Svjetska premijera modela CUPRA Formentor

Veo tajne diže se s modela CUPRA Formentor

03.03.2020
  • Formentor je prvi model koji je razvijen ekskluzivno za marku CUPRA te postaje najemotivnijim modelom u ponudi marke
  • CUPRA Formentor objedinjuje markantan dizajn, pogonske sustave visokih performansi i izvrsne razine praktičnosti u vrsti karoserije CUV
  • Sofisticiranost i sportski karakter koje Formentor nudi postavljaju nova mjerila za modele marke CUPRA
  • CUPRA Formentor nudit će se s nizom opcija za pogonske sustave, uključujući najmoćniju jedinicu snage 310 KS te plug-in hibridnu verziju sa snagom od 245 KS i vrhunskim performansama
  • Isporuke modela će krenuti u zadnjem tromjesečju 2020. godine
  • Internetska videokonferencija održavat će se u utorak 03.03. od 16h (SEV) na Seat Media Centeru

Marka CUPRA otkriva model Formentor, prvo vozilo koje je ova marka razvila od početka do kraja.

Ovaj crossover vrhunskih performansi objedinjuje specifični DNK marke te je dizajniran i razvijen za budućnost, utjelovljujući ikoničan model koji povezuje sofisticiranost, inovaciju te intuitivan i dinamičan doživljaj vožnje.

Zajedno s razvojem tržišta, CUPRA Formentor objedinjuje prednosti automobila vrhunskih performansi i sve kvalitete SUV modela te počiva na nasljeđu marke CUPRA. Sve se to događa u vremenu kada se za segment CUV vozila očekuje vrtoglav rast.

CUPRA Formentor velik je korak naprijed u našem nastojanju da marku CUPRA učinimo atraktivnom za ljubitelje automobila. S fascinantnim dizajnom, pogonskim tehnologijama vrhunskih performansi te uz opciju plug-in hibridnog sustava mi smo model CUPRA Formentor učinili zaista posebnim automobilom za zaista posebne ljude.

Wayne Griffiths, predsjednik uprave i generalni direktor marke CUPRA izjavio je:

Vanjski dizajn: sama srž marke CUPRA

CUPRA Formentor, prvi automobil koji je razvijen ekskluzivno za marku CUPRA, nazvan je po najljepšem i najimpresivnijem rtu na španjolskom otoku Mallorci u Balearskom otočju. Automobil objedinjuje sve atribute te lokacije, a oni se očituju u području vanjskog dizajna ovog crossovera s vrhunskim performansama.

"CUPRA Formentor atraktivan je automobil kada je riječ o performansama, tehnologiji i estetskim elementima te u pogledu ljepote njegovih proporcija, izražajnosti njegovih linija i profinjenosti njegovih detalja", rekao je Alejandro Mesonero-Romanos, direktor odjela za dizajn.

Stijene rta, koje svoj oblik duguju udarima vjetra, poslužile su dizajnerskom timu kao nadahnuće za bočne izbočine koje odišu dinamičnošću i osjećajem kretanja, čime se dodatno naglašavaju svestrane odlike i emocionalnost automobila.

Dvobojna karoserija podsjeća na robusno terensko vozilo, no dizajn modela CUPRA Formentor koristi se prednostima estetski prilagođene tehnike radi ublažavanja siluete vozila. No za razliku od krutog, tradicionalnog SUV vozila s nešto grubljom završnom obradom, u ovom se vozilu stapaju atributi terenskog vozila te kompaktnost i sportska srž hatchback vozila u obliku koji je gotovo nalik coupéu.. U pogledu toga dimenzije automobila savršeno utjelovljuju ovu mješavinu koncepata koja na vrlo uspješan način predstavlja ispunjenje potreba današnjih kupaca. Model CUPRA Formentor dugačak je 4450 mm i širok 1839 mm. Njegova visina od 1511 mm također je naznaka impresivnog prostora za glavu za sve putnike te, u kombinaciji s međuosovinskim razmakom od 2680 mm, nudi pregršt prostora za putnike na stražnjim sjedalima, kapacitet prtljažnika od 450 litara i vrhunsku stabilnost.

S druge je strane sportski karakter dodatno naglašen vizualnim akcentom smještenim na samom kraju vozila, dok se istovremeno naglašava dužina poklopca motora, čime se dinamične proporcije ovog vozila očituju već na prvi pogled. Ovaj besprijekoran dizajn uvelike pridonosi povećanju kvalitete vanjskog izgleda vozila, a on je dodatno obogaćen integracijom stražnjeg svjetla "coast-to-coast" koje upotpunjuje prepoznatljiv izgled stražnjeg dijela vozila i 19" kotačima od lakog metala - dostupnih i u boji Copper - u kojima se nalaze 18" Brembo kočnice vrhunskih performansi.

Cjelokupan dizajn na višu razinu podiže bogata ponuda dostupnih boja: uz četiri uni i metalik boje (Urban srebrna, Midnight crna, Magnetic Tech ili Candy bijela), model CUPRA Formentor također će biti dostupan s trima posebnim vanjskim bojama (Graphene siva, Dark Camouflage i Desire crvena) te dvjema mat vanjskim bojama (Petrol plava mat i Magnetic Tech mat). Ekskluzivne opcije mat boja vozilu daju dodatnu vizualnu eleganciju i osobnost.

Unutrašnji dizajn: suvremena vizija sportskog karaktera

Jedinstven vanjski dizajn modela CUPRA Formentor savršeno upotpunjuje njegova visokokvalitetna unutrašnjost koja odiše suvremenošću i sportskim karakterom koji su tipični za marku CUPRA i njezine vrijednosti.

Putnike u modelu CUPRA Formentor ponajprije će iznenaditi svjetlo dobrodošlice koje se projicira na tlo, a kada uđu u unutrašnjost vozila, dočekat će ih materijali vrhunske izrade, bakreni detalji i istaknute značajke od tamnog četkanog aluminija koje su dizajnirane s pomnom pozornošću za detalje.

Sportska sjedala, dostupna kako u Petrol plavoj izvedbi tako i u crnoj izvedbi od prave kože, ostavljaju dojam lakoće, dok istovremeno naglašavaju karakteristike performansi modela CUPRA Formentor jer je sjedalo vozača smješteno niže, u položaju s izraženijim ergonomskim svojstvima koji utjelovljuje istinski sportski duh.

Instrumentna ploča naizgled lebdi u prostoru, a tomu dojmu pridonosi vodoravno LED ambijentalno osvjetljenje koje se proteže duž cjelokupnog prednjeg dijela putničke kabine i vrata, a koje ne samo da povećava stupanj izražajnosti vozila, već također pruža nekoliko sigurnosnih funkcija kao što su sustav prepoznavanja mrtvog kuta ili potpora pri izlasku iz vozila.

K tomu 12" panoramski lebdeći zaslon s online navigacijskim funkcijama upotpunjuje instrumentnu ploču te predstavlja gotovo beskrajan izvor funkcionalnosti i povezivosti za putnike sa zamjetno manjim brojem fizičkih tipki. Tehnologija na prvom mjestu i u unutrašnjosti vozila zahvaljujući integriranom digitalnom cockpitu koji pruža sve potrebne informacije o vožnji u izravnom vidnom polju vozača, kojega će također razveseliti novo kolo upravljača u koje je integriran gumb za uključivanje motora te element za odabir modusa CUPRA.

Pogonski sustavi: performanse za budućnost

CUPRA Formentor uvest će se na tržište s dvama pogonskim sustavima vrhunskih performansi koji su spremni pružiti zaista jedinstven doživljaj vožnje.

Na samom vrhu ponude nalazi se 2,0-litreni TSI benzinski motor s turbopunjačem i ukupnom izlaznom snagom od 310 KS (228 kW) te okretnim momentom od 400 Nm koji nudi ultimativan izričaj DNK-a marke CUPRA, a bit će popraćen emotivnim zvukom koji pridonosi atraktivnosti vozila. Ovaj će motor biti povezan s tehnologijom 4Drive koja neprestano nadzire naredbe vozila i vozača kako bi isporučila snagu na pravi kotač, i to upravo u onom trenutku kada mu je ona potrebna.

Međutim, pogled modela CUPRA Formentor uperen je u budućnost dok se sprema prijeći na elektrifikaciju zahvaljujući integraciji plug-in hibridne tehnologije vrhunskih performansi. Njegov 1,4-litreni TSI benzinski motor snage 150 KS (110 kW) u kombinaciji s elektromotorom snage 115 KS (85 kW) s paketom litij-ionskih baterija snage 13 kWh omogućuje modelu CUPRA Formentor da pruži performanse koje kupci i očekuju, no koje su u većoj mjeri u skladu sa svijetom koji je usredotočen na smanjenje svojeg štetnog utjecaja na okoliš. Ustvari, ovaj pogonski sustav osigurava najveću ukupnu izlaznu snagu od 245 KS (180 kW) i okretni moment od 400 Nm, a odlikuje se i potpuno električnim dosegom od oko 50 kilometara.

Obje kombinacije pogonskih sustava profitiraju od automatiziranog mjenjača s dvije spojke DSG, a on osigurava da će promjene stupnjeva prijenosa biti preciznije i jednostavnije. Tehnologija "shift-by-wire" konstruirana je tako da ručica mjenjača nije mehanički povezana s mjenjačem, već se umjesto toga za promjenu stupnjeva prijenosa upotrebljavaju elektronički signali. Ova tehnologija jamči dodatnu razinu učinkovitosti, no također dodaje novu dimenziju umjetnosti, zadovoljstvu i užitku tijekom vožnje. U slučaju da vozači žele još interaktivnije iskustvo, ručice za promjenu stupnjeva prijenosa integrirane na kolu upravljača još više zbližavaju vozilo i vozača.

U kombinaciji s naprednim, inteligentnim sustavom adaptivne regulacije voznog postroja DCC i progresivnim upravljačem, vozilo će postizati vrhunske rezultate, bez obzira na to za koji se pogonski sustav kupci naposljetku odluče i koji su uvjeti u vožnji ili stil vožnje posrijedi: uz upravljanjem sustavom adaptivne regulacije voznog postroja DCC putem kliznika vozač može točno odabrati koju postavku želi, posebice kada je riječ o modusu Individual. Sve ove značajke tvore ključne elemente dinamičnosti, emotivnosti i performansi koji će se očitovati u svakom aspektu.

Sigurnost i povezivost: usredotočenost na zaštitu

Marka CUPRA poznata je po tome što nudi najviše standarde performansi, no također je potrebno spomenuti njezinu usredotočenost na ponudu najviših razina povezivosti i sigurnosti. 

CUPRA Formentor integrirat će najnaprednija rješenja u pogledu infotainmenta i povezivosti kako bi kupci mogli neprestano komunicirati, sa sobom u vozilo ponijeti svoje digitalne živote i doživjeti još intuitivnije iskustvo povezivanja svakodnevnog života i života za kolom upravljača.

Infotainment sustav veličine 12" odlikuje se manjim brojem fizičkih tipki te sadrži sustave prepoznavanja glasovnih naredbi i gesti. Ovaj sustav također sadrži sustav Full Link, koji je kompatibilan kako za rješenje Apple CarPlay (bežično) tako i za Android Auto. Putnici također mogu priključiti svoj telefon u vozilo upotrebom USB priključka ili ga povezati putem Bluetooth veze za pristup svojem ekosustavu aplikacija.

Zahvaljujući integriranoj SIM kartici, u automobilu će biti dostupna aplikacija Connect koja unosi online usluge izravno u vozilo, zahvaljujući čemu kupci mogu pristupiti aplikacijama koje se mogu preuzimati, online radiopostajama i ekosustavu funkcija koji se neprestano povećava s pomoću podataka na daljinu te upravljati svojim vozilom.

A kada se korisnici ne nalaze u blizini svojeg vozila, mogu pristupiti podacima o vozilu kao što su podaci o vožnji, informacije o parkingu i status vozila te postavljati alarme za brzinu upotrebom aplikacije na smartphoneu. A kada je riječ o plug-in hibridnoj verziji vrhunskih performansi, kupci mogu upravljati postupkom punjenja i klima-uređajem na daljinu.

Istovremeno, cijeli niz sustava potpora za vozača i sigurnosnih sustava jamči da će CUPRA Formentor moći pružiti jedan od najopuštenijih i najsigurnijih doživljaja vožnje u segmentu, zahvaljujući čemu stres neće biti dio svakodnevice na sve hektičnijim cestama. K tomu je u vozilu postignuta 2. razina poluautonomne vožnje. Među te značajke ubrajaju se prediktivna automatska kontrola razmaka, sustav Emergency Assist, sustav Travel Assist, potpora pri promjeni voznog traka Side Assist te potpora izlaska iz vozila Exit Assist.

IIsporuke modela CUPRA Formentor počet će u posljednjem tromjesečju 2020. godine.