Ova stranica koristi kolačiće (eng. Cookies) da bi stranicu mogli prilagoditi vašim potrebama. Daljnjim korištenjem stranica potvrđujete svoju suglasnost sa korištenjem kolačića.
Prihvati i nastavi

SEAT integrira uslugu Amazon Alexa u vozila

Prva europska integracija usluge Amazon Alexa u vozila

09.14.2017

Frankfurt, 13. rujna 2017. godine - SEAT će biti prva europska automobilska marka koja će u svoja vozila integrirati Amazonovu glasovnu uslugu Alexa. Španjolski proizvođač automobila obznanio je to u sklopu Međunarodnog salona automobila u Frankfurtu. Usluga Alexa bit će dostupna krajem tekuće godine u modelima Leon i Ateca, a u 2018. godini u modelima Ibiza, Arona i velikome SUV-u.

Lansirana 2014. godine, Amazonova usluga Alexa sada će se integrirati u vozila marke SEAT, čime će se vozačima nuditi napredna povezivost. Alexa sadrži više od 20 000 vještina zahvaljujući otvorenom kompletu za razvoj vještina, koji razvojne programere potiče na neprestano proširivanje i unaprjeđivanje Alexinih sposobnosti.

Amazonova usluga Alexa omogućit će vozačima vozila SEAT da glasovnim naredbama na najbolji način iskoriste vrijeme provedeno u svojim vozilima. Među brojnim funkcijama nalazi se upravljanje osobnim rasporedom, pretraživanje glazbenih naslova, pronalazak POI odredišta, slušanje online vijesti u stvarnom vremenu ili pronalazak najbliže autokuće, a sve ove funkcije zaštićene su naprednim protokolom privatnosti. Alexa će biti dostupna na dvama jezicima koji trenutačno stoje na raspolaganju za ovaj sustav - engleskom i njemačkom.

"Integracija Amazonove usluge Alexa u našu ponudu vozila predstavlja velik doprinos digitalnom ekosustavu i povezivosti marke SEAT i zasigurno će učvrstiti položaj marke kao europskog predvodnika u pogledu povezanih vozila", istaknuo je predsjednik marke SEAT Luca de Meo i dodao: "Trend usluga s glasovnom aktivacijom neprestano raste i iz toga ga razloga želimo učiniti dostupnim našim kupcima".

"Uzbuđeni smo što će SEAT inkorporirati Alexu u svoja vozila", rekao je Ned Curic, potpredsjednik odjela za automobilsku integraciju usluge Amazon Alexa. "Smatramo da glas čini velik dio budućnosti, a to se posebice odnosi na vozila. Kratkim dodirom kola upravljača kupci marke SEAT moći će od Alexe zatražiti reprodukciju glazbe, primanje vijesti, upravljanje svojim pametnim domom i još puno toga."

Nova Arona

Amazonova usluga Alexa nije jedini novitet koji SEAT predstavlja u Frankfurtu. Ovo njemačko događanje također je poprište za službenu prezentaciju novih modela marke.

Jedna od najistaknutijih značajki marke SEAT na događanju svakako je međunarodno predstavljanje modela SEAT Arona i njegovo uvođenje na tržište, a njegova početna cijena iznosit će 15.990 €. Novi kompaktni SUV bit će drugo vozilo nakon Ibize koje će se proizvoditi na platformi MQB A0, a SEAT je prva marka unutar Volkswagen koncerna koja je implementira ovu platformu. Arona je predstavljena prošlog lipnja u Barceloni i proizvodi se ekskluzivno u Martorellu, a prva vozila ovog crossovera isporučit će se kupcima u studenome.

Nova Arona ističe se u pogledu dizajna, iznimne visine i širine, kompaktnih dimenzija crossovera, mnoštva potencijala za individualizaciju i najnaprednije tehnologije u području sigurnosti i povezivosti. Kompaktni crossover dio je najveće ofenzive proizvoda u povijesti marke SEAT nakon modela Ateca, redizajna modela Leon, novog modela Ibiza i novog SUV-a sa 7 sjedala, koji će svoj debi imati sljedeće godine.

SEAT u Frankfurtu također predstavlja digitalni kokpit, koji je integriran u modele Arona, Leon ST Cupra, Ibiza i Ateca. Zahvaljujući novome digitalnom kombiniranom instrumentu, koji će se početkom 2018. godine isprva predstaviti u modelima Leon i Ateca te kasnije u modelima Ibiza i Arona, instrumentna ploča neće imati samo suvremeniji i svestraniji dizajn već će također raspolagati boljom funkcionalnošću. Sound sustav proizvođača Beats, marke koja slovi za energiju, emociju i uzbuđenje te koja je promijenila način na koji ljudi slušaju glazbu, također će krajem godine biti dostupan u modelima Ateca i Leon. Ovaj revolucionarni sound sustav već je dostupan u modelima Ibiza i Arona.

CUPRA: prijelaz na sljedeću razinu

Uz predstavljanje modela Arona, SEAT će svoje posjetitelje također iznenaditi ekskluzivnim modelom Leon CUPRA R, ograničenom verzijom od samo 799 primjeraka najsnažnijeg automobila u povijesti marke, koji će biti dostupan krajem 2017. godine. Opremljen je 6-stupanjskim ručnim (310 KS) ili DSG mjenjačem (300 KS) te pogonom na sve kotače, a njegova karoserija sadrži ekskluzivne detalje od ugljičnih vlakana na prednjim i stražnjim spojlerima, bočnim pragovima i stražnjem difuzoru, dok su vanjska zrcala, kotači, kućišta kotača i novodizajnirana prednja rešetka hladnjaka s markantnim otvorima za zrak lakirani u boji bakra.

CUPRA je evoluirala tijekom svoje 20-godišnje povijesti s ponudom sportskih automobila iznimnih performansi kojima je uspjela osvojiti srca najzahtjevnijih vozača. Primjerice, u 2016. godini prodaja modela Leon CUPRA premašila je 9000 vozila godišnje, što je iznosilo 2 % ukupne prodaje marke SEAT. Prodaja u prvih sedam mjeseci 2017. godine premašila je 5000 vozila, a prema prognozama dostići se vrijednost od 10 500 vozila do kraja godine.

SEAT u ovome kontekstu planira odmaknuti duh modelske linije CUPRA od samih vozila tako što će stvoriti svemir koji okružuje marku, a koji će obuhvaćati jedinstvena iskustva s budućim automobilima, marketinške podvige i partnerstva. Ovaj novi "svijet modela CUPRA" također će sadržavati razgranatu mrežu autokuća marke SEAT koja će uključivati zasebni prostor za ovu marku i u sklopu koje će kupci moći provesti probne vožnje sportskih modela.

Wayne Griffiths, potpredsjednik odjela za prodaju i marketing marke SEAT, istaknuo je sljedeće: "Oznaka CUPRA od samog je početka bila simbol evolucije i inovacije za marku SEAT, usko povezana kako s gradskim prometnicama tako i s otvorenom cestom." Griffiths je također istaknuo sljedeće: "Na određenim tržištima kao što je njemačko, glavno tržište za marku SEAT na kojemu je oznaka CUPRA iznimno popularna, prodaja predstavlja 10 % ukupne prodaje modela Leon. Taj scenarij potiče nas da simbol CUPRA dovedemo na sljedeću razinu."

 Stlačeni prirodni plin za novi model Ibiza

 Nakon motora pogonjenih na stlačeni prirodni plin (CNG) u modelima Leon i Mii, SEAT lansira novi model pogonjen ovom vrstom goriva: to je nova SEAT Ibiza 1,0 TGI, dodatni dokaz predanosti marke SEAT stlačenomu prirodnom plinu kao čistom, učinkovitom alternativnom gorivu.

CNG obuhvaća najbolje iz dvaju svjetova, dizelskog i benzinskog goriva, jer generira 85 % niže emisije dušikovih oksida u usporedbi s dizelskim motorima. Istovremeno smanjuje emisije CO2 za 25 % u usporedbi s benzinskim motorima te uklanja emisije gotovo svih lebdećih krutih čestica.

Model 1,0 Ibiza TGI nudi se s tri dostupna spremnika za gorivo, jedan za benzin i dva za CNG, čija kombinacija osigurava ukupni doseg vožnje od 1200 kilometara (390 s CNG-om) te emisije CO2 od svega 88 g/km u modusu CNG. SEAT Arona također će se lansirati u TGI verziji u 2018. godini.