SVJETSKI SAJAM MOBILNIH TEHNOLOGIJA MOBILE WORLD CONGRESS

SEAT Minimó, vozilo koje će biti revolucija mobilnosti

26.02.2019
  • Konceptualno vozilo koje sadrži sustav zamjene baterija za potpuno punjenje vozila za svega nekoliko minuta, smanjujući operativne troškove dijeljenja vozila za do 50 %
  • Ovo 100% električno vozilo objedinjuje prednosti motocikala i vozila
  • SEAT Minimó će biti suputnik u gradu te nuditi povećanu mobilnost i smanjiti ekološki otisak vozila
  • Tvrtka SEAT želi slušati građane i institucije prilikom daljnjeg razvoja proizvoda
  • Luca de Meo: "Predvodit ćemo strategiju mikromobilnosti Volkswagen koncerna tako što ćemo osmišljavati ideje i razvijati proizvode namijenjene putovanju na male udaljenosti"
  • SEAT najavljuje pokretanje softverske kuće koja će zapošljavati više od 100 ljudi

Zagreb, 25. veljače 2019. godine - SEAT čini velik korak naprijed u okviru svoje strategije urbane mikromobilnosti predstavljanjem modela SEAT Minimó na ovogodišnjem svjetskom sajmu mobilnih tehnologija Mobile World Congress. On je konceptualno vozilo razvijeno kao platforma mobilnosti koje je oličenje vizije urbane mobilnosti sutrašnjice ove tvrtke.

Na današnjoj je konferenciji za medije predsjednik uprave marke SEAT Luca de Meo objasnio sljedeće: "SEAT Minimó posebno je razvijen kako bi se mogao prilagoditi platformama za mobilnost koje će oblikovati budućnost gradske vožnje, a u okviru koje će promet biti ograničen i svega će nekoliko operatera moći ponuditi mobilnost." Luca de Meo dodaje: "Ovo je rješenje na koje su poduzeća za dijeljenje vozila čekala, model koji će biti ključan za poboljšanu profitabilnost ove vrste poduzeća. Koncept koji danas predstavljamo odgovara na potrebe kako gradske infrastrukture tako i pružatelja usluga dijeljenja vozila."

Najbolje prednosti automobila i motocikla

SEAT Minimó je kreiran s kombinacijom najboljih značajki iz obaju svjetova: sa sigurnošću i komforom automobila te agilnošću i mogućnošću jednostavnog parkiranja motocikla. Nudeći komforno mjesto za dvoje putnika, ovo 100-% električno konceptualno vozilo razvijeno je s integriranim sustavom zamjene baterija, kojim se omogućuju potpuna razina napunjenosti vozila za svega nekoliko minuta te doseg veći od 100 kilometara. Budući da ova vozila nije potrebno odvesti do točki za ponovno punjenje, ovaj inovativni sustav znači da će se operativni troškovi dijeljenja vozila efektivno smanjiti za 50%.

Ovo vozilo sa svoja 2,5 m dužine i 1,2 metra širine zauzima 3,1 četvorni metar prostora u usporedbi sa 7,2 četvorna metra normalnog vozila, čime značajno smanjuje svoj ekološki otisak u gradu. SEAT Minimó se može parkirati na parkirna mjesta za motocikle, a u prometnom cestovnom traku dvaput bi stao na parkirno mjesto koje je inače predviđeno samo za jedan prosječni automobil.

"SEAT Minimó je također hiper povezano vozilo s integriranom 5G tehnologijom koja pruža praktično i besprijekorno digitalno korisničko iskustvo na temelju ključa 'Digital Access' i bežične platforme Android Auto™ na zaslonu vozila, a da korisnici svoj smartphone pri tome ne trebaju povezivati kabelima ili uticati u utikače. Među ostalim funkcijama vozilo, primjerice, prepoznaje ima li vozač 16 ili 18 godina kako bi prilagodilo svoju brzinu na 45 ili 90 km/h. Korisnici k tomu pomoću usluge Google Assistant na platformi Android Auto mogu svoj pogled zadržati na cesti i ruke na kolu upravljača te ostati povezani upravljanjem glasovnim naredbama, jednostavno dobiti odgovore na pitanja, obavljati zadatke i upravljati medijskim sadržajem", objasnio je de Meo povodom konferencije za medije.

U tomu pogledu te kao velik korak naprijed u području povećanja korisničkog iskustva u vozilu SEAT Minimó, društva SEAT i Android Auto surađivala su kako bi omogućila potpuno besprijekornu, intuitivnu povezivost, u okviru koje korisnik jednostavno može pozivati telefonske brojeve, čitati i odgovarati na tekstualne poruke te se koristiti podržanom navigacijom, medijskim sadržajem i komunikacijskim aplikacijama na zaslonu vozila.

Najbolji prijatelj grada

S konceptualnim vozilom kao što je Minimó marka SEAT namjerava smanjiti ekološki otisak vozila u urbanim područjima. Uzevši to u obzir, marka surađuje s upravnim tijelima gradova kako bi dobila uvid u njihova viđenja i specifične potrebe.

Kao rezultat ovoga zajedničkog pothvata marka SEAT razmotrit će mogućnosti integracije preporuka tijela javne vlasti i građana u razvoj vozila kako bi ponudila precizna rješenja koja pridonose zajedničkom cilju - povećanju urbane mobilnosti.

Predvodnik u strategiji mobilnosti Volkswagen koncerna

Nakon uvođenja električnog romobila eXS koji je razvilo društvo SEGWAY na tržište i s međunarodnim predstavljanjem konceptualnog vozila SEAT Minimó, SEAT je odabran kao vodeća marka unutar Volkswagen koncerna koja će definirati strategiju i nuditi proizvode usmjerene na urbanu mikromobilnost.

Prema riječima Luce de Mea: "Mikromobilnost, pojam koji se odnosi na vožnje kraće od 10 kilometara, danas predstavlja oko 60 % ukupnog prometa. To je iznimno potencijalan poslovni sektor za pružatelja usluga mobilnosti kojim mi nastojimo postati. Naša je misija kreirati ideje i razvijati proizvode namijenjene putovanju na male udaljenosti. Volkswagen koncern i njegove marke koristit će se našim rješenjima diljem svijeta. SEAT je u najboljoj poziciji da predvodi ovu strategiju, s jedne strane zbog naše urbane lokacije u velegradu kao što je Barcelona; s druge strane jer ovaj grad ima dugačku tradiciju dizajna i proizvodnje vozila na dva kotača."

Softverski centar izvrsnosti koji osniva SEAT: iz analognog u digitalno doba

Kako bi se prilagodila kontekstu uvjetovanom promjenama i uspješno svladala izazov digitalne transformacije poduzeća, marka SEAT najavila je za 2019. godinu kreiranje vlastite softverske kuće s ciljem nastavka jačanja uspješne mreže IT centara za softverski razvoj Volkswagen koncerna.

Ovaj novi centar izvrsnosti zapošljavat će više od 100 stručnjaka i nastojati promicati dvije glavne dimenzije u okviru marke SEAT i Volkswagen koncerna. On s jedne strane nastoji nastaviti promicati digitalnu transformaciju IT rješenja diljem koncerna i povećati učinkovitost digitalizacijom procesa. S druge strane nastoji ojačati nove poslovne modele koji se temelje na novim konceptima mobilnosti, povezivosti i digitalizacije vozila, u čijem će se središtu nalaziti marka SEAT.

Poduzeće traga za najboljim internim i eksternim talentima koji će pridonijeti pozicioniranju ovog centra kao oglednog primjera najsuvremenije digitalizacije u Barceloni.

Metropolis:Lab Barcelona integrirat će se unutar ovoga novog centra i nastaviti s inovacijama u svrhu pronalaska rješenja za bolju mobilnost. Druga nezavisna društva marke SEAT, primjerice XMOBA, također će djelovati na ovoj novoj lokaciji kako bi se iskoristile prednosti svih sinergija. Luca de Meo rekao je: "Ovaj novi centar, koji će se nalaziti u Barceloni, potvrđuje predanost društva cilju vlastite transformacije iz proizvođača automobila u pružatelja usluga mobilnosti."

Mobility Advisor, jedinstvena platforma za sve vaše potrebe za mobilnošću

Prije točno godinu dana, povodom prošlogodišnjeg svjetskog sajma mobilnih tehnologija Mobile World Congress, marka SEAT održala je nekoliko strateških sastanaka s rukovoditeljima najrenomiranijih poduzeća u tehnološkom sektoru kako bi se istražila i razvila rješenja za urbanu mobilnost koja se temelje na novim tehnologijama, primjerice umjetnoj inteligenciji.

Godinu dana kasnije, na istoj lokaciji, marka SEAT predstavit će uslugu "Mobility Advisor" nastalu u suradnji s društvom IBM, aplikaciju koja je i dalje u fazi konceptualne provjere. Ona je dizajnirana za ponudu najbolje alternativne mobilnosti upotrebom umjetne inteligencije i strojnog učenja na temelju unosa iz svojeg okruženja, primjerice prometnih obrazaca te navika i preferencija u pogledu mobilnosti korisnika.