Ova stranica koristi kolačiće (eng. Cookies) da bi stranicu mogli prilagoditi vašim potrebama. Daljnjim korištenjem stranica potvrđujete svoju suglasnost sa korištenjem kolačića.
Prihvati i nastavi

INFORMACIJE O DIZELSKIM MOTORIMA

Prve mjere glede ovoga dogovorene su tijekom današnjeg sastanka:

1. Nadzorni odbor ovlastio je predsjednika odbora za angažiranje odvjetnika u Njemačkoj i SAD-u kako bi oni mogli objektivno i u cijelosti razjasniti manipulaciju podacima o emisijama ispušnih plinova na dizelskim motorima.

2. Izvršno vijeće nadzornog odbora odgovorno je za koordiniranje i garanciju provođenja svih potrebnih koraka radi nadziranja razjašnjavanja problematike do trenutka dok predloženi odbor ne započne s radom.

3. Na temelju trenutno raspoloživih informacija, nadzorni je odbor preporučio trenutačnu suspenziju nekih djelatnika. Taj se postupak već provodi.

4. Matthias Müller vodit će daljnji rad Volkswagen koncerna u ulozi novog direktora tvrtke Volkswagen AG. On je ono što je tvrtki u ovome trenutku potrebno. Matthias Müller pravi je čovjek u pravo vrijeme za novi početak, a on će odlučnošću i donošenjem ispravnih odluka riješiti trenutnu krizu koja je pogodila našu tvrtku. Iznimno cijenimo njegov kritični i konstruktivan pristup.

5. Nadzorni odbor odlučio je predložiti održavanje izvanredne sjednice dioničara 9. studenog 2015. godine kako bi izabrao g. Hansa Dietera Pötscha kao člana nadzornog odbora. Nadzorni ga odbor k tomu namjerava izabrati kao svoga predsjednika.

 

Berthold Huber, zamjenik predsjednika nadzornog odbora, rekao je: "Manipulacije na ispitivanjima ispušnih plinova moralna su i politička katastrofa za Volkswagen. Nezakonito ponašanje inženjera i tehničara uključenih u razvoj motora šokiralo je Volkswagen u istoj mjeri kao što je šokiralo javnost. Jedino što možemo učiniti je ispričati se i zamoliti naše kupce, javnost, organe vlasti i naše investitore da nam pruže priliku za ispravljanje počinjene štete." Nadzorni odbor danas je angažirao američku pravnu tvrtku radi pomoći u daljnjem razjašnjavanju i pripremi potrebnih koraka.