MEĐUNARODNI SALON AUTOMOBILA U ŽENEVI 2019.

SEAT el-Born: priključen u elektromobilnost

04.03.2019
  • Svjetska premijera konceptualnog vozila SEAT el-Born u okviru Volkswagen Group Night
  • el-Born prvo je potpuno električno vozilo marke SEAT koje se temelji na MEB platformi Volkswagen koncerna
  • Ovo konceptualno vozilo naglašava usredotočenost marke SEAT na nastavak pružanja usluga održive mobilnosti u svijetu koji se neprestano mijenja
  • Potpuno električno vozilo sadrži najsuvremenije autonomne funkcije i tehnologije povezivosti za poboljšani doživljaj vožnje
  • Paket baterija vozila koji pršti od energije može se napuniti za svega 47 minuta, čime se doseg vozila ponovno vraća na do 420 km

Zagreb 1. ožujka 2019. godine - SEAT el-Born prvi će se put prezentirati svjetskim medijskim predstavnicima u okviru Noći Volkswagen koncerna prije svojeg javnog debija na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi 2019. SEAT el-Born je konceptualno vozilo koje odgovara na niz različitih pitanja koja postavlja električna revolucija i postaje prekretnicom u okviru toga procesa.

Svijet se mijenja, a zajedno s njime mijenja se i mobilnost. Kao što je motor na unutrašnje izgaranje promijenio način na koji putujemo tijekom prvih godina 20. stoljeća, elektrifikacija nas vodi do sljedeće generacije automobilskog razvoja.

Istovremeno s odvijanjem ovih promjena, potaknuta zahtjevima za smanjenjem emisija CO2 i svojeg utjecaja na okoliš, marka SEAT preuzima veću odgovornost i pomaže ubrzati promjenu prema budućnosti s niskom stopom ugljičnih emisija.

el-Born je dobio ime po jednoj od najpoznatijih četvrti Barcelone

Gradovi su sve gušće naseljeni, no kupci se i dalje žele osloniti na osobnu mobilnost, zbog čega konceptualno vozilo SEAT el-Born objedinjuje temeljne aspekte koji pokreću promjene u automobilskoj industriji: elektrifikaciju, autonomnu vožnju, dijeljenu mobilnost i povezivost.

SEAT el-Born prvo je 100-% električno vozilo marke SEAT koje se temelji na MEB platformi Volkswagen koncerna. Ovo je konceptualno vozilo svoje ime dobilo po jednoj od najpoznatijih četvrti Barcelone. To je bilo nadahnuće dizajnerima i inženjerima marke SEAT koji su kreirali sportsko vozilo s najnaprednijom električnom tehnologijom.

Vozilo je dizajnirano i razvijeno u Barceloni te će se proizvoditi u tvornici u Zwickauu u Njemačkoj; SEAT će biti druga marka koja će lansirati potpuno električno vozilo koje se temelji na MEB platformi Volkswagen koncerna. Ovaj će se automobil uvesti na tržišta u 2020. godini.

"Mobilnost se mijenja, a zajedno s njome mijenjaju se vozila koja vozimo." 

"Mobilnost se mijenja, a zajedno s njome mijenjaju se vozila koja vozimo. Marka SEAT predvodi ovu promjenu, a konceptualno vozilo el-Born oličenje je tehnologija i filozofije dizajna koje će nam pomoći svladati izazove na koje ćemo u budućnosti nailaziti" rekao je Luca de Meo, predsjednik uprave marke SEAT.

S paketom baterija koji pršti od snage i energije kao svojim središnjim aspektom te koji konceptualnom vozilu SEAT el-Born omogućuje doseg do čak 420 km u okviru službenog WLTP testnog ciklusa i mogućnost postizanja brzine od 100 km/h za svega 7,5 sekundi, ovo se vozilo odlikuje visokim stupnjem dinamičnosti i praktičnosti koji se i očekuje od marke SEAT. Kada se tomu doda mogućnost punjenja baterije za svega 47 minuta, jasno je da će ono pomicati granice elektrifikacije.

Kod konceptualnog vozila SEAT el-Born nije samo riječ o korisnoj elektrifikaciji, već također o integraciji drugih tehnologija. Ovo vozilo sadrži autonomne funkcije koje pružaju podršku vozaču te cijeli niz sustava potpore.

Dizajniran za vožnju

SEAT el-Born dizajniran je za vožnju. Njegove dinamične proporcije temelje se na njegovu električnom pogonskom sustavu, čime se kotači premještaju u četiri kuta vozila. Vozilo se zahvaljujući tome odlikuje markantnijim i dinamičnijim stavom u usporedbi s automobilima s tradicionalnim pogonskim sustavima.

Ono utjelovljuje budućnost dizajna vozila na suvremen i integriran način, a to se u najvećoj mjeri očituje u prednjem dijelu vozila. Aerodinamika je ključ za povećanje dosega vozila, zbog čega je logotip SEAT u prednjem dijelu vozila smješten u ravnini s karoserijom. Budući da nema potrebe za zračnim hlađenjem motora, također nema potrebe za rešetkom hladnjaka. Otvori za hlađenje smješteni su u nižem, donjem području prednjeg dijela vozila, čime se osigurava opskrba zrakom za paket baterija i ujednačuje zračna struja iznad prednjeg dijela vozila.

Dok pogledom prelazi preko konceptualnog vozila SEAT el-Born, promatrač može uočiti da se položaj A stupa znatno pomaknuo unatrag, čime se postiže elegantniji izgled u vanjskom dijelu te više prostora u putničkoj kabini u unutrašnjem dijelu vozila. To se dodatno omogućuje električnim pogonskim sustavom koji zahtijeva manju količinu prostora.

Ključ maksimalnog dosega je aerodinamika

"el-Born je ultimativno oličenje emotivnog jezika dizajna marke SEAT u okviru novog svijeta električnih vozila. Naš dizajnerski tim vrlo je ozbiljno shvatio izazov kreiranja našega prvog potpuno električnog vozila tako da izgleda atraktivno. Vjerujem da vožnja električnih automobila mora biti uzbudljiva i istovremeno zabavna. Svoje kupce moramo navesti na to da se zaljube u ideju električnog automobila" rekao je Luca de Meo. 

Poboljšana aerodinamika ima golemu ulogu duž bočnog dijela vozila sa zračnom zavjesom integriranom u dizajn, što je elegantan i ujedno praktičan odgovor na zavrzlamu usklađivanja performansi i estetike vozila.

Ovaj se odgovor, možda, najbolje očituje u pogledu kotača. S 20" kotačima je potreba za poboljšanjem performansi bila ključna. Dizajn nalik turbinama stvara pozitivno strujanje zraka koje poboljšava aerodinamička svojstva i ventilira kočnice u svrhu zadržavanja dinamičnosti. Kotači pružaju savršenu usklađenost između aerodinamike, odvođenja topline i lakoće konstrukcije.

U stražnjem dijelu vozila spojler s dva sloja također pridonosi aerodinamičnim performansama modela SEAT el-Born, čime se osigurava da strujanje zraka ostane besprijekorno i da se turbulencije svedu na najnižu razinu. On također pruža svijest o prednostima dinamike i performansi vozila.

U unutrašnjosti je prostor u najvećoj mjeri iskorišten zahvaljujući potpuno električnom pogonskom sustavu, što vozilu pruža mogućnost ponude potpuno novog iskustva.

Putnički prostor pruža osjećaj lakoće i lebdenja, no istovremeno tehnološke naprednosti, i to s integracijom digitalnog cockpita, 10" ekrana za infotainment i povezivost smještenog u samom središtu instrumentne ploče.

Nakon ulaska u vozilo cjelokupna se pozornost usmjerava na vozača. Sve linije na instrumentnoj ploči usmjerene su prema osobi koja sjedi za kolom upravljača.

Prostor u unutrašnjosti zaista je izdašan te svim putnicima pruža veću prostranost za opuštanje u svojim duboko izvedenim sjedalima, i to zahvaljujući povećanim internim dimenzijama. Međutim, prostor se također upotrebljava za postizanje najvišeg stupnja praktičnosti i funkcionalnosti. Također postoji više prostora za pohranu; mogućnost pohrane torbe između dvaju prednjih sjedala jednostavan je i učinkovit primjer ovoga povećanog kapaciteta.

Vrhunska snaga performansi

SEAT el-Born istinska je promjena na tržištu s performansama koje ispunjavaju želje kupaca i potrebe vožnje u stvarnim uvjetima, i to kao nijedno drugo vozilo do sada.

S izlaznom snagom do 150 kW (204 KS) vozilo može postići brzinu od 100 km/h za svega 7,5 sekundi - što je dovoljno za ispunjavanje zahtjeva bilo kojeg scenarija vožnje. No to je samo jedna strana priče.

Električna se vozila ne ocjenjuju samo na temelju svojih performansi, već i prema mogućnosti dužih vožnji sa samo jednim punjenjem svojih baterija i smanjenja vremena potrebnog za punjenje nakon što se pohranjena energija potroši. To je mjerilo u pogledu kojeg el-Born briljira.

S dosegom do 420 km u stvarnim uvjetima vožnje na temelju WLTP ciklusa vožnje i s po 62 kWh iz paketa baterija koji pršti od energije ovo je vozilo spremno voziti na svako odredište koje kupac zaželi. A s kompatibilnošću s do 100 kW punjenja istosmjernom strujom (DC) s turbopunjačem baterija se može napuniti od 0 do 80 % za svega 47 minuta.

U vozilo je također integriran napredni sustav upravljanja toplinom za bolje iskorištavanje dosega vozila u najekstremnijim uvjetima okoline. Toplinska pumpa vozila može smanjiti potrošnju električnog grijanja, čime se štedi do 60 km u pogledu autonomije - korisna značajka u zemljama u kojima temperature mogu biti niske i putnici trebaju uključivati klimatizacijske sustave.

Tehnologija koja oduševljava

Dok naše ceste postaju sve napučenijima, automobili svojim putnicima trebaju pružiti olakšanje stresa. SEAT el-Born čini upravo to jer integrira najnovija dostignuća u pogledu autonomne funkcionalnosti i povezivosti kako bi olakšao tegobe suvremenog života.

SEAT el-Born profitira od autonomnih sustava druge razine, pružajući djelomičnu autonomiju vozilu kako bi ono moglo kontrolirati postupke upravljanja, ubrzanja i usporavanja. Kada se tomu, između ostalog, doda sustav inteligentne potpore pri parkiranju Intelligent Park Assist, SEAT el-Born predstavlja konceptualno vozilo koje je istinsko oličenje budućnosti vožnje.