Ulaganja od 5 milijardi eura do 2025. godine

SEAT ulaže u svoju budućnost

08.07.2020
  • Planirana ulaganja od 5 milijardi eura do 2025. godine namijenit će se projektima istraživanja i razvoja za razvoj novih modela te opremu i objekte s ciljem pokretanja novih projekata usmjerenih specifično na elektrifikaciju ponude vozila
  • Tvrtka će uvesti potpuno električno vozilo el-Born na tržište pod okriljem marke CUPRA
  • Carsten Isensee: "Kako bismo osigurali budućnost automobilske industrije u Španjolskoj, potrebna nam je suradnja središnjih, regionalnih i lokalnih administracija. To nećemo moći učiniti sami." 
  • Wayne Griffiths: "Marke SEAT i CUPRA ključne su za razvoj tvrtke. Svaka od njih ima jasnu ulogu, vlastitu osobnost i prednosti te je usmjerena na različite profile kupaca."
  • SEAT će zaposliti 100 ljudi za rad u objektu SEAT:CODE, novom centru za razvoj softvera, koji će se osnovati u ulici Rambla u Barceloni

Marka SEAT uložit će 5 milijardi eura u razdoblju od 2020. do 2025. godine. Ta će ulaganja biti namijenjena projektima istraživanja i razvoja za unaprjeđenje konstrukcije vozila u Tehničkom centru marke SEAT, s posebnim naglaskom na elektrifikaciju ponude vozila, te razvoja opreme i objekata u pogonima u Martorellu, Barceloni i Componentes tvornici. Svojim se ulaganjima marka SEAT priprema za razvoj novih modela i pokretanje novih projekata kako bi se osiguralo zapošljavanje i poticala budućnost poduzeća.

"Ovaj je investicijski plan naš način pripremanja za budućnost ispunjenu predanošću i optimizmom kako bismo stvorili snažnije, inovativnije i održivije poduzeće. Naš je cilj osigurati da se u Martorellu od 2025. godine proizvode električna vozila, što je razdoblje u kojem će tržište električnih vozila doživjeti snažan rast."

Carsten Isensee, predsjednik uprave marke SEAT, istaknuo je sljedeće:

 

Predsjednik uprave marke SEAT dodaje: "Naš je cilj poticati transformaciju automobilskog sektora u Španjolskoj. Kako bismo osigurali budućnost automobilske industrije u Španjolskoj, potrebna nam je suradnja središnjih, regionalnih i lokalnih administracija. To nećemo moći učiniti sami. Plan koji je iznijela španjolska vlada predstavlja korak u dobrom smjeru, zahvaljujući čemu će se automobilski sektor moći nastaviti razvijati."

Jedno poduzeće, dvije marke

Povodom konferencije za medije održane u nedavno otvorenom objektu CASA SEAT radi predstavljanja strategije budućnosti poduzeća, Wayne Griffiths, potpredsjednik marke SEAT nadležan za prodaju i marketing te generalni direktor marke CUPRA, naglasio je sljedeće: "Marke SEAT i CUPRA ključne su za razvoj tvrtke. Svaka od njih ima jasnu ulogu, vlastitu osobnost i prednosti te je usmjerena na različite profile kupaca. Dakle, one su u potpunosti komplementarne i ne mogu zamijeniti jedna drugu. Marka SEAT nalazi se na samom ulazu u područje svijeta Volkswagen koncerna: mi imamo najmlađe kupce - koji su u prosjeku 10 godina mlađi - i brojne kupce koji se prvi put odlučuju za marku Volkswagen koncerna. S druge strane, marka CUPRA namijenjena je novom tržišnom segmentu koji se nalazi između tržišta masovno proizvedenih vozila i tradicionalnog tržišta premium vozila. Sigurni smo da među našim kupcima koji žele iskusiti jedinstvenost marke CUPRA postoji golem potencijal za rast." 

"SEAT već jest, a u budućnosti će u još većoj mjeri postati poduzećem s dvije jasno definirane marke u svojoj strukturi: SEAT i CUPRA. SEAT i CUPRA dva su izdanka iste vizije. Marka SEAT pruža marki CUPRA količinski temelj u pogledu proizvodnje, istraživanja i razvoja te ljudskih potencijala, dok marka CUPRA marki SEAT omogućuje premještanje svojeg težišta na emotivnije automobile s višom tržišnom pozicijom." 

Prema riječima Carstena Isenseea:

Investicijski kapacitet za obje marke nalazi se unutar strukture tvrtke SEAT, kao i resursi koji su, između ostalog, 15 000 zaposlenika i tri proizvodne lokacije: SEAT Martorell, SEAT Barcelona i SEAT Componentes. Sjedište poduzeća te kreativni i tehnološki potencijal objedinjen u Tehničkom centru i Centru za dizajn također su smješteni u Martorellu u okviru strukture poduzeća SEAT. A u neposrednoj se blizini, u Barceloni, nalaze CASA SEAT i SEAT:CODE, centar za razvoj softvera marke SEAT.

Upravo je danas poduzeće najavilo da će SEAT:CODE imati nove uredske prostore u samom srcu Barcelone, u ulici Rambla, s timom koji se sastoji od više od 150 softverskih razvojnih inženjera. Taj je centar predan poticanju digitalne transformacije poduzeća, čime se stvaraju digitalni proizvodi i rješenja za poticanje marki SEAT i CUPRA te definiranje digitalnih rješenja za cjelokupni Volkswagen koncern. Marka SEAT već je zaposlila 20 novih stručnjaka u centru SEAT:CODE, a tijekom sljedećih mjeseci zaposlit će ih još 100.

CUPRA doživljava rast uz novi model el-Born

Od stvaranja marke CUPRA tijekom veljače 2018. godine ta je marka doživjela eksponencijalan rast i premašila sva očekivanja. Nakon otvorenja objekta CUPRA Garage te predstavljanja modela CUPRA Leon i CUPRA Formentor, poduzeće je odlučilo da će se konceptualno vozilo elBorn uvesti na tržište kao model marke CUPRA.

"CUPRA el-Born oličenje je marke CUPRA i dokaz da su performanse i elektrifikacija savršena kombinacija. On će nam omogućiti da učinimo važan korak prema dobu elektrifikacije, ostvarenju dodatne prodaje i povećanju kontribucijske marže", objasnio je Wayne Griffiths. CUPRA el-Born je automobil koji se u potpunosti dizajnira i razvija u Barceloni, a prema planu proizvodit će se u Zwickauu u Njemačkoj, i to na platformi MEB. Model el-Born dolazi na tržište tijekom 2021. godine. 

"Pokretanje marke CUPRA prije dvije godine bilo je golem uspjeh za nas. Promjene koje se događaju unutar automobilske industrije idealna su prilika za uspon novih marki kao što je CUPRA. Mi vjerujemo da je potencijal marke CUPRA toliko velik da bismo mogli ostvariti prihode od 1 milijarde eura kada cjelokupna ponuda proizvoda bude dostupna na tržištu."

Wayne Griffiths naglasio je sljedeće: 

U pogledu modela Formentor, izvršni je direktor marke CUPRA istaknuo sljedeće: "On predstavlja sljedeći korak u širenju portfelja marke CUPRA i označava novu fazu u razvoju marke. Njime otvaramo vrata prema novoj bazi kupaca. On predstavlja prekretnicu u okviru našeg cilja pridobivanja zaljubljenika u automobile diljem svijeta."

Umjeren optimizam za drugu polovicu godine

Carsten Isensee, predsjednik uprave marke SEAT, također se osvrnuo na prvih šest mjeseci tekuće godine, razdoblje koje je bilo obilježeno pandemijom koronavirusa. Isensee je tako zaključio: "Prva je polovica godine vjerojatno bila jedna od najizazovnijih u povijesti marke SEAT. Za financijske smo godine 2020. i 2021. očekivali da će biti teške, no sada tim prognozama moramo dodati itekako ozbiljan utjecaj pandemije bolesti COVID-19 na automobilsku industriju." Isensee je u svakom slučaju izrazio umjeren optimizam kada je riječ o napredovanju poslovanja tijekom narednih mjeseci: "Tijekom posljednjih smo nekoliko tjedana počeli uočavati blago poboljšanje koje je povezano s našim ponovnim pokretanjem aktivnosti. Uvjereni smo da će do oporavka, iako djelomičnog, doći tijekom druge polovice 2020. godine."

Iz industrijskog je aspekta tvornica marke SEAT u Martorellu gotovo u potpunosti dosegla svoju proizvodnu količinu iz razdoblja prije pandemije koronavirusa te danas proizvodi oko 1900 vozila dnevno, dok su tvornice u Barceloni i Componentes također nadomak povratku na količine prije razdoblja pandemije koronavirusa. Tvornica u Martorellu sada predvodi drugu polovicu tekuće godine, koja će biti obilježena početkom proizvodnje novog vozila Formentor, prvog 100 % modela marke CUPRA, te nove plug-in hibridne verzije modela Leon. Oba će se vozila proizvoditi na proizvodnoj liniji broj 2 tvornice u Martorellu, koja je ove godine uvela četvrtu generaciju modela Leon na tržište.

Sutra se održava premijera nove usluge za pretplatu u Barceloni marke SEAT MÓ

Osim vozila koja imaju 4 kotača, marka SEAT također će nuditi rješenja na 2 kotača za koje je zaslužna SEAT MÓ, nova platforma predana mikromobilnosti koja je integrirana u strukturu marke SEAT. SEAT MÓ bio je predstavljen prije tri tjedna uz dva nova proizvoda: potpuno električni model skutera SEAT MÓ eScooter 125 i model SEAT MÓ eKickScooter 65.

Počevši od sutra, SEAT MÓ nudit će novi model pretplate u Barceloni, sveobuhvatnu uslugu mobilnosti koja omogućuje pristup SEAT MÓ eScooteru 125 na nekoliko dana, tjedana ili mjeseci (uključujući održavanje, osiguranje i punjenje) bez trajne obveze za 149 eura/mjesecu za razdoblje unajmljivanja od tri mjeseca nadalje. Zahvaljujući ovim motociklima marka SEAT MÓ također će pokrenuti uslugu dijeljenja u Barceloni tijekom sljedećih nekoliko tjedana.