Novi SEAT Leon

SEAT lansira potpuno novi SEAT Leon s ulaganjem većim od 1,1 mlrd. eura

29.01.2020

§  Vozilo sa sobom donosi snažnu evoluciju dizajna u usporedbi sa svojim prethodnikom i podiže tehnologiju osvjetljenja na sljedeću razinu

§  Učinkovitost je bila ključan stup pri razvoju potpuno novog modela SEAT Leon; on profitira od najnaprednijih pogonskih sustava koji obuhvaćaju benzinske (TSI) i dizelske (TDI) tehnologije, tehnologije na stlačeni prirodni plin (TGI), blago hibridne (eTSI) i plug-in hibridne (eHybrid) tehnologije

§  Potpuno novi SEAT Leon prvo je potpuno povezano vozilo marke koje ljudima pomaže da ostanu u dodiru sa svojim digitalnim životima

§  Dolazak na hrvatsko tržište očekuje se u travnju ove godine

 

Martorell/Zagreb, 28. siječnja 2020. godine Marka SEAT upravo je u tvornici u Martorellu predstavila potpuno novi SEAT Leon, vozilo čiji je cilj unijeti dašak života u segment kompaktnih automobila. Ovo je poduzeće uložilo 1,1 mlrd. eura kako bi na tržište uvelo vozila s učinkovitijim motorima, novom razinom povezivosti i sustava potpora za vozača, izvrsnom dinamičnošću te estetskim značajkama koje privlače poglede.

Nova generacija Leona na hrvatsko tržište stiže u travnju.

"SEAT Leon naš je najprodavaniji model, a mi se želimo nadovezati na njegov golem uspjeh. Stoga je marka SEAT uložila više od 1,1 mlrd. eura u potpuno novi SEAT Leon, poglavito u razvoj vozila i poboljšanje proizvodnih pogona", rekao je Carsten Isensee. 

SEAT Leon uvijek je bio ključni stup u portfelju marke i referentna točka za cjelokupni segment, što dokazuje činjenica da je prodan u više od 2,2 milijuna primjeraka tijekom svojih triju generacija. Četvrta je generacija dizajnirana i razvijena kako bi se nadovezala na izniman uspjeh ovog modela te ga odvela na sljedeću razinu kada je riječ o povezivosti, učinkovitosti, dinamičnosti i sigurnosti.

"Godina 2019. bila je rekordna za poduzeće. Prodali smo više od 570 000 automobila, što je najveća količina u našoj 70-godišnjoj povijesti, te smo postigli jednu od najboljih proizvodnih vrijednosti jer smo više od 500 000 automobila proizveli u Martorellu. To je izvrstan početak za ovu 2020. godinu", dodao je Isensee.

Potpuno novi Leon objedinjuje filozofiju dizajna koja je ključna svakom vozilu koje se otkotrlja s proizvodnih traka marke SEAT, pri čemu zrači samopouzdanošću, elegancijom i sportskim karakterom unutar segmenta kompaktnih automobila. Istovremeno se odlikuje dosljednošću, iskrenošću i zrelošću kojima se može pohvaliti rijetko koje drugo vozilo.

Potpuno novi SEAT Leon dizajniran je, razvijen i proizveden u Barceloni, i to u proizvodnim pogonima marke u Martorellu.

Dizajn: povećane dimenzije i još impresivniji nastup iznutra i izvana

Temelj vozila je napredna platforma MQB Evo koja je pružila dimenzije, fleksibilnost i prilagodljivost koje su dizajnerskom timu bile potrebne da unesu poboljšani osjećaj proporcija dizajna nove generacije ovog modela.

U svojoj varijanti s 5 vratima potpuno novi SEAT Leon dugačak je 4368 mm (+86 mm), širok 1800 mm (-16 mm) i visok 1456 mm (-3 mm). Međuosovinski razmak iznosi 2686 mm, što je 50 mm više od treće generacije modela SEAT Leon.

U svojoj varijanti Sportstourer potpuno novi SEAT Leon dugačak je 4642 mm (+93 mm), širok 1800 mm (-16 mm) i visok 1448 mm (-3 mm). Međuosovinski razmak iznosi 2686 mm, što je 50 mm više od prethodne generacije.

Potpuno novi SEAT Leon nadovezuje se na atraktivnost svojeg prethodnika, no s markantnijom osobnošću koju dodatno naglašavaju elegantne površine te savršena mješavina kutova i krivulja na pravim mjestima. I dok estetske karakteristike vanjskog dizajna privlače poglede, njegov stil također je proširen ukupnom učinkovitošću vozila s poboljšanom aerodinamikom; koeficijent otpora zraka modela SEAT Leon poboljšao se oko 8 % u usporedbi s prethodnom generacijom.

Prednji dio potpuno novog modela SEAT Leon dizajn osigurava izraženiju osobnost, sa snažnijom trodimenzionalnom vezom između rešetke hladnjaka i prednjih svjetala. LED glavna svjetla izvedena su dublje, čime se osigurava dojam povišenih svjetala i poboljšava fokus, zahvaljujući čemu je odmah prepoznatljiv među drugim sudionicima u prometu.

Površine potpuno novog modela SEAT Leon doživjele su evoluciju s izraženijim oblicima, zbog čega vozilo zrači elegantnijim dizajnom s dodatnim promjenama i nijansama u pogledu boja i tonova vozila kad svjetlo obasjava lak i karoseriju vozila. Time se stvara vozilo sa slojevitom, poboljšanom estetikom.

Uzbuđenje i kreativnost također se nastavljaju u stražnjem dijelu vozila, a naglašeni su LED "coast-to-coast" svjetlom i poklopcem prtljažnika čiji dizajn odražava dinamičnu osobnost vozila. Sustav osvjetljenja i spojler stvaraju linije koje posreduju dojam brzine, čak i kada se automobil nalazi u stanju mirovanja.

Unutrašnjost potpuno novog modela SEAT Leon vrhunac je funkcionalnosti, minimalizma i elegancije. Njegova elegantna, no svejedno široka instrumentna ploča s mekanom površinom posreduje dojam lakoće i određen stupanj "mogućnosti lebdenja". Sve je u putničkom prostoru dizajnirano tako da bude ergonomski precizno, čime se komfor u unutrašnjosti povećava za sve putnike. Bez obzira na to sjedite li na vozačevu sjedalu ili kao putnik na stražnjim sjedalima.

Glavni je element u unutrašnjosti središnji 10" infotainment zaslon, koji uključuje sustav prepoznavanja gesta te osigurava preciznu interakciju s putnicima i smanjuje potrebu za fizičkim gumbima. Međutim, funkcijama koje su u većoj mjeri ključne za upotrebu i dalje se upravlja uobičajenijim sustavima interakcije.

Potpuno novi SEAT Leon također objedinjuje svoj primamljiv dizajn i praktičnost. SEAT Leon s 5 vratima nudi kapacitet prtljažnika od 380 litara (vrijednost istovjetna prethodnoj generaciji), dok Sportstourer nudi kapacitet prtljažnika od 617 litara, što je 30 litara više od prethodne generacije.

Potpuno novi SEAT Leon: osvjetljava put u segmentu

Potpuno novi SEAT Leon pomiče granice mogućeg u segmentu s ponudom tehnologija osvjetljenja integriranih u vanjskom dijelu i u unutrašnjosti vozila.

Boja hladnog bijelog svjetla opcijskih LED glavnih svjetala, koja su izvedena u prepoznatljivom dizajnu marke, osiguravaju vrhunsko osvjetljenje, dok su u njima istovremeno integrirane sve ključne funkcije: kratka svjetla, duga svjetla, svjetla za dnevnu vožnju i dinamični žmigavci.

Vanjska zrcala vozila sadrže integrirane LED žmigavce, a vozila s LED opcijom također obuhvaćaju svjetla dobrodošlice koja vozača i putnike pozdravljaju projiciranjem španjolske riječi za pozdrav "Hola!" na tlo tijekom aktivacije vozila. Potpuno novi Leon također obuhvaća LED dinamične žmigavce, kojima se smjer vožnje vozila čini jasnijim i, također, sigurnijim.

U unutrašnjosti vozila sustav LED ambijentalnog osvjetljenja unosi dodatni dašak osobnosti. Ovaj se sustav osvjetljenja proteže duž prednjeg dijela putničkog prostora, od prednjih vrata i duž gornjeg dijela instrumentne ploče, čime se stvara lûk svjetla koji unosi dašak živahnosti u karakter unutrašnjosti modela Leon te čija se boja i nijansa po potrebi mogu mijenjati. A ono nije samo dekorativno ambijentalno osvjetljenje, već također pruža cijeli niz ključnih funkcija kao što su sustav za upozorenje na mrtvi kut ili potpora izlaska iz vozila Exit Assist.

Povezivost: prvo potpuno povezano vozilo marke

Potpuno novi SEAT Leon prvo je potpuno povezano vozilo marke. U samoj srži sustava modela Leon nalazi se SEAT Digital Cockpit, koji obuhvaća visokorazlučivi 10,25" kombinirani instrument i infotainment sustav koji korisnici mogu individualizirati. Serijski sustav Media odlikuje se 8,25" ekranom s kompatibilnošću za smartphone audio, dok veći 10" ekran sustava Navi nudi 3D povezanu navigaciju, tehnologiju retina zaslona i upravljanje govornim naredbama te prepoznavanje gesta radi pojednostavljenja interakcije s korisnikom.

Njegov sustav Full Link uvodi korisnike u svijet povezivosti te im omogućuje povezivanje svojih mobilnih uređaja s infotainment sustavom vozila putem značajke Android Auto ili bežično putem značajke Apple CarPlay, čime se pruža mogućnost unošenja njihova digitalnog ekosustava u vozilo. To se čini na kontroliran, intuitivan i siguran način kojim se vozaču neće skretati pozornost s događanja na cesti. U tu se svrhu mogu upotrebljavati infotainment sustav ili kontrolni elementi integrirani na kolu upravljača.

A opcijski Connectivity Box s induktivnim punjenjem usklađenim s protokolima Qi standarda osigurat će da se korisnici više neće morati brinuti hoće li im se baterija isprazniti u ključnom trenutku.

Jedinica za online povezivost (Online Connectivity Unit) s integriranom SIM karticom osigurava da potpuno novi SEAT Leon nikada neće izgubiti svoju vezu s digitalnim svijetom. Ova tehnologija k tomu omogućuje da određene infotainment funkcije u stvarnom vremenu upotrebljavaju informacije iz oblaka, čime se osigurava dodatna dimenzija uz tradicionalni navigacijski sustav. Ubuduće će se njome omogućiti pristup najnovijim infotainment aplikacijama koje se u svakom trenutku mogu ažurirati, a integrirana eSIM kartica također znači da će SEAT Leon profitirati od usluge eCall, s pomoću koje se uspostavlja izravna komunikacija s hitnim službama u slučaju sudara.

Pridoda li se tomu još aplikacija SEAT Connect, otvara se novi svijet koji se može preuzeti na vaš pametni uređaj, čime se osigurava daljinsko upravljanje cijelim nizom funkcija koje će pomoći unaprijediti užitak vozača i također poboljšati sigurnost.

Pogoni: bogata ponuda najnaprednijih motora

Potpuno novi SEAT Leon razvijen je uzimajući u obzir stvarni svijet, s cijelim nizom pogonskih sustava koji sada također uključuje tri električne varijante radi dodatnog poticanja učinkovitosti. Nova generacija kompaktnog automobila profitira od tehnologija benzina (TSI), dizela (TDI), stlačenog prirodnog plina (TGI), blago hibridne (eTSI) i plug-in hibridne (eHybrid) tehnologije, a svaka od njih konstruirana je tako da osigurava najviše razine performansi i mogućnosti vožnje, čime se kupcima jamči odgovarajuća kombinacija vozila i motora koja odgovara njihovim specifičnim potrebama.

Ponuda serijskih benzinskih motora novog modela Leon obuhvaća isključivo motore sa sustavom izravnog punjenja i turbopunjačem te snage između 66 kW / 90 KS i 140 kW / 190 KS. Ona također uključuje 1,0-litrene 3-cilindrične TSI motore (66 kW / 90 KS i 81 kW / 110 KS), koji se prvi put ugrađuju u model SEAT Leon, te veće 1,5-litrene motore (96 kW / 130 KS i 110 kW / 150 KS). Na samom vrhu ove ponude triju motora nalazi se 2,0-litreni TSI motor snage 140 kW / 190 KS koji je spojen s mjenjačem s dvije spojke.

Dizel i dalje predstavlja važnu tehnologiju za smanjenje ugljičnih emisija, a potpuno novi Leon profitira od triju dizelskih opcija pogonskih sustava: one su mahom 2,0-litrene TDI jedinice s izlaznim snagama od 85 kW / 115 KS i 110 kW / 150 KS.

Potpuno novi SEAT Leon može sadržavati 1,5-litreni TGI motor na stlačeni prirodni plin (CNG) koji se odlikuje snagom od 96 kW / 130 KS.

Potpuno novi SEAT Leon prvi put također može sadržavati 48-V blago hibridnu tehnologiju (eTSI), čime ovaj kompaktan automobil pruža još veću razinu učinkovitosti (1.0 TSI 81 kW / 110 KS i 1.5 TIS 110 kW / 150 KS, a obje se opcije nude isključivo s DSG mjenjačem). Budući da marka SEAT proširuje svoju upotrebu električne energije, četvrta generacija modela Leon također obuhvaća naprednu plug-in hibridnu varijantu. Ona objedinjuje 1,4-litreni TSI benzinski motor s električnim motorom, 13-kWh paket litij-ionske baterije i 6-stupanjski DSG mjenjač, čime se osiguravaju snaga od 150 kW / 204 KS i električni doseg od oko 60 km (WLTP ciklus).

Sigurnost: najsigurniji SEAT ikad proizveden donosi najsuvremenije sustave potpora

Sigurnost je utkana u samu srž potpuno novog modela SEAT Leon. U njega su integrirani neki od najnaprednijih dostupnih sustava potpora za vozača, uključujući prediktivnu automatsku regulaciju razmaka te sustave Emergency Assist i Travel Assist kako bi on postao najsigurniji automobil koji je marka ikad proizvela.

Razne tehnologije znače da SEAT Leon osjeća svoje okruženje kako bi mogao ponuditi optimalnu zaštitu bez obzira na scenarij koji nastupi kada se vi nalazite iza kola upravljača. Time se sigurnost podiže na sasvim novu razinu.

Zahvaljujući adaptivnoj regulaciji voznog postroja (DCC) u potpuno novom modelu SEAT Leon, vožnja i rukovanje vozilom mogu se mijenjati ovisno o uvjetima i zahtjevima vozača, što vozilo čini još komfornijim.

Tehnologija adaptivnoga voznog postroja neprestano registrira stanje na cesti, dok istovremeno u obzir uzima pokrete kola upravljača te postupke kočenja i ubrzanja radi prilagodbe ovjesa te optimizacije amortizacije na svakom kotaču, čime se pružaju jedinstveni komfor i dinamičnost.

Potpuno novi SEAT Leon oličenje je temeljnih vrijednosti marke i njezina cilja da ponudi najbolja moguća vozila, a sa sljedećom generacijom modela Leon segment kompaktnih vozila ispunit će transformativna sila kada ovo vozilo bude uvedeno na tržište.