Novi predsjednik tvrtke SEAT

Wayne Griffiths vodit će poduzeće i njegove dvije marke od 1. listopada.

23.09.2020
  • Kao novi predsjednik tvrtke SEAT, Wayne Griffiths vodit će poduzeće i njegove dvije marke od 1. listopada

  • U svojoj trenutačnoj ulozi kao rukovoditelj nadležan za područje prodaje i marketinga, Griffithsova je uloga bila ključna za ostvarivanje rekordne prodaje marke SEAT tijekom posljednjih nekoliko godina - on je uz to bio i jedan od glavnih aktera pri osnivanju marke CUPRA

  • Carsten Isensee, trenutni obnašatelj dužnosti predsjednika, nastavit će svoju karijeru kao izvršni potpredsjednik nadležan za financije i IT

  • Herbert Steiner bit će novi potpredsjednik SEAT-a nadležan za proizvodnju i logistiku

Martorell/Zagreb, 23. rujna 2020. godine. Upravni odbor SEAT-a kojim je predsjedao Herbert Diess, generalni direktor Volkswagen koncerna, imenovao je Waynea Griffithsa novim predsjednikom tvrtke SEAT, a ta će odluka na snagu stupiti 1. listopada. Griffiths će također nastaviti svoju karijeru kao generalni direktor i predsjednik marke CUPRA, a za sada će ostati i izvršni potpredsjednik tvrtke nadležan za prodaju i marketing. Carsten Isensee nastavit će svoju karijeru kao izvršni potpredsjednik za financije i IT, što je dužnost koju je obnašao dok je bio obnašatelj dužnosti predsjednika SEAT-a. 

Herbert Diess, predsjednik Upravnog odbora SEAT-a, istaknuo je sljedeće: "Wayne Griffiths jedan je od najkvalificiranijih rukovoditelja koje imamo u Volkswagen koncernu. Tijekom posljednjih nekoliko godina za rukom mu je pošlo postići rekordne prodajne vrijednosti za marku SEAT, a istovremeno predvoditi razvoj nove marke CUPRA. On ima moju punu podršku i uvjeren sam da će nastaviti ovaj put uspjeha u SEAT-u."

Herbert Diess također je izrazio zahvalnost Carstenu Isenseeu na obnašanju dužnosti predsjednika istaknuvši: "On je preuzeo vodstvo i odgovornost tijekom zahtjevnih mjeseci na koje je utjecala pandemija bolesti COVID-19 te je osigurao kontinuitet u poslovanju."

 

 

Griffiths se pridružio marki SEAT u 2016. godini kao rukovoditelj prodaje, a svojim je doprinosom osigurao daljnji rast poduzeća. Tijekom posljednje tri godine i do prvog tromjesečja 2020. godine (razdoblje prije pandemije bolesti COVID-19) marka SEAT bila je najbrže rastuća marka u Europi. Uz Griffithsa kao rukovoditelja odjela za prodaju i najveću proizvodnu ofenzivu do sada, marka SEAT premašila je svoj prodajni rekord rastom većim od 40 % između 2016. i 2019. godine. Novi predsjednik uprave također je jedan od osnivača marke CUPRA i novo stvorene marke SEAT MÓ.

Automobilski entuzijast s karijerom u Volkswagen koncernu

Griffiths, sin vlasnika autokuće, započeo je svoju karijeru u obiteljskom poduzeću prije no što je studirao međunarodno poslovno upravljanje i njemački jezik u Leedsu u Ujedinjenoj Kraljevini. Griffithsova karijera bila je povezana s Volkswagen koncernom. Nju je započeo u društvu AUDI AG u Ingolstadtu tijekom 1989. godine. Nakon što je dvije godine radio za marku SEAT (od 1991. do 1993. godine), vratio se u njemačku marku u kojoj je obnašao razne i vrlo odgovorne dužnosti u novom komercijalnom odjelu na raznim tržištima. Tijekom 2016. godine imenovan je potpredsjednikom marke SEAT nadležnim za prodaju i marketing, dok je u siječnju 2019. godine preuzeo dužnost generalnog direktora marke CUPRA, a na početku ove godine imenovan je predsjednikom upravnog odbora marke CUPRA.

Novi predsjednik poduzeća počet će ispisivati novo poglavlje u 70-godišnjoj povijesti SEAT-a, poduzeća s dvjema jasno definiranim markama - SEAT i CUPRA. Njegovi glavni ciljevi bit će poticati transformaciju poduzeća SEAT i njegovih marki u razdoblje elektrifikacije i održive mobilnosti te razvoj marke CUPRA. U pogledu toga, poduzeće je tijekom srpnja najavilo svoj plan ulaganja vrijedan 5 milijardi eura za razdoblje između 2020. i 2025. godine. Tijekom prve faze, marke SEAT i CUPRA na tržište će uvesti 5 novih električnih i plug-in hibridnih vozila do 2021. godine.

 

 

Herbert Steiner, novi potpredsjednik SEAT-a nadležan za proizvodnju i logistiku

SEAT je također imenovao Herberta Steinera novim potpredsjednikom nadležnim za proizvodnju i logistiku, a tu će dužnost početi obnašati od 1. studenog. Steiner će na toj poziciji zamijeniti Christiana Vollmera, koji je prešao u marku Volkswagen kao novi Production Board member.

Herbert Steiner mehanički je inženjer s diplomom Tehnološkog sveučilišta u Grazu, a društvu AUDI AG pridružio se 1998. godine u svojstvu kontrolora proizvodnje. Godine 2006. Steiner je postao glavnim tajnikom marke SEAT, što je dužnost koju je obnašao do 2010. godine, kada je imenovan rukovoditeljem SEAT Componentes. Nakon vremena provedenog uz marku SEAT, preuzeo je dužnost generalnog direktora proizvodnje motora i člana upravnog odbora za proizvodnju motora u društvu AUDI u Mađarskoj. Od 2018. godine bio je rukovoditelj poslovnog područja motora i ljevaonica u Odjelu za komponente Volkswagen koncerna.

Luis Comas, novi član odbora za reviziju i dobro upravljanje za poduzeća SEAT i Volkswagen Navarra
Luis Comas, potpredsjednik SEAT-a nadležan za pravna pitanja i dobro upravljanje, napustio je svoj trenutačni položaj, a upravni odbor SEAT-a imenovao ga je neovisnim članom upravnog odbora poduzeća SEAT i Volkswagen Navarra. Comas će također obnašati dužnost predsjednika odbora za reviziju, usklađenost i upravljanje (ACGC) za poduzeća SEAT i Volkswagen Navarra, a na toj će dužnosti zamijeniti Josepa Piquéa, koji ju je obnašao od 2017. godine, i to nakon isteka trajanja zakonskog razdoblja za tu poziciju. Područje pravnih pitanja i dobrog upravljanja integrirat će se u strukturu upravnog odbora poduzeća. Novi rukovoditelj područja pravnih pitanja i dobrog upravljanja bit će pravovremeno objavljen i izravno podređen Wayneu Griffithsu, novom predsjedniku tvrtke SEAT-a.