Ova stranica koristi kolačiće (eng. Cookies) da bi stranicu mogli prilagoditi vašim potrebama. Daljnjim korištenjem stranica potvrđujete svoju suglasnost sa korištenjem kolačića.
Prihvati i nastavi

Izvrstan rezultat

Pet Euro NCAP zvjezdica za novu SEAT Ibizu

07.14.2017

/       Nova SEAT Ibiza pokazuje svoju najbolju stranu na svakom ispitivanju, a ističe se prije svega svojom zaštitom odraslih putnika

/       Ibiza, Leon i Ateca, tri glavna modela marke SEAT, mahom su osvojila pet zvjezdica na Euro NCAP ispitivanjima sigurnosti

/       Autonomni sustav kočenja u nuždi Front Assist pokazao se iznimno učinkovitim, baš kao i sustavi potpore za vozača te sustavi zaštite putnika integrirani u vozilo

 

Velika Gorica, 6. srpnja 2017. godine - Marka SEAT iznova je na zahtjevnim Euro NCAP ispitivanjima sigurnosti pokazala iznimno visoku razinu sigurnosti koju nude svi njezini modeli. Nova SEAT Ibiza, proizvedena u Barceloni na novoj MQB A0 platformi, i ovaj put osvaja pet zvjezdica - što ujedno predstavlja najbolji mogući rezultat. Stoga s ponosom možemo reći da su Ateca, Leon i Ibiza, tri stupa španjolske marke, postigli najbolje moguće rezultate na Euro NCAP ispitivanjima sigurnosti.

 

Ovo priznanje dolazi nedugo nakon prvog pojavljivanja nove SEAT Arone tijekom prezentacijskog događanja u Barceloni. Ovo vozilo predstavlja još jedan dodatak modelskoj liniji marke SEAT u njezinoj najvećoj proizvodnoj ofenzivi ikad, koja uključuje redizajnirane modele Leon, novu Ibizu i Atecu te sljedeći veliki SUV, koji će se lansirati u 2018. godini.

Dobro je prisjetiti se da se sva vozila lansirana na tržište već mjesecima podvrgavaju većem broju ispitivanja, a ta su ispitivanja postala uvelike zahtjevnija. Osvojiti pet zvjezdica na ovim prestižnim i nezavisnim ispitivanjima sigurnosti iz toga razloga ima puno veću težinu. Također je važno znati da se, radi pouzdanog ispitivanja sigurnosti djece, koriste tzv. crash-test lutke koje simuliraju djecu u dobi između 6 i 10 godina. Ispitivanja bočnog udara ili udara o stup pod 75 stupnjeva također su puno ozbiljnija, dok se dodatna ispitivanja frontalnog udara provode s još krućom preprekom. Količina i vrsta lutaka koje se koriste u ovim ispitivanjima povećale su se, baš kao i njihova sličnost biološkim karakteristikama ljudi, radi oponašanja stvarnih uvjeta sudara na najobjektivniji način.

Nova SEAT Ibiza postigla je izvrsne rezultate u svakom dijelu Euro NCAP sigurnosnih ispitivanja, ističući se posebice u područjima zaštite odraslih putnika, i to s rezultatom od 95 %. Također su dojmljivi rezultati postignuti u područjima zaštite djece i pješaka te sigurnosnih sustava potpore. Učinkovitost autonomnog sustava kočenja u nuždi (Front Assist) posebice se ističe u području sigurnosnih sustava potpore. Koristeći se radarskom tehnologijom u kombinaciji s unaprijeđenim sustavima ABS i ESC, ovo vozilo ne registrira i ne reagira samo na prepoznata druga vozila već i na pješake. Uzevši u obzir sve navedeno, ovo vozilo moći će kočiti na najsigurniji i najbrži način.

Euro NCAP ispitivanja sigurnosti postala su uvelike zahtjevnijima od 2016. godine ne samo u pogledu aktivne već i pasivne sigurnosti. Što se pasivne sigurnosti tiče, nova SEAT Ibiza sada je opremljena sigurnosnim pojasevima sa zatezačima i ograničenjem sile zatezanja pojasa ne samo na prednjim već i na stražnjim sjedalima. Time se ostvaruju brojne prednosti u pogledu najzahtjevnijih izazova sigurnosti odraslih putnika i djece jer zatezači pojasa smanjuju labavost pojasa oko prsnog koša i zdjelice putnika u trenutku udara, čime se jamči maksimalna sigurnost kako za odrasle tako i za djecu. Sustavi pričvršćivanja ISOFIX i Top Tether na stražnjim sjedalima isporučuju se u sklopu serijske opreme nove SEAT Ibize, kao i sustav za ograničenje brzine, treći naslon za glavu na stražnjim sjedalima, napredni sustav upozorenja na nevezani pojas za sva sjedala i 6 zračnih jastuka. A u kombinaciji s automatskom regulacijom razmaka (ACC) i automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG, SEAT Ibiza može se isporučiti i sa sustavom Stop&Go koji koči i ubrzava u prometu.