Ova stranica koristi kolačiće (eng. Cookies) da bi stranicu mogli prilagoditi vašim potrebama. Daljnjim korištenjem stranica potvrđujete svoju suglasnost sa korištenjem kolačića.
Prihvati i nastavi

INFORMACIJE O DIZELSKIM MOTORIMA

Na sjednici održanoj u srijedu, 23. rujna, izvršno vijeće nadzornog odbora tvrtke Volkswagen AG podrobno je raspravljalo o manipulaciji emisije ispušnih plinova dizelskih motora Volkswagen koncerna i došlo do sljedećih zaključaka:

1. Izvršno vijeće shvaća ovu problematiku vrlo ozbiljno. Izvršno vijeće ne skreće pozornost samo na počinjenu ekonomsku štetu već i na gubitak povjerenja brojnih kupaca diljem svijeta.

2. Izvršno vijeće slaže se kako se ove incidente treba riješiti s velikim stupnjem uvjerljivosti te kako greške treba ispraviti. Izvršno vijeće istovremeno nepopustljivo ističe kako će poduzeti potrebne i odlučujuće korake radi garancije vjerodostojnog novog početka tvrtke.

3. Izvršno vijeće iznimno cijeni ponudu ostavke na položaj direktora prof. dr. Winterkorna te njegov zahtjev za raskidanjem svojega ugovora o radu. Izvršno vijeće naglašava kako prof. dr. Winterkorn nije znao ništa o manipulaciji emisijama ispušnih plinova. Izvršno vijeće izražava golemo poštovanje prof. dr. Winterkornu što je unatoč tome spreman preuzeti odgovornost te što time šalje snažnu poruku kako samoj tvrtki tako i cjelokupnoj javnosti. Doprinos dr. Winterkorna tvrtki Volkswagen je neprocjenjiv. Uspon tvrtke u globalnu tvrtku neraskidivo je povezan s njegovim imenom. Izvršno vijeće zahvaljuje dr. Winterkornu za nemjerljive doprinose u proteklim desetljećima i na njegovoj spremnosti preuzeti odgovornost u ovome kritičnom trenutku za tvrtku. Njegovo je ponašanje nadasve hvalevrijedno.

4. Preporuke glede novih djelatnika bit će predstavljene na sljedećoj sjednici nadzornog odbora ovoga petka.

5. Izvršno vijeće očekuje daljnje sankcije za odgovorne djelatnike u sljedećih nekoliko dana. Interne istrage u koncernu nastavljaju se velikom brzinom. Svi koji su umiješani u ovu problematiku, čiji je rezultat golema šteta za tvrtku Volkswagen, suočit će se s punim razmjerom posljedica.

6. Izvršno je vijeće odlučilo kako će tvrtka dobrovoljno podnijeti žalbu uredu državnog odvjetnika u Braunschweigu. Izvršno je vijeće mišljenja kako bi kazneni postupci mogli biti relevantni zbog nepravilnosti. Tvrtka Volkswagen izdašno će i na svaki mogući način podupirati istrage državnog odvjetništva.

7. Izvršno vijeće predlaže da nadzorni odbor tvrtke Volkswagen AG sazove poseban odbor, pod čijim će vodstvom uslijediti daljnji koraci za rješavanje situacije, uključujući pripremu potrebnih mjera. Izvršno bi vijeće u svjetlu toga koristilo vanjske usluge savjetovanja. Daljnji detalji o ovoj temi bit će odlučeni na sastanku nadzornog odbora u petak.

8. Izvršno je vijeće svjesno kako će rješavanje krize povjerenja biti dugotrajan zadatak koji će zahtijevati visok stupanj dosljednosti i temeljitosti.

9. Izvršno će vijeće glede ovih zadataka surađivati kako s djelatnicima tako i s upravnim odborom tvrtke. Volkswagen je iznimna tvrtka koja ovisi o trudu stotina tisuća ljudi. Smatramo kako je naš zadatak pomoći tvrtki da u svakome pogledu ponovno pridobije povjerenje naših kupaca.