod kuće putem konvencionalne kućne utičnice ili istalacijom wallboxa - stanice za punjenje koja se montira na zid, s preduvjetom dostupnosti električne energije.

Kod kuće na wallboxu baterija će se napuniti do kraja za otprilike 3h i 40min. 

S pametnim wallboxom, rješenjem za punjenje kod kuće, moći ćete udobno nadgledati postupak punjenja sa svog smartphonea. Na primjer s wallboxom marke SEAT, dostupnim u tri verzije opreme i dvije duljine kabela.

Doseg.

 

SEAT Tarraco e-HYBRID

Zahvaljujući svom paketu baterija od 13kWh,  pruža potpuno električni doseg do 49km WLTP-a (58km po NEDC-u).  Prilikom korištenja elektromotora i motora s unutarnjim izgaranjem, doseg je do 730 km.

 

SEAT Leon e-HYBRID

S baterijom kapaciteta 12,8kWh, u izvedbi s 5 vrata doseg je do 66 km WLTP-a (75km po NEDC-u), dok je u Sportstourer izvedbi doseg do 65km WLTP-a (72km po NEDC-u). 

Što biste trebali znati / Često postavljana pitanja

Općenito o električnoj mobilnosti

Koje vrste električnih automobila postoje?

Razlikujemo četiri vrste električnih automobila:

 • BEV vozila (eng. Battery Electric Vehicle) pogoni isključivo elektromotor.
 • PHEV vozilo (eng. Plug-in-Hybrid Electric Vehicle) hibridno je vozilo s elektromotorom i motorom s unutarnjim izgaranjem, koje je moguće puniti vanjskim rješenjem za punjenje. PHEV vozilo može imati doseg isključivo na električni pogon od oko 50 km.
 • HEV vozilo (eng. Hybrid Electric Vehicle) je hibridno vozilo. To je vozilo opremljeno elektromotorom i motorom s unutarnjim izgaranjem te nema mogućnost punjenja putem vanjskih punjača. Elektromotor je konstruiran samo pomoć motoru s unutarnjim izgaranjem i regenerativno kočenje.
 • MHEV vozilo (eng. Mild Hybrid) je vozilo s motorom s unutarnjim izgaranjem s 48-V strujnom mrežom i električnom potporom za kretanje odnosno za "jedrenje". Motor na izgaranje samo dobiva potporu i nije moguća vožnja isključivo na električni pogon. Motor tu potporu prvenstveno dobiva na malim brzinama, primjerice tijekom parkiranja ili kretanja. Baterija nema mogućnost punjenja s vanjskim punjačima. 
Kako izgleda vožnja električnog automobila i koje ga karakteristike razlikuju od konvencionalnih automobila?

Način vožnje električnog automobila jednak je načinu vožnje konvencionalnog automobila s automatskim mjenjačem. Električni automobil također raspolaže papučicom gasa i kočnice te uobičajenim stupnjevima P, R, N i D na ručici jednostupanjskog automatskog mjenjača. Međutim, za razliku od konvencionalnih automobila snaga elektromotora u potpunosti je raspoloživa na svakom broju okretaja i pri svakoj brzini. To omogućuje veliko ubrzanje od samog početka. 

Ima li električni automobil ručni mjenjač, odnosno stupnjeve prijenosa ili brzine?

Električni automobili nemaju mjenjač (stupnjeve prijenosa ili brzine). Konstantno visok okretni moment pruža dovoljno fleksibilnosti za sve brzine kako bi se moglo ubrzati bez prekida. 

Jesu li električni automobili opasniji u slučaju sudara?

Električni se automobil po pitanju sigurnosti ne razlikuje od vozila s motorom na izgaranje i podliježe istim sigurnosnim propisima (crash testovima itd.). Ako dođe do sudara, napajanje strujom baterije odmah se automatski odvaja, pa više nema napona u vozilu. Rizik od požara na električnim vozilima statistički je čak manje vjerojatan nego kod vozila s motorom na izgaranje jer nema gorivih tekućina (ulja, goriva).

Koji državni poticaji postoje za električne automobile u Hrvatskoj?

Informacije o raspoloživim poticajima za električna vozila možete pronaći na stranici Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), pod rubrikom  Sufinanciranje nabave energetski učinkovitijih vozila.

Koje su prednosti električnog automobila?

Prednosti električnog automobila su sljedeće:  

 • Troškovi korištenja vozila su niži (električna energija je obično jeftinija od benzinskog ili dizelskog goriva) 

 • Potpuno električna vozila lokalno ne ispuštaju emisije CO2

 • Troškovi održavanja e-automobila su mali  

 • Za električne se automobile u u Hrvatskoj ne mora plaćati PPMV i eko-test

 • Za kupnju e-automobila mogu se dobiti državni poticaji

 • Električni su automobili tiši u vožnji 

Plug-in hibrid

Što je plug-in hibridni automobil?

Plug-in hibridni automobil predstavlja kombinaciju tehnologija koja osim konvencionalnog motora s unutarnjim izgaranjem raspolaže i dodatnim elektromotorom. Ako je zaliha električne energije potrošena, automobil će se nastaviti kretati uz pomoć motora s unutarnjim izgaranjem.

Koja je razlika između električnog i plug-in hibridnog automobila?

Razlika između električnog i plug-in hibridnog automobila je u u vrsti pogona. Električni automobil nema motor s unutarnjim izgaranjem i radi isključivo na električni pogon. Plug-in hibrid uz elektromotor također raspolaže motorom s unutarnjim izgaranjem.

Punjenje

Gdje ću pronaći prikladne stanice za punjenje u Hrvatskoj te ima li ih u dovoljnoj količini?

Stanice za punjenje svog električnog automobila možete pronaći na sve više lokacija diljem Hrvatske i Europe. No svakako preporučujemo da pogledate u svojoj blizini odnosno u željenom mjestu. Online možete pronaći karte koje će vam pokazati gdje se nalaze stanice za punjenje u vašoj blizini.

SEAT će također u ponudi imati SEAT Easy Charging, aplikaciju koja će sadržavati kartu sa svim punionicama u SEAT mreži.

 

Koje vrste punjenja postoje?

Električni se automobili načelno mogu puniti izmjeničnom strujom (eng. AC = Alternating current) ili istosmjernom strujom (eng. DC = Direct current). AC punjenje predstavlja punjenje kod kuće, dok se kod DC punjenja postiže izrazito velika snaga punjenja koja je u pravilu dostupna na velikim javnim stanicama za punjenje.

 

Kako funkcionira punjenje na javnoj stanici za punjenje?

Za punjenje na javnoj stanici za punjenje potrebna je odgovarajuća kartica za punjenje dotičnog distributera električne energije.  Najprije karticu za punjenje treba držati ispred utičnice sa simbolom automobila kako bi vas sustav identificirao i kako biste dobili pristup. Potom se kabelom za punjenje spajaju automobil i stanica za punjenje tako da se priključci utaknu u predviđene utičnice. Pri pokretanju postupka punjenja kabel se automatski blokira te se deblokira tek po završetku postupka punjenja. Za obračun postupaka punjenja na stanicama za punjenje bilježe se podaci o kupcu, početak i kraj postupka punjenja te iskorištena količina električne energije i potom se ti podaci prosljeđuju kupcu.

Kako funkcionira punjenje kod kuće? Koji preduvjeti moraju biti ispunjeni?

Električni se automobili načelno mogu puniti i kod kuće na konvencionalnoj kućnoj utičnici. Međutim, ona baš nije praktična jer tada postupak punjenja može trajati dosta dugo, u nekim slučajevima čak i duže od jednog dana. 

Zasigurno ima puno više smisla nabaviti wallbox. Ako imate garažu i mogućnost dovoda strujnog priključka, on se vrlo vjerojatno može instalirati bez ikakvih poteškoća. Jedini preduvjet za punjenje električnog automobila kod kuće je parkirno mjesto sa strujnim priključkom. 

Smiju li se električni automobili puniti u podzemnim garažama?

Svoj električni automobil smijete puniti u podzemnoj garaži. Tu nema nikakvih ograničenja. Tehnologija punjenja serijskih modela je sigurna pa oštećenja baterije nisu moguća. Osim toga, moderne litij-ionske baterije ne ispuštaju plinove, tako da je punjenje u zatvorenim prostorima potpuno bezopasno.

Koliko traje postupak punjenja?

Na stanicama za brzo punjenje veće jakosti struje (od 25 kw do 150+ kW), kakve se većinom mogu pronaći na odmorištima i benzinskim postajama na autoputovima, baterija potpuno električnog vozila će se uglavnom napuniti do 80 % u roku od sat vremena. Na javnim stanicama za punjenje izmjeničnom strujom (AC punjenje) ili na kućnom wallboxu manje jakosti struje (do maks. 22 kW) punjenje traje otprilike između 4 i 8 sati, ovisno o kapacitetu baterije i brzini punjenja.

Koja je cijena jednog postupka punjenja na javnoj stanici za punjenje?

Načelno se cijene na javnim stanicama za punjenje orijentiraju prema količini napunjenje električne energije ili prema vremenu punjenja u minutama, pri čemu cijena često ovisi i o snazi priključka. Osim toga, cijene se razlikuju ovisno o pružatelju usluge. Mnogi pružatelji usluge nude modele s pretplatom i flatrate tarife. Stoga se cijene punjenja na istoj punionici mogu varirati.

U gradu Zagrebu u javnim garažama korištenje punionica je besplatno, dok vlasnik plaća samo cijenu parkirališne karte koja je ista kao i kod drugih korisnika garaže.

Koja je cijena privatnih rješenja za punjenje?

Troškovi za privatno rješenje za punjenje, primjerice wallbox, razlikuju se od proizvođača do proizvođača. Maloprodajna preporučena cijena s PDV-om osnovnog modela wallbox punjača marke SEAT trenutno iznosi 5.405 kn. Za više informacija molimo obratite se ovlaštenom SEAT servisu.

Postoje li razlike kod utikača za punjenje? (Koji tipovi utikača postoje?)

SEAT vozila koriste dva standardna priključka za punjenje, Tip 2 utikač za punjenje izmjeničnom (AC) strujom te CCS utikač za punjenje istosmjernom (DC) strujom.

Mogu li puniti električni automobil i po kiši?

Da, električni automobil možete puniti i po kiši. 

Može li mi netko ukrasti kabel tijekom postupka punjenja?

Ne. Kabel se tijekom postupka punjenja zaključava na vozilu i punionici, tako da postupak punjenja ne mogu prekinuti neovlaštene osobe, te se deblokira tek nakon otključavanja vozila. Kabel se neovlašteno ne može izvući niti iz automobila niti iz punionice.

Što je wallbox?

Wallbox je stanica za punjenje koja se montira na zid. Ona je idealna za jednostavno i brzo punjenje vašeg vozila kod kuće. Kako biste odabrali odgovarajući wallbox, preporučujemo vam da kontaktirate svog SEAT ovlaštenog trgovca.

Tko će izvršiti instalaciju mog wallboxa?

Siguran hardver za punjenje jedan je od ključnih faktora za uspjeh električne mobilnosti. 

Uređaj možete instalirati angažirajući vlastitog električara ili se možete obratiti SEAT ekspertima za punjenje električnih vozila koji Vas mogu dodatno savjetovati i ponuditi Vam također pregled postojećih instalacija te uslugu instalacije.

Koja je razlika između javnih punionica i wallboxa?

Punionice se mogu pronaći u javnim prostorima, primjerice na odmorištima ili benzinskim postajama, te je dio javne infrastrukture. Za razliku od toga kućni sustavi za punjenje, takozvani wallboxi, namijenjeni su za privatnu upotrebu, primjerice u vlastitoj garaži ili na parkiralištu tvrtke.

Kako funkcionira punjenje u inozemstvu?

Punjenje u inozemstvu u pravilu funkcionira kao i u tuzemstvu. SEAT usluga punjenja omogućuje komforno punjenje na više od desetke tisuća punionica diljem Europe, čime se omogućuje komforno i sigurno punjenje i u inozemstvu.

Doseg

Koliku udaljenost mogu prijeći električnim automobilom?

Doseg električnog automobila ovisi o dotičnom modelu automobila. 

Koliku udaljenost mogu prijeći zimi električnim automobilom?

Doseg i zimi ovisi o dotičnom modelu vozila te o načinu vožnje i raznim drugim čimbenicima. Ali i niske temperature tijekom zime također utječu na doseg električnog automobila. Sva energija, a time i toplina, u električni automobil dolazi iz baterije. Zbog hladnoće tijekom zime grijanje unutrašnjosti, grijanje stražnjeg stakla, grijanje sjedala itd. troše više struje. Ta veća potrošnja struje uzrokuje smanjenje dosega električnog automobila tijekom zime.

Okoliš

Jesu li električni automobili zaista ekološki prihvatljiviji od drugih tipova vozila?

Električni automobili imaju brojne prednosti, između ostaloga prvenstveno zato što ne ispuštaju CO2, što je korisno za okoliš. Osim toga, povećava se udio obnovljivih izvora energije koji će u budućnosti pokrivati veći dio potrebne struje. 

Ako promatramo posljedice električnog i konvencionalnog automobila kroz emisije CO2 i pogon, treba ih promatrati diferencirano. Naime, količina utrošenih sirovina za proizvodnju električnog automobila veća je nego kod automobila s motorom na izgaranje. U pogledu dušikovih oksida, koji se trenutačno nalaze u posebnom fokusu, električni automobil ima svakako prednost. Pritom treba svakako imati na umu činjenicu da posljedice za okoliš također ovise o mjestu emisija. U načelu bitno je koje će se mjerenje i promišljanje uzeti za ukupnu procjenu. Je li zaštita klime važnija od kvantitativne potrošnje sirovina? Koja se vrijednost pripisuje zaštiti zdravlja na licu mjesta u odnosu na emisije koje nastaju izvan centra grada? Jasan odgovor na ovo pitanje ne postoji. 

Koliko može izdržati baterija?

SEAT daje jamstvo na visokonaponske baterije električnih vozila do 8 godina ili 160.000 kn, ovisno što prije nastupi pri čemu kapacitet baterije u tom razdoblju neće pasti ispod 70% nazivnog kapaciteta.

Mogu li se baterije električnih vozila reciklirati?

Da, baterije električnih (i hibridnih vozila) mogu se reciklirati. Litij-ionske baterije mogu se reciklirati isto kao i baterije laptopa i smartphonea.

Ostalo

Što se događa kada je baterija prazna?

Isto kao kod automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem, vozilo neće moći nastaviti vožnju. Stoga biste uvijek trebali paziti na preostali doseg i u slučaju potrebe pravodobno napuniti svoj električni automobil. 

Što se događa kada se sa svojim električnim automobilom nađem u zastoju?

Električni automobil gotovo ne troši energiju tijekom mirovanja (u zastoju ili na semaforu). Oni pri tome omogućuju klimatizaciju ili grijanje  bez ispušnih plinova, a time i veći komfor tijekom zastoja, bez obzira na samu lokaciju gdje se nalazite (trajekt, tunel, podzemna garaža...).

Koji dodatni troškovi nastaju u usporedbi s vozilima s motorom na izgaranje?

Zahvaljujući poreznim olakšicama i poticajima tekući su troškovi kod električnih automobila manji nego kod automobila s motorom na izgaranje. I troškovi održavanja su manji jer primjerice nema troškova za zamjenu ulja i sl. 

Trebaju li električna vozila ulje?

Ne, električni automobili ne trebaju ulje.