Vizija budućnosti Španjolske

Središte e-mobilnosti

05.03.2021
  • Tijekom posjeta Njegova Veličanstva Kralja Filipa VI. i španjolskog premijera Pedra Sáncheza sjedištu marke SEAT, poduzeće je predočilo svoj potencijal transformacije tvornice za proizvodnju električnih vozila

  • Volkswagen koncern i SEAT S.A. razgovarali su o savezu koji obuhvaća više sektora između javnih i privatnih aktera radi unaprjeđenja električnog ekosustava u Španjolskoj

    Martorell, 5. ožujka 2021. Njegovo Veličanstvo Kralj Filip VI. i Pedro Sánchez, španjolski premijer, posjetili su sjedište društva SEAT S.A. u Martorellu povodom obilježavanja 70. obljetnice poduzeća. U njihovoj su pratnji bili dr. Herbert Diess, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke SEAT i generalni direktor Volkswagen koncerna, Wayne Griffiths, predsjednik tvrtke SEAT S.A., Reyes Maroto, španjolski ministar industrije, te Stefan Piëch i Mark Porsche, članovi upravnog odbora SEAT-a.

 

 

Volkswagen koncern, društvo SEAT S.A. i španjolska vlada u okviru toga su posjeta istaknuli svoju zajedničku viziju o održivoj transformaciji automobilske industrije. Volkswagen koncern i SEAT S.A. voljni su surađivati na transformaciji infrastrukture i ekosustava industrije za električnu mobilnost te ubrzanju gospodarskog oporavka zemlje. Prošle je godine poduzeće već najavilo plan ulaganja vrijedan 5 milijardi eura u e-mobilnost do 2025. godine.

Kako bi se ubrzao rast ekosustava za e-mobilnost, izložen je projekt koji će predvoditi Volkswagen koncern i SEAT S.A. Ovaj projekt će djelovati kao spona za velika i srednje velika poduzeća uz suradnju ključnih organizacija iz različitih sektora, npr. za poduzeća Iberdrola u energetskoj industriji, Telefónica u telekomunikacijskom području, CaixaBank u financijskom sektoru, za tehnološki centar Asti ili pak za velike dobavljače iz automobilskog sektora kao što su Gestamp ili Antolín. Ova ambiciozna zajednička inicijativa usmjerena na budućnost ima golem potencijal u pogledu stvaranja novih radnih mjesta, pogotovo za mlade ljude.

Španjolska bi mogla izrasti u europsko središte e-mobilnosti

Uz drugu najveću industriju proizvodnje automobila u Europi, Španjolska ima veliku odgovornost kada je riječ o ostvarivanju ciljeva navedenih u Europskom zelenom planu do 2030. godine. Stoga je za Španjolsku ključno da ubrza stvaranje ekosustava za električna vozila, stimulira potražnju i razvije javnu infrastrukturu za punjenje tih vozila. Na temelju svega toga, zajednička vizija uključuje lokalnu proizvodnju malih električnih vozila u tvornici u Martorellu te lokalnu proizvodnju baterijskih ćelija i baterijskih modula.

 

 

"Španjolska može izrasti u europsko središte e-mobilnosti. Mi dijelimo viziju španjolske vlade: transformaciju automobilske industrije. Osuvremenjivanje industrijskih struktura i stvaranje radnih mjesta kojima je osigurana budućnost mogu poslužiti kao moćan predložak za cjelokupnu regiju. Nadamo se da Europska komisija ima političku volju osigurati da ovaj paradigmatski projekt s povijesnom važnošću za Španjolsku postane stvarnošću", rekao je Herbert Diess, generalni direktor i predsjednik upravnog odbora Volkswagen koncerna.

"Prije 70 godina postavili smo ovu zemlju na kotače. Sada je naš cilj Španjolsku postaviti na električne kotače. Kako bi se taj plan mogao ostvariti, sve su se uključene strane složile u pogledu toga da Španjolska mora razvijati i osiguravati širenje infrastrukture stanica za punjenje diljem njezina teritorija te stimulirati potražnju raznim oblicima olakšica. Španjolska bi se svakako morala uključiti u priču o elektrifikaciji", dodao je Wayne Griffiths, predsjednik upravnog odbora društva SEAT S.A.

Pogled u budućnost društva SEAT S.A.

U okviru posjeta, Njegovo Veličanstvo Kralj i premijer posjetili su centar za dizajn SEAT Design Centre, središte koje je jedinstveno u južnoj Europi te u kojemu poduzeće dizajnira nove modele za marke SEAT i CUPRA. Dr. Werner Tietz, potpredsjednik društva SEAT S.A. nadležan za područje istraživanja i razvoja, istaknutim je posjetiteljima pokazao nove modele koje će obje marke uvesti na tržište tijekom narednih godina. Njegovo Veličanstvo Kralj Filip VI. i g. Pedro Sánchez također su saznali dodatne informacije o planu ulaganja koje će poduzeće provoditi do 2025. godine. 

 

 

Nakon toga uputili su se u samo središte industrijskog centra u Martorellu, gdje su posjetili Proizvodnu liniju 2. Ondje su imali priliku vidjeti kako je poduzeće započelo svoju transformaciju u smjeru elektrifikacije uz proizvodnu prvih plug-in hibridnih vozila u povijesti poduzeća: modela SEAT Leon, modela CUPRA Leon te, u posljednjih nekoliko tjedana, modela CUPRA Formentor e-HYBRID.

Posjetitelji su se zatim uputili u objekt CUPRA Garage, uredsko sjedište marke, koje je svoja vrata otvorilo u veljači 2020. godine. Ondje su se upoznali s nekim modelima električnih vozila koje je poduzeće uvelo na tržište te plug-in hibridnim električnim modelima obitelji Leon, modelima SEAT Tarraco i CUPRA Formentor te vozilom SEAT MÓ eScooter 125, prvim električnim motociklom u povijesti poduzeća.