Pogled u budućnost

CUPRA pokazuje svoju viziju sportskog karaktera s potpuno električnim konceptualnim vozilom CUPRA Tavascan

02.09.2019
  • CUPRA ide korak dalje s izvedbom coupéa velikog SUV vozila: dinamičan vanjski dizajn, sofisticirana unutrašnjost i napredna tehnologija pogonskog sustava kao glavne karakteristike
  • Konceptualno vozilo objedinjuje nastup SUV vozila i eleganciju sportskog coupéa, iznova pokazujući potencijalnu evoluciju dizajna marke CUPRA
  • Konceptualno vozilo CUPRA pogone dva električna motora - jedan na prednjoj osovini i jedan na stražnjoj osovini - za ukupnu izlaznu snagu od 225 kW (306 KS)
  • Ovo vozilo počiva na platformi MEB Volkswagen koncerna i opremljeno je paketom baterije snage 77 kWh za potpuno električni doseg do 450 km

Martorell/Zagreb, 2. rujna 2019. godine - Dok automobilski svijet napušta uobičajeni i stupa u svijet koji pogoni elektrifikacija, marka CUPRA nanovo definira elemente kao što su performanse. Nakon što je ranije ove godine predstavila konceptualno vozilo CUPRA Formentor, marka CUPRA ide korak dalje u svojoj viziji elektrificiranih performansi s konceptualnim vozilom CUPRA Tavascan.

Ova jedinstvena i posebna marka vozila sada povezuje svoj DNK visokih performansi s najsuvremenijom tehnologijom pogonskog sustava sa sofisticiranim, emotivnim i izražajnim dizajnom.

Rezultat je električno konceptualno vozilo CUPRA Tavascan, model dizajniran za ispunjavanje potreba tržišta za koje se predviđa rast od 15 % godišnje - tržište potpuno električnih SUV coupéa.

Objedinjujući siluetu crossover vozila s četiri vrata, nastup SUV vozila i eleganciju sportskog coupéa, konceptualno vozilo CUPRA Tavascan prvo je cestovno vozilo marke CUPRA koje upotrebljava 100-% električni pogonski sustav, dok su njegove proporcije istaknute i dodatno naglašene električnom srži, zahvaljujući čemu nudi nultu stopu emisija ispušnih plinova.

CUPRA Tavascan koncept ime je dobio po selu smještenom u Pirinejima, a  poznatom po prekrasnoj prirodi i krajoliku što ga čini unikatnim mjestom.

"Osim modela CUPRA Formentor koji će se, zajedno s još dvama plug-in hibridnim modelima visokih performansi, uvesti na tržište 2020. godine, već smo dokazali svoje tehnološke sposobnosti razvojem prvog 100-% električnog trkaćeg vozila na svijetu, modela CUPRA e-Racer. Predstavljanjem potpuno električnog konceptualnog vozila CUPRA Tavascan prenosimo ovu viziju na cestu i dokazujemo da iznimne performanse mogu biti električne", rekao je izvršni direktor marke CUPRA Wayne Griffiths.

Kutovi vanjskog dizajna

Vanjski dizajn vozila objedinjuje performanse i učinkovitost, unoseći markantnost i dinamiku u segment, a dodatno se ističe mogućnošću za smanjenjem svojeg utjecaja na okoliš. Prednji dizajn vozila naglašava njegov električni karakter s osvijetljenim logotipom CUPRA koji je smješten nisko i time pruža potpuno drukčije težište. Svaki otvor sa sobom donosi povećanje učinkovitosti, omogućujući neometan protok zraka karoserijom ili hlađenje paketa baterije u unutrašnjosti.

Protok zraka ključna je komponenta ovoga konceptualnog vozila marke CUPRA. U njegovim markantnim kućištima kotača smješteni su 22" turbinski kotači od lakog metala, usmjereni na savršeno odvođenje zraka, čime ovom SUV coupéu omogućuju besprijekornu vožnju sa smanjenom razinom otpora.

U stražnjem dijelu vozila difuzor osigurava funkcionalnu aerodinamiku, no također povećava emotivan osjećaj performansi koji se dodatno ističe elegantnim, stražnjim svjetlom "coast-to-coast" koje se proteže cijelom širinom vozila i sadrži logotip CUPRA.

Električno konceptualno vozilo CUPRA Tavascan objedinjuje sofisticiranu vanjsku boju od tekućeg metala koja naglašava i dodatno ističe njegov vanjski dizajn, a njegov izražajan izgled upotpunjuju detalji od ugljičnih vlakana markantnih nijansi te elegantni bakreni detalji.

Unutarnji mir

Dinamične linije vanjskog dizajna ovoga konceptualnog vozila također se odražavaju u njegovoj unutrašnjosti. To je prostor koji povezuje materijalne i tehnološke koncepte te otvorenost i usredotočenost za stvaranje putničkog prostora koji pruža savršen omjer usmjerenosti na vozača i udobnosti putnika.

U unutrašnjosti ovoga konceptualnog vozila primjenjuju se kontrastne boje, strukturalni elementi od ugljičnih vlakana te dinamični pristupi tehnologiji i dizajnu kako bi se stvorio vrhunski putnički prostor koji se doima laganim.

Prigušeno LED ambijentalno osvjetljenje upućuje dobrodošlicu putnicima kada otvore vrata putničkog prostora. Ulazak u unutrašnjost ovoga konceptualnog modela posreduje emotivnost zahvaljujući kontrastnoj koži, ugljičnim vlaknima i materijalu Alcantara®.

Skulpturalna kožna 3D reljefna sportska sjedala nude oblik i funkcionalnost, udobnost i sigurnost, dok zakrivljena instrumentna ploča protječe prednjim dijelom unutrašnjeg prostora, pružajući kako usredotočenost tako i osjećaj prostranosti. Za kolom upravljača vozač se nalazi za upravljačkom postajom, s digitalnim kombiniranim instrumentom veličine 12,3" koji mu pruža sve potrebne informacije, a on je upotpunjen zaslonom infotainment sustava veličine 13".

No unutrašnjost ovoga konceptualnog vozila može se prilagođavati. Veći ekran može promijeniti svoj fokus i po potrebi se usmjeriti prema drugim putnicima u vozilu kada se integrira u svako od sportskih sjedala vozila; povezivost zvučnika i smartphonea znači da će svi putnici moći iskoristiti prednosti unutrašnjosti ovog vozila.

 

Kapacitet performansi

Konceptualno vozilo CUPRA Tavascan pruža jedinstvenu viziju budućnosti visokih performansi marke jer se koristi snagom elektrifikacije za pružanje razine sofisticiranosti i emotivnosti kakve još nisu viđene na tržištu.

Ovaj crossover coupé s četiri vrata objedinjuje nastup SUV vozila i elegantnost sportskog coupéa, no njegov estetski izgled upotpunjuju njegove značajke. Električno konceptualno vozilo CUPRA Tavascan donosi performanse, dinamiku i mogućnost vožnje koje njegovi kupci i očekuju.

Ispod markantnog vanjskog dizajna vozila nalazi se napredni, potpuno električni pogonski sustav koji pruža uzbuđenje za kojim svaki vozač traga, s proslavljenom niskom razinom buke i učinkovitošću koju ova tehnologija nudi.

Dva motora - jedan integriran na prednjoj osovini, jedan na stražnjoj - prenose kombiniranu snagu od 225 kW (306 KS) na sva četiri kotača te tako osiguravaju vrhunske performanse. Električno konceptualno vozilo CUPRA Tavascan može postići brzinu od 100 km/h za manje od 6,5 sekundi.

No ova pravocrtna brzina samo je dio priče. U konceptualnom se vozilu nalazi paket litijionske baterije snage 77 kWh koji može pohraniti dovoljno energije kako bi se vozilo kretalo čak do 450 km. To je vrijednost koja počiva na strogom ispitivanju WLTP ciklusa.

Vozilo se temelji na platformi MEB Volkswagen koncerna, a s obzirom na to da je paket baterije smješten u podnici ovoga konceptualnog vozila, njegovo je težište nisko, čime se osigurava zaista dinamična vožnja.

Električno konceptualno vozilo CUPRA Tavascan model je koji istinski utjelovljuje marku CUPRA i koji je dizajniran za budućnost. Svoju svjetsku premijeru imat će na ovogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu.