Česta pitanja i odgovori

Sve što trebate znati.

SUV vozila

1. Što je SEAT SUV?

SUV je skraćenica od Sports Utility Vehicle. U ovom segmentu vozila oduvijek smo nudili dinamične, sportske opcije sa stilskom i prostranom karoserijom. U nekima od naših varijanti opreme primijetit ćete dodatnu pozornost posvećenu većoj udobnosti radi iskorištavanja punog potencijala SUV vozila.  Naša ponuda SUV vozila seže od najmanjeg, SEAT Arona, do vozila srednje veličine, SEAT Ateca, te sve do najvećeg, SEAT Tarraco.

2. Koje su varijante opreme dostupne za SUV modele?

Za modele SEAT Arona i SEAT Ateca dostupne su sljedeće varijante opreme:

 • Reference: Sve ključne značajke koje su vam potrebne u svakodnevnom životu.
 • Style: Klasičan i elegantan dizajn.
 • XPERIENCE: Vrhunske značajke s izvrsnom završnom obradom.
 • FR: Čista snaga i sportski karakter.

 

Za model SEAT Tarraco dostupne su sljedeće varijante opreme:

 • Style: Ključne značajke u unutarnjem i vanjskom području.
 • XCELLENCE: Sofistikacija na najvišoj razini i spremnost za sve.
 • FR: Ikoničan, prepoznatljiv i sportski karakter koji je spreman za sljedeći izazov.
3. Što je mali SUV marke SEAT?

Mali SUV, kao što je SEAT Arona, urbano je SUV vozilo idealno za većinu vozača. SEAT Arona objedinjuje kompaktne dimenzije iz segmenta A0 (prikladnog za urbani životni stil) te povećanu prostranost i iskoristivost.

4. Što je plug-in hibridni SUV?

Marka SEAT krenula je na put prema elektrifikaciji fokusiranjem na tehnologiju PHEV (plug-in hibridno električno vozilo). Naš je prvi PHEV SUV model SEAT Tarraco e-HYBRID, koji je dostupan s varijantama opreme XCELLENCE i FR.  Te opcije objedinjuju iskoristivost SUV vozila i višeg stupnja učinkovitosti, čime se dobiva ekološki prihvatljivija verzija SUV vozila.

Električna mobilnost

Općenito o električnoj mobilnosti

1. Koje vrste električnih automobila postoje?

Razlikujemo tri vrste električnih automobila:

 • BEV vozila (eng. Battery Electric Vehicle)  vozila nemaju benzinski motor i stoga su cijelo vrijeme 100% potpuno električna. Za punjenje BEV-a morate se priključiti u električnu utičnicu ili stanicu za punjenje (zidna kutija/wallbox). Ovisno o vrsti punjača koji se koristi, puna baterija može trajati od 50 minuta do 6 ili 7 sati. BEV vozila nemaju emisiju štetnih plinova, što znači da možete voziti na ekološki najprihvatljiviji mogući način.
 • e-HYBRID vozilo (eng. PHEV - Plug-in-Hybrid Electric Vehicle) hibridno je vozilo koje kombinira rad  elektromotora i motora s unutarnjim izgaranjem, koje je moguće puniti vanjskim rješenjem za punjenje. e-Hybrid može raditi isključivo na struju, pa kada je potpuno napunjen, možete ostvariti doseg otprilike 60 km s poptuno pohranjenom energijom baterije. Vozilo također može funkcionirati kao normalni hibrid tako da možete voziti koristeći benzinski motor u kombinaciji s električnim pogonom. e-HYBRID također regenerira snagu baterije pri kočenju što pomaže u produženju dometa baterije. Za razliku od potpuno električnog vozila, e-HYBRID se može vratiti na uobičajeni hibridni rad nakon što se iscrpi njegov električni domet: omogućujući vam da bezbrižno vozite na dužim udaljenostima zahvaljujući motoru na unutranje izgaranje (ICE motoru npr. benzin, dizel).Na kraćim putovanjima ili svakodnevnim putovanjima na posao, možete odabrati profil vozača koji vam omogućuje da e-HYBRID koristite kao potpuno električno vozilo.
 • eTSI (mHEV - Mild Hybrid Electric Vehicle)  je vozilo s motorom s unutarnjim izgaranjem s 48-V strujnom mrežom i električnom potporom za kretanje odnosno za "jedrenje". Motor na izgaranje samo dobiva potporu i nije moguća vožnja isključivo na električni pogon. Motor tu potporu prvenstveno dobiva na malim brzinama, primjerice tijekom parkiranja ili kretanja. Baterija nema mogućnost punjenja s vanjskim punjačima.  Iako blaga hibridna vozila ne mogu raditi samo na električni pogon (kao što to mogu e-HYBRID ili potpuno električna vozila), mogu smanjiti potrošnju goriva uz povećanje performansi. Izvor goriva za mHEV je benzin, pa je njihov domet vožnje isti, ili čak bolji od ostalih vozila na benzin.
2. Koje su prednosti električnih i e-Hybridnih vozila?

Birati "električno" znači gledati unaprijed. Ekološki prihvatljiviji, udobniji način kretanja s mnogim drugim prednostima.

Povećana udobnost - uz manje vibracija, svatko tko prvi put vozi električno ili e-Hybridno vozilo primijetit će kako je putovanje tiho i glatko. Budući da električni automobili (i PHEV u električnom profilu) rade na struju, možete voziti tiho: s manje vibracija motora, što povećava vaš opći osjećaj udobnosti.

Glatka, tečna vožnja - svi SEAT električni automobili nude vam automatske performanse tako da možete nesmetano kontrolirati svoje putovanje bez mijenjanja stupnjeva prijenosa. Osim toga, potrebno je pritisnuti samo dvije pedale: za ubrzanje i kočenje, povećava udobnost i upravljivost te vožnju u urbanim područjima čini san. Osim toga, troškovi održavanja svedeni su na minimum, budući da se komponente koje se često troše, poput spojke u automobilu s ručnim mjenjačem, više ne trebaju servisirati.

Iznenađujuće pojačanje - električni automobili imaju iznenađujuće snažan karakter. Uz povećanu reakciju i agilnost, današnji električni automobili su brzi kada su u pitanju ubrzanje i performanse. Čim pritisnete gas, električni automobil vam isporučuje trenutni okretni moment, tako da možete odmah osjetiti snagu motora. Dostupnost različitih načina vožnje omogućuje vam da promijenite svoje preferencije vožnje kako biste mogli odabrati profil koji je prikladan za vaše trenutno putovanje: dajte prednost glatkoći i brzini ili, ako je potrebno, odaberite način rada s niskom potrošnjom energije.

Različiti načini vožnje - Dostupnost različitih načina vožnje omogućuje vam da odaberete profil koji je prikladan za vaše određeno putovanje: dajte prednost glatkoći i brzini ili, ako je potrebno, odaberite način s niskom potrošnjom energije. Električni motor nudi više svestranosti od motora s unutarnjim izgaranjem. I Tarraco e-Hybrid i Leon e Hybrid imaju različite načine vožnje: omogućuju individualno iskustvo vožnje i pomažu vam da maksimalno iskoristite motor i bateriju vašeg automobila.

Punjenje tijekom kočenja - regenerativno kočenje pomaže napuniti bateriju vašeg električnog ili e-Hybridnog automobila na ruti kroz otpor kočenja. To onda pomaže povećati ukupnu učinkovitost na način koji je nemoguć za konvencionalne motore s unutarnjim izgaranjem. Korištenje regenerativnih kočnica također znači da se disk kočnice manje troše i stoga je potrebno manje održavanja dugoročno.

Održiva i ekološki prijateljska vožnja - Zbog svoje glatke, tihe i fluidne mehanike, električni automobili pozitivno utječu na naše vozačke navike: motiviraju nas da zauzmemo ekološki, građanski i prijateljskiji pristup vožnji u smislu autonomije, vremena i infrastrukture za punjenje . 

Dodatno istaknute prednosti električnog ili e-Hybridnog vozila:

 • Troškovi korištenja vozila su niži (električna energija je obično jeftinija od benzinskog ili dizelskog goriva) 

 • Potpuno električna vozila lokalno ne ispuštaju emisije CO2

 • Troškovi održavanja su mali  

 • Za električne se automobile u u Hrvatskoj ne mora plaćati PPMV i eko-test

 • Za kupnju električnog ili e-Hybridnog vozila mogu se dobiti državni poticaji

 • Električna ili e-Hybridna vozila su  tiša u vožnji 

 

3. Je li e-Hybridno vozilo zadovoljava moje potrebe?

Ako želite prijeći veće udaljenosti (osobito izvan gradskih područja), e-HYBRID (PHEV - Plug-In Hybrid Electric Vehicle) bi mogao biti zadovoljavajuća opcija.

e-HYBRID tehnologija (PHEV - Plug-In Hybrid Electric Vehicle) djeluje kao most između motora s unutarnjim izgaranjem i potpuno električnih automobila. Ova tehnologija je idealan izbor za korisnike koji nisu baš spremni odlučiti se za potpuno električni automobil. Nudi prednosti električnog automobila, ali uz bezbrižnost konvencionalnog motora s unutarnjim izgaranjem.

4. Gdje ću pronaći prikladne stanice za punjenje u Hrvatskoj te ima li ih u dovoljnoj količini?

Stanice za punjenje svog električnog ili e-Hybridnog automobila možete pronaći na sve više lokacija diljem Hrvatske i Europe. No svakako preporučujemo da pogledate u svojoj blizini odnosno u željenom mjestu. Online možete pronaći karte koje će vam pokazati gdje se nalaze stanice za punjenje u vašoj blizini.

SEAT također u ponudi nudi SEAT Easy Charging, aplikaciju koja sadržava kartu sa svim punionicama u SEAT mreži.

 

5. Koje vrste punjenja postoje?

Električni se automobili načelno mogu puniti izmjeničnom strujom (eng. AC = Alternating current) ili istosmjernom strujom (eng. DC = Direct current). AC punjenje predstavlja punjenje kod kuće, dok se kod DC punjenja postiže izrazito velika snaga punjenja koja je u pravilu dostupna na velikim javnim stanicama za punjenje.

 

6. Kako funkcionira punjenje na javnoj stanici za punjenje?

Za punjenje na javnoj stanici za punjenje potrebna je odgovarajuća kartica za punjenje dotičnog distributera električne energije.  Najprije karticu za punjenje treba držati ispred utičnice sa simbolom automobila kako bi vas sustav identificirao i kako biste dobili pristup. Potom se kabelom za punjenje spajaju automobil i stanica za punjenje tako da se priključci utaknu u predviđene utičnice. Pri pokretanju postupka punjenja kabel se automatski blokira te se deblokira tek po završetku postupka punjenja. Za obračun postupaka punjenja na stanicama za punjenje bilježe se podaci o kupcu, početak i kraj postupka punjenja te iskorištena količina električne energije i potom se ti podaci prosljeđuju kupcu.

7. Kako funkcionira punjenje kod kuće? Koji preduvjeti moraju biti ispunjeni?

Električni, odnosno e-Hybridni se automobili načelno mogu puniti i kod kuće na konvencionalnoj kućnoj utičnici. Međutim, ona baš nije praktična jer tada postupak punjenja može trajati dosta dugo, u nekim slučajevima čak i duže od jednog dana. 

Zasigurno ima puno više smisla nabaviti wallbox. Ako imate garažu i mogućnost dovoda strujnog priključka, on se vrlo vjerojatno može instalirati bez ikakvih poteškoća. Jedini preduvjet za punjenje električnog/e-Hybridni automobila kod kuće je parkirno mjesto sa strujnim priključkom. 

MOON, u suradnji s markom SEAT. Kod kuće, punjači za marku SEAT(wallbox/zidne kutije) pokreću vaš električni/e-Hybridni  automobil za samo 4 sata (ovisno o vrsti instalacije). Ovisno o vašim potrebama, nudimo 3 vrste SEAT punjača, koji su svi kompatibilni s budućim SEAT  električnim/e-Hybridnim automobilima. SEAT Charger savršen je ako se samo želite priključiti i puniti (bez daljinske funkcije), dok SEAT Charger Connect i SEAT Charger Pro imaju WiFi vezu tako da možete daljinski upravljati procesom punjenja. SEAT Charger Pro čak ima i mjerač električne energije koji vam pomaže da precizno pratite potrošnju energije i Ethernet vezu: ako vam je draža i žičana internetska veza. Brinemo se za instalaciju, jamstvo i korisničku podršku tako da je postavljanje vašeg SEAT punjača kod kuće jednostavan i dosljedno jednostavan proces.

8. Smiju li se električni automobili puniti u podzemnim garažama?

Svoj električni automobil smijete puniti u podzemnoj garaži. Tu nema nikakvih ograničenja. Tehnologija punjenja serijskih modela je sigurna pa oštećenja baterije nisu moguća. Osim toga, moderne litij-ionske baterije ne ispuštaju plinove, tako da je punjenje u zatvorenim prostorima potpuno bezopasno.

9. Koliko traje postupak punjenja?

Na stanicama za brzo punjenje veće jakosti struje (od 25 kw do 150+ kW), kakve se većinom mogu pronaći na odmorištima i benzinskim postajama na autoputovima, baterija potpuno električnog vozila će se uglavnom napuniti do 80 % u roku od sat vremena. Na javnim stanicama za punjenje izmjeničnom strujom (AC punjenje) ili na kućnom wallboxu manje jakosti struje (do maks. 22 kW) punjenje traje otprilike između 4 i 8 sati, ovisno o kapacitetu baterije i brzini punjenja.

10. Što ako svi istovremeno žele puniti svoj električni automobil?

Poduzeća za opskrbu energijom opremila su infrastrukturu punjenja inteligentnim menadžmentom punjenja. Nadležne službe utvrđuju maksimalnu jakost struje koju treba staviti na raspolaganje za punjenje električnih automobila. Na taj se način sprečavaju vršna opterećenja, a time i dodatni troškovi. Čak i kad bi sva nova vozila istovremena imala 100%-tni električni pogon, potrošnja struje u zemlji porasla bi samo za nekoliko postotaka, što ne bi predstavljalo nikakav problem za opskrbu.

11. Koja je cijena jednog postupka punjenja na javnoj stanici za punjenje?

Načelno se cijene na javnim stanicama za punjenje orijentiraju prema količini napunjenje električne energije ili prema vremenu punjenja u minutama, pri čemu cijena često ovisi i o snazi priključka. Osim toga, cijene se razlikuju ovisno o pružatelju usluge. Mnogi pružatelji usluge nude modele s pretplatom i flatrate tarife. Stoga se cijene punjenja na istoj punionici mogu varirati.

U gradu Zagrebu u javnim garažama korištenje punionica je besplatno, dok vlasnik plaća samo cijenu parkirališne karte koja je ista kao i kod drugih korisnika garaže.

12. Koja je cijena privatnih rješenja za punjenje?

Troškovi za privatno rješenje za punjenje, primjerice wallbox, razlikuju se od proizvođača do proizvođača. Maloprodajna preporučena cijena s PDV-om osnovnog modela wallbox punjača marke SEAT trenutno iznosi 5.405 kn. Za više informacija molimo obratite se ovlaštenom SEAT servisu.

13. Postoje li razlike kod utikača za punjenje? (Koji tipovi utikača postoje?)

SEAT vozila koriste dva standardna priključka za punjenje, Tip 2 utikač za punjenje izmjeničnom (AC) strujom te CCS utikač za punjenje istosmjernom (DC) strujom.

14. Mogu li puniti električni automobil i po kiši?

Da, električni automobil možete puniti i po kiši. 

15. Može li mi netko ukrasti kabel tijekom postupka punjenja?

Ne. Kabel se tijekom postupka punjenja zaključava na vozilu i punionici, tako da postupak punjenja ne mogu prekinuti neovlaštene osobe, te se deblokira tek nakon otključavanja vozila. Kabel se neovlašteno ne može izvući niti iz automobila niti iz punionice.

16. Što je wallbox?

Wallbox je stanica za punjenje koja se montira na zid. Ona je idealna za jednostavno i brzo punjenje vašeg vozila kod kuće. Kako biste odabrali odgovarajući wallbox, preporučujemo vam da kontaktirate svog SEAT ovlaštenog trgovca.

17. Tko će izvršiti instalaciju mog wallboxa?

Siguran hardver za punjenje jedan je od ključnih faktora za uspjeh električne mobilnosti. 

Uređaj možete instalirati angažirajući vlastitog električara ili se možete obratiti SEAT ekspertima za punjenje električnih vozila koji Vas mogu dodatno savjetovati i ponuditi Vam također pregled postojećih instalacija te uslugu instalacije.

18. Koja je razlika između javnih punionica i wallboxa?

Punionice se mogu pronaći u javnim prostorima, primjerice na odmorištima ili benzinskim postajama, te je dio javne infrastrukture. Za razliku od toga kućni sustavi za punjenje, takozvani wallboxi, namijenjeni su za privatnu upotrebu, primjerice u vlastitoj garaži ili na parkiralištu tvrtke.

19. Kako funkcionira punjenje u inozemstvu?

Punjenje u inozemstvu u pravilu funkcionira kao i u tuzemstvu. SEAT usluga punjenja omogućuje komforno punjenje na više od desetke tisuća punionica diljem Europe, čime se omogućuje komforno i sigurno punjenje i u inozemstvu.

20. Treba li vozilo puniti svaki dan?

 Kako biste u potpunosti iskoristili prednosti e-Hybrida, dobra je ideja uključiti se svaki dan. Međutim, ako iz bilo kojeg razloga zaboravite napuniti, nastavit će voziti kao konvencionalni hibrid: s dodatnom energijom iz regenerativnog kočenja. To vam daje veću učinkovitost od konvencionalnog motora s unutarnjim izgaranjem.

21. Koji se poticaji mogu dobiti za električna vozila?

Zahvaljujući većoj održivosti koju nude BEV i PHEV vozila te manjem onečišćenju okoliša brojne su izvršne vlasti (pa tako i Vlada Republike Hrvatske) počele poticati korištenje dotičnih vozila tako što su formirale razne poticaje za korisnike električnih automobila. 

Informacije o raspoloživim poticajima za električna vozila možete pronaći na stranici Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), pod rubrikom Sufinanciranje nabave energetski učinkovitijih vozila.

 

Doseg

1. Koliku udaljenost mogu prijeći električnim automobilom?

Doseg električnog automobila ovisi o dotičnom modelu automobila. 

2. Koliku udaljenost mogu prijeći zimi električnim automobilom?

Doseg i zimi ovisi o dotičnom modelu vozila te o načinu vožnje i raznim drugim čimbenicima. Ali i niske temperature tijekom zime također utječu na doseg električnog automobila. Sva energija, a time i toplina, u električni automobil dolazi iz baterije. Zbog hladnoće tijekom zime grijanje unutrašnjosti, grijanje stražnjeg stakla, grijanje sjedala itd. troše više struje. Ta veća potrošnja struje uzrokuje smanjenje dosega električnog automobila tijekom zime.

Okoliš

1. Jesu li električni automobili zaista ekološki prihvatljiviji od drugih tipova vozila?

Električni automobili imaju brojne prednosti, između ostaloga prvenstveno zato što ne ispuštaju CO2, što je korisno za okoliš. Osim toga, povećava se udio obnovljivih izvora energije koji će u budućnosti pokrivati veći dio potrebne struje. 

Ako promatramo posljedice električnog i konvencionalnog automobila kroz emisije CO2 i pogon, treba ih promatrati diferencirano. Naime, količina utrošenih sirovina za proizvodnju električnog automobila veća je nego kod automobila s motorom na izgaranje. U pogledu dušikovih oksida, koji se trenutačno nalaze u posebnom fokusu, električni automobil ima svakako prednost. Pritom treba svakako imati na umu činjenicu da posljedice za okoliš također ovise o mjestu emisija. U načelu bitno je koje će se mjerenje i promišljanje uzeti za ukupnu procjenu. Je li zaštita klime važnija od kvantitativne potrošnje sirovina? Koja se vrijednost pripisuje zaštiti zdravlja na licu mjesta u odnosu na emisije koje nastaju izvan centra grada? Jasan odgovor na ovo pitanje ne postoji. 

2. Mogu li se baterije električnih vozila reciklirati?

Da, baterije električnih (i hibridnih vozila) mogu se reciklirati. Litij-ionske baterije mogu se reciklirati isto kao i baterije laptopa i smartphonea.

3. Mogu li se reciklirati baterije električnih i e-Hybridnih vozila?

Da, baterije električnih i e-HYbridnih vozila mogu se reciklirati. Litij-ionske baterije mogu se reciklirati baš kao i baterije iz prijenosnih računala ili pametnih telefona.

Više o punjenju kod kuće

1. Što je MOON punjač i za što se koristi?

MOON punjač je zidni uređaj za punjenje, u idealnom slučaju montiran u vašoj garaži kod kuće, koji vam omogućuje komforno i sigurno punjenje vašeg vozila. Štoviše, uređaj vam može ponuditi funkcije na daljinsko upravljanje te čak i internetsku vezu tako da njime možete upravljati na daljinu i primati statistike punjenja na svoj korisnički portal.

Prednosti MOON punjača vezane uz punjenje kod kuće:

 • Do 8 puta brži od punjenja na običnoj kućnoj utičnici
 • Sprječava električno preopterećenje
 • Blokira vaše mjesto za punjenje radi sprječavanja zlouporabe
 • Može upravljati punjenjem na daljinu kod modela s remote funkcijama
 • Aplikacija SEAT Easy Charging App kompatibilna je s modelima SEAT Charger Connect i Charger Pro

 

2. Koji je MOON punjač dostupan za moj automobil?

 Ako imate Plug-in električno vozilo (PHEV) ili električno vozilo na bateriju (BEV), to znači da možete puniti svoje vozilo na ulici, pomoću aplikacije Easy charging App i kod kuće pomoću MOON punjača za optimirano punjenje baterije ili na uobičajenoj utičnici.

SEAT punjač: dostupan u jednofaznoj i trofaznoj izvedbi za do 11 kW AC.

SEAT Charger Connect: povezuje se s vašim kućnim internetom, možete dodavati remote funkcije.

SEAT Charger Pro: sličan kao i SEAT Charger Connect, ali uključuje integriranu 3G povezivost i certificirani MID mjerač potrošnje energije pomoću kojeg možete mjeriti potrošnju svog punjača.

 

3.Mogu li MOON punjačem puniti i druge automobile?

Svi punjači mogu se koristiti za punjenje PHEV i BEV modela većine marki jer je plug-in standard EU-a univerzalan sukladno standardima IEC 62196-2 i IEC 62196-3 te lokalnim inicijativama standardizacije… tako da bi ulaganje u MOON  punjač trebalo biti jednokratno dugotrajno ulaganje u uređaj koji istinski omogućuje e-mobilnost.

Naši partneri za ugradnju također provode sva funkcionalna ispitivanja i sve funkcionalne provjere u skladu s lokalnim zahtjevima. Ako zatrebate dodatne usluge, naši partneri za ugradnju rado će za vas izraditi individualnu dodatnu ponudu.

4. Tko će mi pomoći ako moj MOON punjač ne radi ispravno ili imam problema s punjenjem?

Odmah nas obavijestite ako imate problem. Možete nas kontaktirati putem obrasca na MOON službenoj web stranici, kojem pristupite ovdje.

5. Ako nisam u mogućnosti vozilo napuniti kod kuće, gdje mogu vozilo napuniti na putu?

Ukoliko ste u potrebi koristiti javne punionice, preporučujemo MOON punionice čije lokacije možete pronaći na linku MOON službene web stranice

Aktivaciju MOON i mnogih drugih punionica možete postići korištenjem SEAT Easy Charging aplikacije. Više o aplikaciji pogledajte ovdje.

6. Što je RFID kartica i zašto je potrebna?

RFID (radiofrekvencijska identifikacija) kartica vam može biti potrebna kako biste pokrenuli punjenje na svom povezanom wallboxu te na mnogim stanicama za punjenje.

Tijekom postupka registracije ćete imati mogućnost narudžbe autorizacijske kartice na vašu željenu adresu.

Više o SEAT Easy Charging aplikaciji pogledajte na stranici Punjenje putem javnih punionica.

 

7. Kolika je maksimalna snaga punjenja SEAT e-HYBRID vozila?

Maksimalna snaga punjenja e-HYBRID vozila za, iznosi 3,6 kW što promatrano s aspekta vremena punjena iziskuje 3h 33min, za punjenje od 0- 100 %.

Navedena snaga punjenja se odnosi na punjenje putem wallbox uređaja ili javnih punionica.

U slučaju punjenja putem kućanske utičnice snaga punjenja iznosi do 2,3 kW, što odgovara vremenu punjenja 5h.

 

Više o punjenju putem javnih punionica

1. Što je Easy Charging i što je važno za mene?

Nema brige oko mjesta za punjenje vašeg e-HYBRID vozila. Aplikacija Easy Charging App omogućuje vam punjenje na više od 200.000 (stanje: srpanj 2021.) javnih mjesta za punjenje diljem Europe te dodatno možete upravljati svojim punjačem kod kuće. Sve informacije bit će vam raspoložive unutar samo jedne aplikacije: povijest punjenja, računi ... - samo se trebate prijaviti SEAT ID-jem*.

 Detalje oko preuzimanja aplikacije pogledajte ovdje.

** Za kreiranje SEAT ID preuzmite aplikaciju SEAT CONNECT ili posjetite MySEAT Portal kako biste kreirali svoj SEAT ID i uživajte u SEAT CONNECT online uslugama.

2. Kako se pristupa aplikaciji Easy Charging App?

Aplikacija Easy Charging App besplatna je, možete je preuzeti u trgovinama iOS App Store ili Google Play. Za pretplaćivanje su vam potrebni samo SEAT ID * i VIN** vašeg automobila. 

 

*Preuzmite aplikaciju SEAT CONNECT ili posjetite MySEAT Portal kako biste kreirali svoj SEAT ID i uživajte u SEAT CONNECT online uslugama.

**VIN ili broj šasije vozila možete pronaći u desnom doljem uglu vjetrobranskog stakla.

3. Je li Easy Charging besplatan?

Nema naknade za aktivaciju, možete se besplatno registrirati. Postoje različite tarife koje pokrivaju sve potrebe vozača električnog vozila za povremene i česte korisnike. Cijene za AC i  DC punjenje razlikuju se od tarife do tarife i detaljno se prikazuju kada se pretplatite u aplikaciji.

4. Postoje li posebne tarife za punjenje u inozemstvu?

Nema posebnih tarifa za punjenje u inozemstvu. Vaša tarifa vrijedi na svim europskim tržištima na kojima je dostupan SEAT Easy Charging.

5. Gdje se sve nalaze MOON punionice?

Lokacije MOON punionica možete pronaći na linku MOON službene web stranice

6. Što je RFID kartica i zašto je potrebna?

RFID (radiofrekvencijska identifikacija) kartica vam može biti potrebna kako biste pokrenuli punjenje na svom povezanom wallboxu te na mnogim stanicama za punjenje.

Tijekom postupka registracije ćete imati mogućnost narudžbe autorizacijske kartice na vašu željenu adresu.

 

7. Koja je razlika između punjenja putem RFID kartice i aplikacije?

Trenutačno postoje dvije mogućnosti pokretanja i zaustavljanja punjenja na javnim mjestima za punjenje.

 1. Možete odobriti punjenje RFID karticom (prislanjanjem na čitač kartice mjesta za punjenje).
 2. Punjenje se također može pokrenuti putem aplikacije. Odaberite mjesto za punjenje, spojite kabel i kliknite na "Pokreni" - nakon nekoliko sekundi (ovisno o vašoj internetskoj vezi i serverima distributera stanica za punjenje) punjenje će se pokrenuti.
8. Koja je procedura plaćanja usluge punjenja?

Unutar SEAT Easy Charging aplikacije korisnik ima mogućnost povezati svoju bankovnu karticu preko koje se jednom mjesečno provodi naplata svih postupaka punjenja u prethodnom mjesecu.

9. Koja je procedura plaćanja usluge punjenja?

Unutar SEAT Easy Charging aplikacije korisnik ima mogućnost povezati svoju bankovnu karticu preko koje se jednom mjesečno provodi naplata svih postupaka punjenja u prethodnom mjesecu.

10. Kolika je maksimalna snaga punjenja SEAT e-HYBRID vozila?

Maksimalna snaga punjenja e-HYBRID vozila za, iznosi 3,6 kW što promatrano s aspekta vremena punjena iziskuje 3h 33min, za punjenje od 0- 100 %.

Navedena snaga punjenja se odnosi na punjenje putem wallbox uređaja ili javnih punionica.

U slučaju punjenja putem kućanske utičnice snaga punjenja iznosi do 2,3 kW, što odgovara vremenu punjenja 5h.

 

SEAT CONNECT

1. Što je VIN i gdje ga mogu pronaći na svom vozilu?

VIN (identifikacijski broj vozila ili broj šasije) jedinstveni je 17-znamenkasti identifikacijski kod vašeg vozila marke SEAT. VIN možete pronaći u prometnoj dozvoli ili na vanjskom, donjem, desnom kutu vjetrobranskog stakla. Trebat će vam za upis vozila i postavljanje SEAT CONNECT profila.

2. Što je S-PIN?

S-PIN (Security Pin) je 4-znamenkasti kod kreiran za vaš SEAT ID tijekom registracije. Trebat će vam za daljinsko zaključavanje i otključavanje kao i funkciju daljinske klimatizacije (prilikom daljinskog upravljanja putem smartphonea). 

3. Kako potvrđujem kreiranje računa za mogućnost upisa svog vozila?

Nakon kreiranja SEAT ID-ja, primit ćete e-mail u kojem morate potvrditi svoj račun. Možda će potrajati nekoliko minuta dok e-mail potvrde ne stigne u vašu ulaznu poštu (svakako provjerite i mapu neželjene pošte). Otvorite i kliknite na link u e-mailu kako biste potvrdili svoj račun. Zatim ćete biti preusmjereni na SEAT portal, gdje se možete prijaviti s vašim SEAT ID-jem. Po dovršetku registracije samo još morate upisati svoje vozilo i povezati ga sa svojim korisničkim računom kako biste mogli uživati u cjelokupnoj ponudi SEAT CONNECT online usluga. 

Detaljnije upute možete pronaći naYouTube kanalu.

Ako ne primite e-mail s potvrdom obratite se SEAT korisničkoj podršci, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo vam pomogli.

4. Kako svojem računu dodajem vozilo?

Kako biste se koristili uslugama SEAT CONNECT, svom korisničkom računu morate dodijeliti vozilo. Kako biste to učinili prijavite se na web-stranicu My.Seat i unesite VIN (identifikacijski broj vozila ili broj šasije) svog vozila. Primit ćete 8-znamenkasti* kod za registraciju (koji se naziva kodom za uparivanje) koji morate unijeti u sustav navigacije svog vozila kako biste dovršili prijavu (Postavke -> Online usluge -> Registracija).

*Ovisi o opremi - radio ili navigacija.  Detaljnije upute o povezivanju možete pronaći na YouTube kanalu

 

5. Što trebam učiniti ako imam problema s korištenjem SEAT CONNECT usluga?

Prvo provjerite je li osigurano sve navedeno: 

 • Dobar internetski signal i podatkovna veza
 • Ispravan VIN vašeg vozila
 • Model koji je kompatibilan sa željenim uslugama
 • Važeća licenca za usluge (ako je primjenjivo)

Ako ništa od gore navedenog ne riješi problem, molimo obratite se svome ovlaštenom prodajnom SEAT trgovcu.

6. Kojim se značajkama mogu koristiti ako još nisam u potpunosti aktivirao/la SEAT CONNECT?

Ako se ne registrirate i u potpunosti ne aktivirate SEAT CONNECT usluge, možete se koristiti samo zakonski obveznim uslugama (javni poziv za hitne slučajeve).

7. Što se događa s osobnim podacima koje ustupim tijekom registracije za SEAT CONNECT usluge?

SEAT održava bazu podataka svih osobnih podataka koje nam ustupe kupci, kao i svih ostalih informacija koje su nužne za pružanje SEAT CONNECT usluga, kao na primjer podatke o vozilu i geolokaciju. Svi podaci kreirani tijekom korištenja SEAT CONNECT usluga pripadaju kupcu. Dakle, korištenje podataka ovisi o izričitoj privoli kupca. 

Cjelokupno korištenje podataka odvija se u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka EU-a (GDPR). Za više informacija potražite pravila o privatnosti tvrtke SEAT CONNECT.

Imajte na umu da sve podatke koristi samo tvrtka SEAT i njezini distribucijski i servisni partneri. Podaci se ne dijele s trećim stranama iz komercijalnih razloga i u većini slučajeva ostaju anonimni (neanonimni podaci koriste se samo kada je to nužno). U takvim slučajevima SEAT obrađuje podatke u skladu sa strogim sigurnosnim smjernicama.

8. Koju opremu moje vozilo treba za korištenje SEAT CONNECT uslugama?

Vaše vozilo mora pripadati jednom od modela navedenih u nastavku:

 • SEAT Leon proizveden od svibnja 2020.
 • SEAT Arona, Ateca, Ibiza ili Tarraco proizvedeni od rujna 2020.
9. Koje zemlje imaju pristup SEAT CONNECT uslugama?

SEAT CONNECT bit će dostupan u Njemačkoj, Belgiji, Češkoj Republici, Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, Austriji, Švicarskoj, Italiji, Španjolskoj , Portugalu, Poljskoj, Mađarskoj, Grčkoj, Cipru, Nizozemskoj, Luksemburgu, Bugarskoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Malti, Slovačkoj, Andori, Estoniji, Latviji, Litvi, Srbiji, Albaniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini te Ukrajini, Crnoj Gori i Gibraltaru. 

Kako biste pronašli najnovije informacije o dostupnosti u vašoj zemlji provjerite My SEAT portal: My.Seat

10. Koliko dugo vrijedi moja pretplata na SEAT CONNECT usluge?

Besplatno probno razdoblje može se razlikovati ovisno o zemlji i razini opreme, no uvijek traje najmanje 12 mjeseci. Rok valjanosti usluge povezan je s vašim vozilom i prikazan na vašem korisničkom računu. Po završetku besplatnog probnog razdoblja, morate obnoviti pretplatu kako biste nastavili uživati u uslugama.

Usluge:

 • SEAT CONNECT za radiouređaj  (Safety & Service and Remote Access). 
 • SEAT CONNECT za navigacijski sustav  (Safety & Service, Remote Access, Online Infotainment i Infotainment aplikacije*).
11. Što podrazumijeva Aktivacija u vozilu?

Aktivacija u vozilu omogućuje vam upis vašeg vozila (dok ste u vozilu), povezujući ga s vašim SEAT ID-jem kao biste se mogli koristiti SEAT CONNECT uslugama. 

Pomoć kroz registraciju vodit će vas kroz jednostavan postupak kreiranja vašeg SEAT ID računa u vašem vozilu, prijave i upisa vašeg vozila i zatim njegovog dodavanja u garažu (Garage). Tijekom postupka registracije možete pročitati sve potrebne pravne informacije (opće uvjete poslovanja, pravila o privatnosti) te prihvatiti ugovorne uvjete za SEAT CONNECT usluge. 

12. Moje vozilo ne prihvaća moj registracijski kod, što da učinim?

Prvo, provjerite ima li vaš SEAT aktivnu internetsku vezu te je li registracijski kod koji unosite istekao (registracijski kod vrijedi godinu dana). Ako to ne riješi problem, pokušajte izbrisati vozilo iz vaše garaže (Garage) na My SEAT portalu te ponovno dodajte vozilo. Primit ćete novi registracijski kod za upis vašeg vozila.

13. Kako mogu aktivirati ili deaktivirati Privatni modus?

Možete odabrati i mijenjati između različitih modusa privatnosti preko odjeljaka infotainment sustava: Upravljanje uslugama i Kontrolni centar. 

14. Kako se aktivira Privatni poziv u nuždi? Kako se on razlikuje od Javnog poziva u nuždi?

Kada vaše vozilo prepozna ozbiljan sudar zbog aktivacije zračnih jastuka ili zatezača pojaseva, automatski se uspostavlja veza s call centrom za pozive u nuždi.

Ako je aktivirana usluga SEAT CONNECT, poziv se upućuje privatnom operateru, a ne pozivom na javni/lokalni telefonski broj za hitne slučajeve. Uz Privatni poziv u nuždi hitne službe primaju dodatne podatke u vezi s vrstom sudara kao što su lokacija, adresa, broj osoba u vozilu te ozbiljnost sudara.

Također, prosljeđuje se informacija o jeziku HMI sučelja kako biste uvijek primili pomoć na svojem jeziku, čak i u inozemstvu. Ako vaš jezik nije dostupan, pomoć ćete primiti na engleskom jeziku, bez obzira na to gdje se nalazite.

Ako želite, ostat ćemo na vezi s vama do dolaska hitnih službi. Uzmite u obzir da u pravilu ne pratimo vašu lokaciju. Vaši podaci prenose se samo u slučaju sudara radi jamčenja vaše sigurnosti. Također je dostupna manualna aktivacija značajke Poziv u nuždi putem modula s tri gumba ili zaslona infotainment sustava.

 

15. Mogu li poništiti vezu između korisničkog ID-a i automobila?

Da. Idite u izbornik Infotainment u vozilu i pod stavkom "Korisnik" pritisnite "Izbriši korisnika / Vrati na tvorničke postavke". Time će se svi vaši podaci izbrisati iz vozila i iz sigurnosne kopije marke SEAT. Ovaj je postupak obvezno provesti u slučaju prijenosa vlasništva.

16. Ukraden mi je smartphone. Mogu li blokirati uslugu radi sprječavanja zlouporabe?

Ako izgubite svoj uređaj možete promijeniti lozinku pristupanjem My SEAT portalu s drugog uređaja. Nova će lozinka biti potrebna tijekom korištenja svih usluga aplikacije SEAT CONNECT. Za dodatnu sigurnost možete izmijeniti postavke aplikacije tako da morate ponovno unijeti svoju lozinku nakon 5, 10 ili 15 minuta neaktivnosti računa.

17. Zašto se ne mogu prijaviti u aplikaciju SEAT CONNECT?

Prvo se uvjerite da na svom smartphoneu imate instaliranu najnoviju verziju. Kako biste to provjerili posjetite Apple App Store ili Google Play Store i instalirajte dostupni update.

Ako i dalje imate problema s prijavom na svoj SEAT CONNECT račun, možete otići na SEAT ID portal i unijeti e-mail s kojim ste se prijavili, vaše korisničko ime ili broj mobilnog telefona za identifikaciju vašeg računa i ponovno postavljanje lozinke. Ako to ne riješi problem, obratite se SEAT korisničkoj podršci, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo vam pomogli.

Gdje mogu provjeriti je li moja verzija pametnog telefona kompatibilna s aplikacijom My SEAT?

Obično možete provjeriti verziju softvera svog pametnog telefona u izborniku postavki.

Android: Općenito -> O

iOS: Postavke -> Općenito -> O

Was muss ich machen, um die My SEAT App zu nutzen?

 Um die My SEAT App auf Deinem Smartphone zu verwenden, musst Du:

 •  Dein Handy mit dem Internet verbinden
 • die Standortberechtigungen akzeptieren und  das GPS-Signal einschalten
 • Die Push-Benachrichtigungen zulassen
 • Bluetooth aktivieren
Welche Verbindung verwendet der My SEAT DataPlug zur Datenübertragung?

Der My SEAT DataPlug ist über Bluetooth mit Deinem Smartphone verbunden.

Ist es möglich, mehrere verschiedene Fahrzeuge gleichzeitig in der My SEAT App zu verwalten?

 Ja, Du kannst mehrere SEAT Fahrzeuge in der My SEAT App verwalten. Du kannst bis zu 4 Fahrzeuge pro Benutzer hinzufügen. Bitte beachte, dass jeweils nur ein Fahrzeug ausgewählt werden kann und sich die App an das ausgewählte Fahrzeug anpasst. Die anderen Fahrzeuge sind in Deiner "Garage" in der App hinterlegt.

Kostet es etwas?

 Die App und die meisten seiner Funktionen sind kostenlos. Du wirst immer benachrichtigt, wenn zusätzliche Kosten anfallen können, beispielsweise durch einen Anruf bei der Pannenhilfe.

 

Bitte beachte, dass Du für die Funktion der App ein mobiles Datenpaket oder eine Internetverbindung benötigst. Dies kann zu zusätzlichen Kosten führen.

An wen wende ich mich, wenn die My SEAT App oder bestimmte Dienste nicht funktionieren?

 Bei Fragen zur My SEAT App rufe uns bitte im SEAT Kundenservice an oder wende Dich an Deine autorisierte SEAT Werkstatt.

Wird die App automatisch aktualisiert oder muss ich regelmäßig Software-Updates herunterladen?

Du musst regelmäßig Software-Updates aus dem Google Play Store oder dem Apple App Store herunterladen.

Können andere Benutzer meine persönlichen Daten sehen?

Jeder Benutzer kann nur die Daten sehen, die sich auf sein jeweiliges Telefon beziehen.

Werden meine Daten an die App in meinem neuen Telefon übertragen, wenn Telefon wechsle?

Je nach Funktion. Alle im Abschnitt Mein Auto angezeigten Informationen werden automatisch gespeichert, sodass sie weiterhin auf Deinem neuen Telefon angezeigt werden sollten. Allerdings werden Funktionen wie Car Manual oder Parkassistent auf Deinem Gerät gespeichert, sodass Du diese Informationen erneut herunterladen oder erstellen musst.

Wann sendet der My SEAT DataPlug Daten?

Der DataPlug überträgt Fahrzeugdaten an Dein Telefon, wenn:

 • der DataPlug mit der My SEAT App gekoppelt ist
 • der Motor an ist
 • die Bluetooth-Verbindung Deines Telefons aktiviert ist

 Aus Sicherheitsgründen sendet der DataPlug nur dann Daten an Dein Telefon, wenn das Auto nicht fährt. Wenn der Motor ausgeschaltet ist, stoppt der DataPlug die Datenübertragung.

Wie und wo installiere ich den My SEAT DataPlug in der My SEAT App?

Der My SEAT DataPlug muss an den OBD2-Port angeschlossen werden. Dieser befindet sich normalerweise auf der linken Seite des Fahrerfußraums.

Weitere Anweisungen zum Installationsprozess findest Du im Tutorial "Was ist der My SEAT DataPlug" der My SEAT App oder unter www.seat.com/myseatapp.

Wie verbinde ich den My SEAT DataPlug mit der App?

Nachdem Du die My SEAT App heruntergeladen und installiert hast, starte die App und Du wirst Schritt für Schritt durch den Installations- und Verbindungsvorgang für den DataPlug geführt.

Es ist eigentlich ganz einfach. Setze Dich zunächst in Deinen SEAT. Öffne dann die App, aktiviere die Internet- und Bluetooth-Verbindung Deines Telefons und drehe den Zündschlüssel. Nehme als Nächstes den DataPlug in die Hand und suche seine PIN, die sich an seiner Seite oder in der DataPlug-Box befindet. Verbinde den My SEAT DataPlug mit dem OBD2-Port im Fußraum, öffne die App erneut und gebe die PIN des DataPlugs ein. Der DataPlug und die App sollten nun verbunden sein.

 

Wo finde ich die 8-stellige Bluetooth-PIN, die die My SEAT App mit dem DataPlug verbindet?

Die 8-stellige PIN befindet sich auf dem DataPlug selbst und auch auf einem Aufkleber auf der Verpackung. Es empfiehlt sich, ein Foto der PIN zu machen, damit Du während des Pairing-Vorgangs leicht darauf zugreifen kannst.

 

Wie kann ich überprüfen, ob My SEAT App und DataPlug verbunden sind?

Es gibt zwei Möglichkeiten, in der App zu überprüfen, ob die Verbindung zu dem DataPlug aktiv ist:

1. Auf der Startseite befindet sich ein Symbol, das einem Mobilgerät ähnelt. Wenn es grün ist, ist der DataPlug mit der App gekoppelt und die Verbindung ist aktiv, d.h. der DataPlug sammelt Autodaten. Wenn das Symbol jedoch grau ist, ist der DataPlug mit der App gekoppelt, aber die Verbindung ist nicht aktiv, d.h. der DataPlug sammelt keine Autodaten.

2. Wenn Du über das Seitenmenü auf den Bereich Connectivity zugreifst, kannst Du über einen Umschaltknopf sehen, welches Fahrzeug mit dem DataPlug gekoppelt ist.

 

Überträgt der DataPlug Daten, wenn die Zündung eingeschaltet ist, aber der Motor im Leerlauf ist?

Ja. Bei eingeschalteter Zündung kann der My SEAT DataPlug Daten an Dein Smartphone senden. Die Informationen werden jedoch nur gesendet, wenn die Geschwindigkeit des Autos 0 km/h beträgt.

 

 

Kann ich auch während der Nutzung des DataPlug andere Geräte per Bluetooth mit meinem Fahrzeug verbinden?

Ja, Du kannst andere Geräte (z.B. die Freisprecheinrichtung) mit Deinem Fahrzeug verbinden, während der DataPlug angeschlossen ist.

 

Wie entferne ich den My SEAT DataPlug?

Schalte einfach Dein Auto aus und ziehe den My SEAT DataPlug aus dem OBD2-Anschluss.

 

 

Kann ich jederzeit ein neues oder anderes Smartphone mit dem My SEAT DataPlug verbinden?

Es kann immer nur ein Smartphone aktiv verbunden sein. Du kannst jedoch jederzeit die aktuell aktive Verbindung trennen und die Verbindung mit einem neuen oder anderen Smartphone wiederherstellen. Der Einrichtungsvorgang ist ähnlich wie beim ersten Start des Geräts.

Wenn sich in Deinem Fahrzeug mehrere gekoppelte Smartphones befinden, ist das Smartphone, das dem My SEAT DataPlug am nächsten ist, das aktuell gekoppelte. Da Benutzerinformationen vertraulich sind, erhält nur ein Gerät Warnungen und Benachrichtigungen.

Wenn wir den DataPlug mit anderen Personen teilen, können wir dann die Daten des anderen sehen?

Jeder Nutzer sieht nur die Daten, die an sein jeweiliges Smartphone gesendet wurden. Nur das mit dem DataPlug gekoppelte Gerät erhält die neuesten Daten.

 

Kann ich stattdessen einen DataPlug eines anderen Herstellers verwenden?

Dies ist grundsätzlich möglich. Beachte jedoch, dass SEAT keine Haftung für Schäden übernimmt, die durch einen Drittanbieter-DataPlug verursacht werden.

 

 

Wo finde ich gedruckte Informationen zum My SEAT DataPlug?

Gedruckte Informationen findest Du in der Kartonverpackung des DataPlug. Wenn Du die Box von oben öffnest, siehst Du den DataPlug. Wenn Du es von der Seite öffnest, findest Du aufgedruckte Informationen auf der Unterseite der Box.

 

 

Wo stecke ich den DataPlug ins Fahrzeug?

Du kannst den DataPlug an den OBD2-Port Deines Fahrzeugs anschließen. Bei den meisten Modellen findest Du diese unter dem Lenkrad auf der linken Seite des Fußraums (neben den Pedalen).

Wenn Du weitere Fragen hast, wende Dich bitte an den SEAT-Kundendienst oder Deinen Serviceberater bei Deinem bevorzugten Händler.

Verbraucht der My SEAT DataPlug auch nach dem Parken und Aussteigen aus My Car weiterhin Strom?

Um ein Entladen der Fahrzeugbatterie zu vermeiden, schaltet sich der DataPlug ab, sobald das Fahrzeug abgestellt und die Zündung ausgeschaltet wird.

 

Ist es möglich, mehrere Benutzer mit demselben DataPlug zu synchronisieren?

Ja, die Anzahl der Benutzer, die mit demselben DataPlug verbunden werden können, ist unbegrenzt. Die Verbindung kann jedoch jeweils nur für einen Benutzer aktiv sein, d.h. der DataPlug kann Daten nur an ein aktives My SEAT App-Konto senden.

 

Wie kann ich mir sicher sein, dass der DataPlug keine Daten an den Vorbesitzer von My Car sendet?

Daten werden immer in Verbindung mit einem bestimmten Benutzer gesammelt, sodass Deine Informationen niemals an einen anderen Benutzer gesendet werden. Dies gilt auch dann, wenn Ihr beide denselben DataPlug oder dasselbe Auto in der My SEAT App verwendet.

 

Wo erhalte ich den My SEAT DataPlug?

Du kannst es nach einem Werkstattdurchgang erhalten. Bitte kontaktiere Deinen Händler, um einen Termin zu vereinbaren und weitere Informationen zu erhalten.

 

Was kann ich tun, wenn sich meine iOS-/Android-App nicht mit dem DataPlug verbindet?

Prüfe zunächst unter www.seat.com/myseatapp, ob Dein Fahrzeug mit dem DataPlug kompatibel ist.

Wenn Dein Auto kompatibel ist und sich die App immer noch nicht mit dem DataPlug verbindet, kannst Du versuchen, den DataPlug erneut zu verbinden: Entferne ihn einfach vom OBD2-Port und stecke ihn erneut ein.

Wenn es immer noch nicht funktioniert, lösche Dein Auto aus der App und versuche erneut, es mit dem DataPlug zu koppeln, indem Du die folgenden Schritte ausführst:

 • Gehe zum Bereich Auto
 • Tippe auf das Mülleimer-Symbol, um das Auto zu löschen
 • Pairing-Vorgang erneut starten

 Wenn das Problem weiterhin besteht, wende Dich bitte an den SEAT-Kundendienst.

Vertrauensbildende Maßnahme von SEAT

Was bietet die Vertrauensbildungsmaßnahme den Kunden?

Mit der Vertrauensbildungsmaßnahme informiert SEAT seine Kunden darüber, dass festgestellte Reklamationen als Folge der Umsetzung der technischen Maßnahme an Fahrzeugen mit Dieselmotoren des Typs EA189, die bestimmte Teile des Motors und Abgasnachbehandlungssystem betreffen, betrachten würde.

Die vertrauensbildende Maßnahme umfasst insgesamt 11 Komponenten innerhalb des Abgasrückführungssystems, des Kraftstoffeinspritzsystems und des Abgasnachbehandlungssystems: Lambdasonde, Temperatursensor, AGR-Umschaltventil, AGR-Ventil, Differenzdrucksensor Abgasrückführung, Einspritzventil, Hochdruckpumpe, Kraftstoffverteiler, Druckregelventil, Drucksensor, Hochdruckleitungen.

Die vertrauensbildende Maßnahme gilt für einen Zeitraum von 24 Monaten ab Erhalt der technischen Maßnahme und nur für Fahrzeuge mit einer Laufleistung von weniger als 250.000 Kilometer zum Zeitpunkt der Durchführung der vertrauensbildenden Maßnahme (je nachdem, was früher eintritt).

Sie erstreckt sich auch auf alle Kunden, deren berechtigte Fahrzeuge bereits aktualisiert wurden.

Die vertrauensbildende Maßnahme hat keinen Einfluss auf die Position von SEAT, dass die technischen Maßnahmen keine negativen Auswirkungen auf die Lebensdauer des Motors und des Abgasnachbehandlungssystems haben. Die Behörden haben bestätigt, dass die technischen Maßnahmen alle gesetzlichen Anforderungen erfüllen und keine negativen Auswirkungen auf Verbrauchswerte, CO2-Emissionen, Motorleistung, maximales Drehmoment und Geräuschemissionen haben. Mit der vertrauensbildenden Maßnahme setzt SEAT ein klares Signal, dass das Update keine negativen Auswirkungen auf die Fahrzeughaltbarkeit hat. Diese Maßnahme soll dazu dienen, das Vertrauen der Kunden in die technische Maßnahme zu stärken und mehr Kunden dazu zu bewegen, ihre Autos auf den neuesten Stand zu bringen.

Ausführliche Informationen zu den Bedingungen der Vertrauensbildenden Maßnahme erhältst Du bei allen autorisierten Händlern und Werkstätten sowie auch online für Deine jeweilige Fahrzeugmarke.

Selbstverständlich können sich alle Kunden auch per Post, E-Mail oder Telefon an den zuständigen Kundenservice-Ansprechpartner wenden.

Was ist die vertrauensbildende Maßnahme von SEAT?

Mit der Vertrauensbildungsmaßnahme informiert SEAT seine Kunden darüber, dass festgestellte Reklamationen als Folge der Umsetzung der technischen Maßnahme an Fahrzeugen mit Dieselmotoren des Typs EA189, die bestimmte Teile des Motors und Abgasnachbehandlungssystem betreffen, betrachten würde. Die vertrauensbildende Maßnahme gilt für einen Zeitraum von 24 Monaten ab Erhalt der technischen Maßnahme und nur für Fahrzeuge mit einer Laufleistung von weniger als 160.000 Meilen zum Zeitpunkt der Durchführung der vertrauensbildenden Maßnahme (je nachdem, was früher eintritt).

SEAT hat immer betont, dass die Umsetzung der technischen Maßnahme keine negativen Auswirkungen auf den Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen, die Motorleistung, das Drehmoment, die Geräuschemissionen oder die Lebensdauer des Motors und seiner Komponenten hat. Alle für das Fahrzeug typgenehmigungsrelevanten Werte behalten ihre Gültigkeit. Die Aufsichtsbehörden haben ausdrücklich bestätigt, dass die regulatorischen Anforderungen erfüllt sind. Die Bestätigung gilt auch für die Anforderungen an die Dauerhaltbarkeit von Abgasreinigungsanlagen. Die vertrauensbildenden Maßnahmen haben auf diese keinen Einfluss.

Mit der vertrauensbildenden Maßnahme setzt SEAT ein klares Signal, dass das Update keine negativen Auswirkungen auf die Fahrzeughaltbarkeit hat. Diese Maßnahme soll dazu dienen, das Vertrauen der Kunden in die technische Maßnahme zu stärken und mehr Kunden dazu zu bewegen, ihre Autos auf den neuesten Stand zu bringen.

Kunden können sich in Kürze bei allen autorisierten Händlern und Werkstätten ihrer jeweiligen Fahrzeugmarke ausführlich über die Bedingungen und den Umfang der vertrauensbildenden Maßnahme informieren.

Welche Marken bieten die vertrauensbildende Maßnahme an und welche Modelle sind betroffen?

Die Vertrauensbildende Maßnahme gilt für alle Volkswagen, Audi, Seat, Skoda und Volkswagen Nutzfahrzeuge mit Dieselmotoren vom Typ EA189, die die technische Maßnahme erhalten haben.

Für wen gilt die vertrauensbildende Maßnahme?

Die vertrauensbildende Maßnahme wird allen SEAT-Kunden angeboten, deren Fahrzeuge mit einem Dieselmotor des Typs EA189 ausgestattet sind und die ihr Fahrzeug im Rahmen einer Servicemaßnahme [MARKENSPEZIFISCHE SERVICE-AKTIONSNUMMER, z.B. 23R7] im Rahmen der Dieselangelegenheit aktualisieren lassen. Sie gilt für nur für Fahrzeuge mit einer Laufleistung von weniger als 160.000 Meilen zum Zeitpunkt der Durchführung der vertrauensbildenden Maßnahme. Um berechtigt zu sein, muss der Kunde nachweisen, dass alle vom Hersteller empfohlenen Service- und Wartungsarbeiten durchgeführt wurden (d.h. dies gilt für Fahrzeuge mit einer vollständigen Servicehistorie).

Die Vertrauensbildende Maßnahme erstreckt sich auch auf alle Kunden, deren berechtigte Fahrzeuge die technische Maßnahme bereits ab dem Datum des Erhalts erhalten haben (sofern alle anderen Voraussetzungen für die Vertrauensbildende Maßnahme erfüllt sind). Die vertrauensbildende Maßnahme ist mit der Fahrzeug-Identifikationsnummer verknüpft und würde sich auf einen neuen Besitzer erstrecken, wenn das Fahrzeug innerhalb des von den Antragskriterien abgedeckten Zeitraums von 24 Monaten verkauft wird.

Die Vertrauensbildungsmaßnahme gilt weltweit mit Ausnahme der USA, Kanadas und Südkoreas, die unterschiedlichen Regelungen unterliegen.

Welche Komponenten betrifft die vertrauensbildende Maßnahme?

Die vertrauensbildende Maßnahme umfasst insgesamt 11 Komponenten innerhalb des Abgasrückführungssystems, des Kraftstoffeinspritzsystems und des Abgasnachbehandlungssystems: Lambdasonde, Temperatursensor, AGR-Umschaltventil, Abgasrückführungsventil, Differenzdrucksensor Abgasrückführung, Einspritzventil, Hochdruckpumpe, Kraftstoffverteiler, Druckregelventil, Drucksensor, Hochdruckleitungen.

Die vertrauensbildende Maßnahme hat keinen Einfluss auf die Position von SEAT, dass die technischen Maßnahmen keine negativen Auswirkungen auf die Lebensdauer des Motors und seiner Bestandteile haben. Die Behörden haben bestätigt, dass die technischen Maßnahmen alle gesetzlichen Anforderungen erfüllen und keine negativen Auswirkungen auf Verbrauchswerte, CO2-Emissionen, Motorleistung, Drehmoment und Geräuschemissionen haben.

Was sind die Bedingungen für die vertrauensbildende Maßnahme?

Zusätzlich zu den oben genannten Bedingungen:

1) Die vertrauensbildende Maßnahme

 • darf nur von einem autorisierten Händler vorgenommen, beurteilt und verwendet werden,
 • gilt nur für Reklamationen an verwendeten Materialien und Arbeiten an folgenden Komponenten der AGR, Einspritzanlage und Abgasnachbehandlungsanlage: Lambdasonde, Temperatursensor, AGR-Umschaltventil, AGR-Ventil, AGR-Druckdifferenzsensor, Injektor, Hochdruckpumpe, Kraftstoffverteiler, Druckregelventil, Drucksensor, Hochdruckleitungen,
 • deckt keine Kosten für Ersatzfahrzeuge, Auslagen, Schäden etc.

 

(2) wenn

 • das betroffene EA 189-Fahrzeug an der Serviceaktion teilgenommen hat [MARKEN-SPEZIFISCHE SERVICE-AKTIONSNUMMER, z.B. 23R7]
 • das Fahrzeug gemäß den von SEAT geforderten Wartungsplänen, Aktualisierungen und Rückrufen ordnungsgemäß gewartet wurde

 

(3) und sofern keiner der folgenden Fälle zutrifft:

 • Bei natürlicher Abnutzung, d.h. Beeinträchtigung des Fahrzeugs durch Abnutzung,
 • Der Besitzer oder ein nicht autorisierter Servicepartner oder Händler das Fahrzeug nicht ordnungsgemäß repariert, gewartet oder gepflegt hat (z.B. unter Verwendung von Nicht-Originalteilen usw.),
 • Anleitungen zur Bedienung, Behandlung und Pflege des Fahrzeugs wie z.B. in der Bedienungsanleitung beschrieben nicht eingehalten wurden,
 • Das Fahrzeug wurde durch Dritte oder äußere Umstände wie Unfall, Gewitter / Hagel, Überschwemmung usw. beschädigt, die das beanstandete Problem verursacht haben,
 • Jegliche Beanstandung des Partikelfilters aufgrund von Aschebelastung,
 • Teile in das Fahrzeug eingebaut oder das Fahrzeug in unzulässiger Weise verändert wurde, z.B. durch (Chip)Tuning,
 • Das Fahrzeug unsachgemäß betrieben wurde, z.B. bei Motorsport-Wettkämpfen oder bei Überlastung,
 • Der Fahrzeughalter keine Reklamation innerhalb einer angemessenen Frist gemeldet hat, der Fahrzeughalter SEAT keine Gelegenheit gegeben hat, das Problem innerhalb einer angemessenen Frist zu beheben.
Gilt die vertrauensbildende Maßnahme auch, wenn mein Fahrzeug bereits an der technischen Maßnahme teilgenommen hat?

Ja. Wie oben erstreckt sich die Vertrauensbildende Maßnahme auch auf alle Kunden, deren berechtigte Fahrzeuge die technische Maßnahme bereits ab dem Datum des Erhalts erhalten haben (sofern alle anderen Voraussetzungen für die Vertrauensbildende Maßnahme erfüllt sind).

Falls einem Kunden bereits Kosten für entsprechende Arbeiten an seinem Fahrzeug entstanden sind, die er durch die Durchführung der technischen Maßnahme festgestellt hat, prüft [ MARKE ] gerne für den Kunden, ob diese Kosten von [ MARKE ] übernommen werden. Alle Anträge auf eine solche Kostenübernahme müssen an einen autorisierten [ MARKE ] Servicepartner innerhalb des Landes gestellt werden, in dem die Arbeiten vor dem 31. Dezember 2017 durchgeführt wurden.

Dieselmotoren

Sind auch SEAT-Fahrzeuge betroffen? Und wenn ja, wie viele?

SEAT stattete insgesamt 700.000 der von der Volkswagen AG angekündigten rund 11 Millionen Fahrzeuge mit dem betroffenen Dieselmotor (EA 189) aus. Diese 700.000 Fahrzeuge wurden über das weltweite Vertriebsnetz von SEAT vertrieben.

Wie kann ich feststellen, ob mein Auto betroffen ist?

Auf dieser Website kannst Du anhand Deiner Fahrzeugidentifikationsnummer (FIN) überprüfen, ob Dein SEAT-Fahrzeug betroffen ist. Du kannst Dich auch an unser Kundenbetreuungszentrum wenden unter: customercare(kwfat)seat(kwfdot)es

Wo ist die Fahrgestellnummer (VIN) meines Autos?

Die VIN-Nummer ist eine einzigartige Kombination aus 17 Zahlen und Buchstaben; sie befindet sich auf Deinem Fahrzeugschein und auch auf Deinem Auto.

 

Welche Motoren sind konkret betroffen?

Betroffen sind Fahrzeuge mit EU5-Dieselmotoren der EA 189-Familie, dazu gehören 1,2, 1,6 und 2,0 l Dieselmotoren mit 3 und 4 Zylindern.

SEAT informiert Dich über alle Details zu den betroffenen Fahrzeugen. Du kannst Dein Auto weiterhin sicher als Teil Deines täglichen Lebens nutzen.

 

Sind die betroffenen SEAT-Fahrzeuge verkehrssicher?

Wir bestätigen, dass alle betroffen Fahrzeuge absolut sicher und verkehrssicher sind. Die Untersuchung bezieht sich ausschließlich auf die emittierten Schadstoffe des Motors.

 

Ist die Verwendung dieser Motoren in Europa illegal?

Die Volkswagen AG prüft derzeit, ob es Abweichungen zu den europäischen Abgasvorschriften gibt. Wir werden Dich so schnell wie möglich informieren.

Was soll ich tun, wenn ich vermute, dass mein Auto mit einem der betroffenen Motoren ausgestattet sein könnte?

Für den Fall, dass ein Serviceverfahren durchgeführt werden muss, werden die Eigentümer benachrichtigt, das sie sich an eine zertifizierte Servicestelle wenden müssen, um die entsprechenden technischen Maßnahmen durchführen zu lassen. Die Volkswagen AG garantiert, dass dies für Dich kostenlos ist. Darüber hinaus steht Dir ein Tool zur Verfügung, mit dem Du überprüfen kannst, ob Dein Auto betroffen ist.

Wird es mich etwas kosten?

Die Volkswagen AG übernimmt die volle Verantwortung und trägt die Kosten für alle etwaigen erforderlichen Maßnahmen.

Ich habe ein neues Auto gekauft, das mir noch nicht geliefert wurde. Ist mein Auto betroffen?

Alle neuen SEAT-Fahrzeuge in der EU mit EU6-konformen Motoren erfüllen ausnahmslos die gesetzlichen Anforderungen.

Obwohl wir nicht bestätigen können, dass mit EA 189 EU5-Dieselmotoren ausgestattete SEAT-Fahrzeuge nicht allen geltenden Marktvorschriften entsprechen, haben wir beschlossen, den Verkauf und die Auslieferung aller mit solchen Motoren ausgestatteten SEAT-Neufahrzeuge vorübergehend einzustellen. Als Vorsichtsmaßnahme und in Übereinstimmung mit den (spanischen) geltenden Regeln.

Muss ich mein Auto zur Inspektion bringen?

Nein. Alle Motoren sind fahrsicher und verkehrssicher.

Sind auch EU-6-Motoren betroffen?

Nein, alle neuen SEAT-Fahrzeuge in der EU mit EU6-Motoren erfüllen ausnahmslos die gesetzlichen Anforderungen.

Stehen SEAT Fahrzeuge mit dem betroffenen Dieselmotor (EA 189 EU5) zum Verkauf?

Zu Deiner Sicherheit haben wir uns entschieden, den Verkauf und die Auslieferung aller mit solchen Motoren ausgestatteten SEAT-Neufahrzeuge vorsorglich vorübergehend einzustellen. Außerdem verfügen die neu produzierten Autos nicht mehr über diesen Motor.

Welche SEAT-Modelle sind betroffen?

Die betroffenen Modelle sind: SEAT Ibiza IV, Leon II, Altea, Altea XL, Altea Freetrack, Toledo III, Toledo, Exeo, Exeo ST und Alhambra.

 

 

Wie werden Kunden mit betroffenen Fahrzeugen kontaktiert?

Bitte wende Dich an Deinen autorisierten SEAT Servicepartner.

Über die Berechtigung des Kunden entscheidet der jeweilige autorisierte Servicepartner anhand der Angaben des Kunden in enger Abstimmung mit dem Kundenservice der jeweiligen Volkswagen Konzernmarke

 

 

An wen wende ich mich, wenn mein Auto nach Durchführung der technischen Maßnahme ein Problem aufweist?

Betroffene Kunden können sicher sein, dass die technischen Maßnahmen erfolgreich umgesetzt werden und keine negativen Auswirkungen auf Verbrauchswerte, CO2-Emissionen, Motorleistung, maximales Drehmoment oder Geräuschemissionen ihres Fahrzeugs haben. Dies war eine wesentliche Voraussetzung für die Genehmigung der technischen Maßnahme durch die Behörden. Solltest Du dennoch ein Problem mit Deinem Fahrzeug haben, wende Dich bitte an Deinen nächsten <<BRAND<<Servicepartner oder rufe die Diesel-Hotline unter der >> + 11111111 << an.

 

 

Erhalte ich nach Durchführung der technischen Maßnahme eine Bestätigung vom SEAT Servicepartner und was soll ich tun, wenn ich diese einmal verliere?

Ja, Du erhältst nach erfolgreicher Durchführung der technischen Maßnahme eine Bestätigung vom SEAT Servicepartner. Solltest Du diese Bestätigung verlieren oder nicht erhalten haben, wende Dich bitte an Deinen SEAT Servicepartner.

 

 

Ich bin Halter eines betroffenen Fahrzeugs und wohne in einem Land, in dem die zuständigen Behörden den Rückruf nicht gesetzlich angeordnet haben. Ich habe mich entschieden, nicht an der technischen Maßnahme teilzunehmen. Kann ich trotzdem vorübergehend in Länder reisen, in denen die technische Maßnahme Gegenstand eines gesetzlich vorgeschriebenen Rückrufs ist (z.B. Deutschland)?

Wann ein Halter die technischen Maßnahmen in einem betroffenen Fahrzeug umsetzen lässt, entscheidet der Kunde selbstständig. Wir weisen jedoch darauf hin, dass in den Ländern, in denen die zuständigen Behörden den Kunden den Rückruf angeordnet haben, diese möglicherweise Sanktionen verhängen können, wenn die technischen Maßnahmen an einem betroffenen Fahrzeug nicht innerhalb einer bestimmten Frist umgesetzt werden.

Wir gehen jedoch davon aus, dass Du Dein Fahrzeug in Ländern mit gesetzlich vorgeschriebenem Rückruf (z.B. im Urlaub oder auf der Durchreise) vorübergehend nutzen darfst.

 

 

Warum braucht mein Auto eine technische Maßnahme?

Im Motorsteuergerät der Fahrzeuge mit betroffenen Motoren wurde eine Softwarefunktion verwendet, die die Fahrkurve der amtlichen Typprüfung erkannte. Je nach Erkennung der Fahrkurve schaltet die Motorsteuerung in 2 verschiedene Modi: Modus 1 mit optimalem NOx-Gehalt für Testbedingungen oder Modus 2 für optimale Feinstaubbelastung im Straßenverkehr.

Ich bin Besitzer eines betroffenen Fahrzeugs und lebe in den EU28. Ich habe mich entschieden, nicht an der Softwareimplementierungsmaßnahme teilzunehmen. Was passiert, wenn ich dauerhaft in ein Land ziehe, in dem die technische Maßnahme vorgeschrieben ist und ich mein Auto mitnehmen möchte?

Du musst Dein Auto in diesem Land registrieren. Normalerweise teilen Dir die Behörden mit, dass Du das Update innerhalb eines bestimmten Zeitraums (xxx Monate?) erhalten musst. Bitte wende Dich an Deinen SEAT Servicepartner in Deinem neuen Heimatland.