Ova stranica koristi kolačiće (eng. Cookies) da bi stranicu mogli prilagoditi vašim potrebama. Daljnjim korištenjem stranica potvrđujete svoju suglasnost sa korištenjem kolačića.
Prihvati i nastavi

SEAT-ov SUV

Nova SEAT Ateca - stil, dinamika i korisnost za urbanu avanturu

02.11.2016

Nova SEAT Ateca - stil, dinamika i korisnost za urbanu avanturu

 

/ Jedinstven dizajn, vrhunski izgled i osjećaj
/ Dinamična, precizna zabava tijekom vožnje u svakoj situaciji
/ Izvrsna iskorištenost prostora, svestrana korisnost i opuštena udobnost
/ Učinkoviti, snažni motori sve do 140 kW / 190 KS
/ Inovativni napredni sustavi potpore za vozača, prvorazredna povezivost


Velika Gorica, 10/02/2016. godine - Tvrtka SEAT predstavlja svoj prvi SUV model. Nova Ateca jedinstvena je kombinacija prepoznatljivog dizajna, dinamične zabave tijekom vožnje, urbane svestranosti i izuzetne korisnosti. Prvorazredna povezivost, inovativni sustavi potpore za vozača i iznimno učinkoviti motori neke su od tehnoloških značajki koje model Ateca čine jednim od najinovativnijih SUV vozila u njegovu segmentu. Izvanredna kvaliteta, precizna proizvodnja i vrlo primamljiv omjer uloženog i dobivenog čine model Atecu istinskim SEAT automobilom. No u samome središtu pozornosti nalazi se njegova agilna, lagana i precizna zabava tijekom vožnje - Ateca u svaki dan i u svaki kilometar unosi dodatnu dozu avanture.

Ateca će hrvatskom tržištu premijerno biti prikazana na Zagreb Autoshowu početkom travnja, a službena prodaja kreće u ljeto 2016.

"SEAT Ateca savršen je automobil za urbani način života. Posjeduje zadivljujuć dizajn i dinamiku, a odlikuju ga iznimna kvaliteta i korisnost. No Ateca prije svega odiše nepogrješivom osobnošću," kaže Luca de Meo, predsjednik tvrtke SEAT, S.A. "Naše prvo SUV vozilo označava početak nove ere za tvrtku SEAT. Ateca predstavlja jasno unaprjeđenje Leonove DNK i nadovezat će se na uspješnost portfelja modela Leon. SEAT je marka koja je u pokretu."

U trenutku kad SEAT Ateca krene u prodaju ovog proljeća, već će biti raspoloživ u cijelom nizu varijanti opreme. Paleta snažnih, turbopunjenih TSI benzinskih i TDI dizelskih motora proteže se od 85 kW / 115 KS do 140 kW / 190 KS, bilo s pogonom na prednje ili pogonom na sve kotače, a da ni ne spominjemo ručne ili automatizirane mjenjače s dvije spojke DSG. Iscrpan niz tehnoloških opcija proteže se od punih LED glavnih svjetala preko širokog portfelja sustava potpore za vozača, poput inovativne potpore kod prometnog zastoja i novog sustava Emergency Assist, sve do paketa najsuvremenijih infotainment sustava sa zaslonima na dodir veličine 8" te Full Link tehnologije povezivosti. Tri varijante opreme nude boje i vrhunske materijale koji će zadovoljiti svačiji ukus, a najekskluzivnija od njih svakako je Ateca XCELLENCE.

"Ateca je potpuno emotivno vozilo s jasnom DNK dizajna tvrtke SEAT i iznimnom kvalitetom unutrašnjosti. U našemu prvom SUV vozilu sastavili smo nevjerojatan paket tehnologija i inovacija - koji skrbi za više sigurnosti i korisnosti, no prije svega za najdinamičniju moguću agilnost te nevjerojatno iskustvo vožnje," kaže dr. Matthias Rabe, potpredsjednik tvrtke SEAT, S.A. odgovoran za istraživanje i razvoj.

"S laganim i preciznim rukovanjem novim modelom Ateca zasigurno ćemo postaviti sasvim novi standard unutar njegova segmenta, iz razloga što ono demonstrira izvanredne sposobnosti kako u onroad tako i u offroad vožnji."

Sasvim u skladu s tradicijom tvrtke SEAT, ime vozila Ateca izvedeno je iz španjolske geografije. Mjesto Ateca nalazi se zapadno od Zaragoze, u samom srcu Iberskog poluotoka. Dizajn - 100 posto SEAT, a ipak 100 posto SUV
Dizajn modela Ateca uistinu je nezamjenjiv. I u obliku SUV-a tipični jezik dizajna marke SEAT tvori upečatljivu kombinaciju dinamičnosti i funkcionalnosti. Brojni elementi, poput rešetke hladnjaka u obliku trapeza, bočni spojleri s minimalnim promjerom i maksimalnom oštrinom te svjetlosna signatura u obliku trokuta, tipični su za ikone ove marke, poput primjerice za model Leon. A ipak je za model Ateca svaki pojedini detalj pomno unaprijeđen na višu razinu.

Prednji kraj modela Ateca stoga je 100 posto SEAT, a ipak 100 posto SUV. Velika, visoka rešetka hladnjaka pršti od samopouzdanja, dok oštro izvedena svjetla i upečatljivi otvori za zrak itekako naglašavaju dinamični karakter modela Ateca. Ovo SUV vozilo istovremeno zadržava sportski nastup koji odiše solidnošću i samopouzdanošću.

Puna LED glavna svjetla s jasnom signaturom
Tipične SEAT značajke uključuju opcijski raspoloživa puna LED glavna svjetla s njihovom iznimno ugodnom bojom svjetla i izvanrednom svjetlinom. U kombinaciji sa signaturom svjetala za dnevnu vožnju u obliku trokuta cjelokupni je dojam poprilično nepogrješiv. U modelu Ateca svjetla žmigavaca također čine sastavni dio ove signature.

Vrhunska tehnologija i emotivno iskustvo idu ruku pod ruku u modelu SEAT Ateca. Jedan primjer toga je "svjetlo dobrodošlice": čim otključate vrata, LED diode u vanjskim osvrtnim zrcalima osvjetljavaju područje oko vrata, projicirajući ime modela i njegovu siluetu na tlo. Bočni profil jasno posreduje dinamiku i performanse novog vozila marke SEAT. Precizne linije s iznimno oštrim promjerima senzualno surađuju s protočnim oblicima, poput onih oko donjeg područja vrata, demonstrirajući ne samo istančan smisao za oblik svojih dizajnera već i stručnost djelatnika i proizvodnih stručnjaka tvrtke SEAT. Unutrašnjost posreduje otmjeni sportski karakter
Unutrašnjost je savršeno usklađena s vanjskim dizajnom. Ona također objedinjuje profinjeno elegantni no svejedno dinamični karakter s jedinstvenim osjećajem čvrstoće i sigurnosti do kojeg je vozačima SUV vozila toliko stalo. Ključni faktori su povišeni položaj sjedala, kao i jasno vidljivi prednji kraj vozila te solidni pragovi vrata. Kokpit posjeduje horizontalnu liniju s jasnom orijentacijom na vozača. Komande su grupirane blizu jedna drugoj, dok se elementi za očitavanje, poput zaslona infotainment sustava koji mjeri i do 8", nalaze samo jedan pogled dalje. Visoka središnja konzola još je jedan primjer toga kako Ateca uspješno objedinjuje smisao SUV vozila za blizinu i solidnost sa sportskim osjećajem skraćene ručice mjenjača.

Izvrsna iskorištenost prostora s dovoljno mjesta za sve
S vanjskom dužinom od 4,36 metara model Ateca nudi najbolju iskorištenost prostora u svome segmentu, s maksimalnom dužinom unutrašnjosti i prtljažnikom zapremine 510 litara u standardnoj izvedbi ili 485 litara u verzijama s pogonom na sve kotače. Karoserija je izvanredna, ne samo zbog svoje opsežne raznolikosti već i zbog svoga dizajna lagane konstrukcije. Nevjerojatno snažna, Ateca je također među najlakšim vozilima u svome segmentu, čime se jamči agilno iskustvo vožnje ne samo u gradskim prometnim uvjetima.

Tehnologija - inovativne značajke u modelu Ateca
Jednom kada vozač sjedne u njega, svjetlosni obruč oko osvijetljenog pokretačkog gumba pulsira poput otkucaja srca - ukazujući na to da je Ateca u potpunosti spreman za svoju sljedeću cestovnu avanturu. SEAT Drive Profile je nadohvat ruke za prilagođavanje modela Ateca trenutnoj situaciji vožnje, uvjetima na cesti i osobnom ukusu.

Raspon inovativnih sustava potpore za vozača zaista je opsežan. Jedan primjer toga je potpora kod prometnog zastoja: ova funkcija potpore čini kretanje u prometu s čestim zaustavljanjima i kretanjima puno podnošljivijim. U mrskim uvjetima vožnje pri "brzini prometnog zastoja", Ateca automatski upravlja, ubrzava i koči unutar granica sustava. Kod viših brzina sve do otprilike 60 km/h sustav pruža potporu reguliranjem brzine i održavanjem pravca. Nova sigurnosna funkcija je sustav Emergency Assist: ako se vozač ni nakon određenog vremenskog razdoblja ne aktivira, vozilo će prvo izdati vizualno, a zatim i zvučno upozorenje, za kojima će naposljetku uslijediti kratki trzaj kočnica. Ako vozač ni tada ne reagira, Ateca će usporavati do stanja mirovanja, pritom zadržavajući vozni trak. Daljnje tehnološke ključne riječi su automatska regulacija razmaka ACC s funkcijom Front Assist, senzor prepoznavanja mrtvog kuta Blind Spot, sustav prepoznavanja prometnih znakova Traffic Sign Recognition, funkcija upozorenja na promet straga Rear Traffic Alert ili funkcija prikaza iz ptičje perspektive Top View.

Najviša razina povezivosti
Povezivost, stalna veza s digitalnim svijetom, brojnim je ljudima važan dio suvremenog, urbanog načina života. SEAT Ateca nudi najvišu razinu povezivosti - s najnovijom generacijom Easy Connect infotainment sustava, SEAT Full Link tehnologijom te ekskluzivnim aplikacijama SEAT ConnectApp: Media System plus, sa svojim zaslonom veličine 8", svakako je istaknuti element, a Connectivity Box u središnjoj konzoli modela SEAT Ateca po prvi puta omogućuje bežično punjenje smartphoneova. SEAT Full Link tehnologija predstavlja svijet povezivosti za korisnike praktički svih smartphoneova. Zajedno s MirrorLink tehnologijom, tehnologija Full Link također sadrži funkcije platformi Apple CarPlay i Android Auto. Dinamičnost - jedinstvena zabava tijekom vožnje
Izvanredna zabava tijekom vožnje predstavlja samu srž marke SEAT. Model Leon posebice predstavlja jedinstvenu kombinaciju preciznosti i agilnosti, udobnosti i sigurnosti, kao što su potvrdile oduševljene reakcije kupaca te brojni usporedni testovi koje su proveli novinari diljem Europe. Model Ateca nipošto nije manje dojmljiv glede ispunjavanja ove obećavajuće kombinacije. Sa svojim kompaktnim karakterom, snažnim motorima i savršeno usklađenim voznim postrojem nudi performanse i rukovanje koje postavlja nove standarde među njegovim konkurentskim SUV vozilima. I savršeno se uklapa u urbani i svestrani način života.

Dinamični pogon modela Ateca temelji se na paleti najsuvremenijih pogonskih sklopova - mahom turbopunjenih. Protežući se od 85 kW / 115 KS do 140 kW / 190 KS s iznimnim vrijednostima okretnih momenata, oni će u svakom pogledu udovoljiti svakoj mogućoj želji za performansama. Osnovu portfelja dizelskih motora čini 1,6 TDI sa 115 KS. 2,0 TDI raspoloživ je sa 150 i 190 KS. Vrijednosti potrošnje goriva sežu od 4,3 do 5,0 litara / 100 km, vrijednosti emisija CO2 od 112 do 131 grama / km. Početni benzinski motor je 1,0 TSI sa 115 KS. 1,4 TSI isporučuje se s funkcijom deaktiviranja cilindara pod djelomičnim opterećenjem i proizvodi 150 KS. Vrijednosti potrošnje goriva i emisija CO2 za ove motore nalaze se između 5,3 i 6,2 litre te između 123 do 141 grama.