Nova SEAT Arona

Arona je osvježena s robusnijim izgledom i potpuno novim dizajnom unutrašnjosti.

15.04.2021
  • Karakter vanjskog dizajna ovoga urbanog SUV vozila unaprijeđen je - posebno u novoj varijanti opreme Xperience - kako bi mu se osigurala bolja offroad estetika, zbog čega se doima robusnijim i sigurnijim

  • Dizajn unutrašnjosti novog modela SEAT Arona doživio je revoluciju i sada počiva na suvremenom, digitalnom jeziku dizajna uz novo oblikovane i osvijetljene otvore za zrak i veće infotainment sustave s lebdećim ekranom

  • Urbano SUV vozilo sada obuhvaća više razine povezivosti obuhvaćanjem usluge SEAT CONNECT, bežičnog pristupa funkcijama CarPlay i Android Auto te novim prepoznavanjem govora "Hola Hola"

  • Osvježena Arona sadrži nove sustave potpora za vozača kao što su Travel Assist i unaprijeđene sustave kao što je Side Assist kako bi vožnja bila još intuitivnija i samopouzdanija

  • Model će biti dostupan s pet različitih pogonskih sustava u rasponu od 90 KS do 150 KS, u benzinskoj (TSI) izvedbi i izvedbi na stlačeni prirodni plin CNG (TGI)

Martorell/Zagreb, 15. travnja 2021. - Od njezina prvog uvođenja na tržište tijekom 2017. godine, SEAT Arona nizala je jedan uspjeh za drugim, a s više od 350 000 prodanih primjeraka postala je ključnim stupom unutar ponude marke. Redizajnirana SEAT Arona sada je spremna nastaviti ispisivati priču o uspjehu ovog modela, a u hrvatskim salonima očekuje se krajem ovog ljeta.

 

 

Novi, snažniji, robusniji i pouzdaniji karakter te izgled samo su početak. Ovo urbano SUV vozilo doživjelo je transformaciju unutar putničke kabine. Nove razine povezivosti i sustava potpora za vozača također su integrirani u redizajnirani model SEAT Arona.

"Model SEAT Arona važan je stup unutar ponude, a lani je ujedno bio
drugi najprodavaniji model marke SEAT", rekao je Wayne Griffiths, predsjednik SEAT-a i CUPRA-e. "Osvježeni i unaprijeđeni redizajn ovog modela pridonosi vrhunskim atributima vozila, zahvaljujući čemu on predstavlja još bolju ponudu te se odlikuje poboljšanim dizajnom."

U svijetu u kojem vlada sve viši stupanj digitalizacije, SEAT Arona spremna je integrirati umrežene živote kupaca u putničkom prostoru na jedan sasvim intuitivan način. Također sadrži cijeli niz funkcija, dok revolucija dizajna unutrašnjosti osigurava još bolji osjećaj kvalitete koji se postiže unaprijeđenim jezikom dizajna.

Pridodaju li se tomu upotreba tehnologije osvjetljenja radi poboljšanja atmosfere u putničkom prostoru te integracija najsuvremenijih zaslona infotainment sustava, osobnost ovog automobila odiše izražajnim jezikom dizajna i osjećajem.

 

 

Ispod poklopca motora može se kriti pet varijanti pogonskih sustava u rasponu od 90 KS do 150 KS, u benzinskoj (TSI) izvedbi i izvedbi na stlačeni prirodni plin (TGI), a one mogu biti povezane s ručnim mjenjačem ili automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG.

A uz ponudu novih sustava potpora za vozača koje vožnju ovoga urbanog SUV vozila čine opuštenijom, bez obzira na situaciju u vožnji, SEAT Arona spremna je suočiti se sa svim izazovima koji joj se pojave na putu.
Dizajnirana, razvijena i proizvedena u Barceloni, u sjedištu marke SEAT u Martorellu - proizvodnja nove verzije SEAT Arone započet će u trećem tromjesečju ove godine.

GLAVNE ISTAKNUTE ZNAČAJKE

 

 

POBOLJŠAN VANJSKI DIZAJN
Vanjski dizajn modela SEAT Arona unaprijeđen je kako bi se naglasio njegov karakter i istaknula urbana osobnost ovog SUV vozila: redizajniranom estetikom postiže se novi karakter robusnosti, većeg dojma sigurnosti i offroad svojstava putem nove varijante opreme Xperience. Ona obuhvaća 100-% LED tehnologiju u okviru serijske opreme kojom se osigurava bolja vidljivost uz nižu potrošnju energije.

Nova SEAT Arona odlikuje se markantnijim izgledom: redizajniran prednji dio vozila te novo dizajnirani prednji branik uključujući nova svjetla za maglu - kojima se naglašava offroad karakter - te novi stražnji spojler i difuzor koji dodatno naglašavaju novi, robusni izgled, dok osvježeni izgled zaokružuju novi izbor dizajna kotača od lakog metala i naziv modela ugraviran u rukopisnoj izvedbi na stražnjem dijelu vozila u kombinaciji s novim logotipom marke SEAT u dvobojnoj kromiranoj završnoj izvedbi.

 

 

REVOLUCIJA DIZAJNA UNUTRAŠNJOSTI
Zahvaljujući revoluciji u pogledu dizajna stvara se novi osjećaj u putničkom prostoru. Potpuno nova, mekana instrumentna ploča s većim, lebdećim središnjim infotainment sustavima - koji su sada smješteni na višem položaju radi još bolje ergonomičnosti - te novo, ergonomično višenamjensko kolo upravljača presvučeno napa kožom dodatno naglašavaju novi jezik dizajna u unutrašnjosti te unutar putničkog prostora osiguravaju novu dimenziju osobnosti. Ta je osobnost dodatno unaprijeđena upotrebom tehnologije osvjetljenja radi osvjetljavanja novo dizajniranih otvora za zrak.

POVEZANOST SA SUVREMENIM ŽIVOTOM
Model SEAT Arona potpuno je povezan uz povezivost unutar i izvan vozila: ona obuhvaća Wireless Full Link sustav koji donosi funkcije Android Auto i CarPlay u putnički prostor; povezivost izvan vozila poboljšana je zahvaljujući usluzi SEAT CONNECT. Korisnici mogu rukovati novim 8,25" i 9,2" infotainment sustavima upotrebom prirodnog jezika zahvaljujući aktivacijskoj frazi "Hola Hola".

JOŠ NEVIĐENA SIGURNOST
Novi sustavi potpora za vozača kao što je Travel Assist osiguravaju poluautomatiziranu vožnju u cjelokupnom rasponu brzine. A uza sustave kao što su Lane Assist, Side Assist, sustav prepoznavanja prometnih znakova i potpora za duga svjetla SEAT Arona opremljena je najnovijim dostignućima u području sigurnosnih sustava. Pri tome se ne smije zaboraviti ni na potporu za parkiranje Park Assist koja automatski i bez poteškoća parkira vozilo.

POGONSKI SUSTAVI: BENZIN I STLAČENI PRIRODNI PLIN
Osvježena SEAT Arona bit će dostupna s pet različitih pogonskih sustava u rasponu između 90 KS i 150 KS u benzinskoj (TSI) i CNG (TGI) izvedbi.

STVORENA U BARCELONI
Redizajnirana SEAT Arona 100 % je stvorena u Barceloni: dizajnirana je, razvijena i proizvedena u Barceloni, u sjedištu marke u Martorellu.

 

 

Vanjski dizajn

Vanjski dizajn modela SEAT Arona unaprijeđen je i redizajniran kako bi mu se osigurao još izraženiji offroad karakter, zahvaljujući čemu će imati robusniji izgled i bolju percepciju sigurnosti.

U prednjem je dijelu vozila već ionako prepoznatljivi, trodimenzionalni izgled unaprijeđen izvedbama dizajna vruće oblikovane rešetke hladnjaka - došlo je i do male promjene za sve dostupne varijante opreme: Reference, Style, Xperience (koja zamjenjuje varijantu Xcellence) i FR, dok prednji spojler u Reflex srebrnoj boji zaokružuje izgled.

Vanjsko osvjetljenje svakog vozila prozor je u njegovu dušu, a prelazak modela SEAT Arona na 100-% LED tehnologiju u okviru serijske opreme - ekološke LED diode s mogućnošću nadogradnje na cjelovite LED diode - poboljšavaju akcente dizajna prednjeg dijela vozila te istovremeno nude bolju vidljivost uz manju potrošnju energije.

Izgled prednjeg dijela modela SEAT Arona Xperience može se unaprijediti novo dizajniranim i pozicioniranim svjetlima za maglu - koja su dostupan opcijski i kojima se dodatno naglašava karakter SUV vozila. Kupci time mogu birati između dvije različite izvedbe izgleda prednjeg dijela vozila.

Estetika bočnog profila poboljšana je trima novim izvedbama dizajna kotača od lakog metala: dostupna je jedna nova opcija za 17" i dvije nove opcije za 18" kotače, a sve one obogaćene su paletom od 10 vanjskih boja, uključujući tri nove opcije: Dark Camouflage, Asphalt plavu i Sapphire plavu. U doba kada kupci u sve većoj mjeri žele individualizirati svoja vozila,

SEAT Arona na raspolaganje im stavlja i tri boje krova: Midnight crnu, Magnetic Tech i novu Candy bijelu.

U stražnjem dijelu vozila svježi je, mladenački, funkcionalni i uzbudljivi dizajn upotpunjen uvođenjem novog spojlera i difuzora. No postoji završni akcent s nazivom modela u izvedbi ugraviranog rukopisnog natpisa - što je značajka na vozilima marke SEAT, pa tako i na modelu Arona.

Naposljetku, novi logotip marke SEAT izveden je u dvobojnoj kromiranoj optici - prednji mu je dio matiran, a obrubi su sjajni - kako na prednjem tako i na stražnjem dijelu vozila, čime se vozilu osigurava dašak stilske završne obrade.

 

 

Dizajn unutrašnjosti

Unutrašnjost modela SEAT Arona doživjela je revoluciju i krenula sasvim novim smjerom. Tehničke, precizne linije i lakše proporcije i dalje osiguravaju osjećaj prostranosti, dok su izgled i osjećaj putničkog prostora iznova osmišljeni kako bi se poboljšala percepcija kvalitete. To je postignuto uvođenjem novih materijala, digitalnih i povezanih tehnologija te sustava osvjetljenja kojima se unaprjeđuje karakter vozila.

Novi lebdeći središnji zaslon infotainment sustava očigledna je istaknuta značajka u ovakvu novom pristupu dizajnu unutrašnjosti. Zaslon se u prosjeku povećao više od 20 % u usporedbi sa svojim prethodnikom - veličina zaslona u okviru serijske opreme sada iznosi 8,25", dok opcijska veličina zaslona iznosi 9,2". Također, njegovim višim položajem unutar putničkog prostora - u razini vozačeva vidnog polja - poboljšava se ergonomičnost, zahvaljujući čemu je rukovanje njime sigurnije i praktičnije. Pridoda li se tomu kristalno jasni 10,25" Digital Cockpit, unutrašnjost novog modela Arona potpuno je digitalna. Putnički prostor zrači osjećajem prostranosti i udobnosti.

Poboljšanja su provedena u pogledu materijala, završne obrade i kvalitete u cjelokupnom putničkom prostoru: nova, mekana instrumentna ploča, koja je povezana s novim, ergonomičnim višenamjenskim kolom upravljača presvučenim napa kožom (opcijski dostupan u okviru varijante opreme Style te u okviru serijske opreme u varijantama opreme Xperience i FR), osigurava višu razinu sofisticiranosti. Nove presvlake sjedala također osiguravaju dodatnu razinu vrijednosti u unutrašnjosti vozila.

Upotrebom tehnologije osvjetljenja poboljšava se karakter u unutrašnjosti modela SEAT Arona. Na vozačevoj i suvozačevoj strani nalaze se novo dizajnirani otvori za zrak koji profitiraju od LED dioda koje ih okružuju - za varijante opreme FR i Xperience - uz drukčiju boju dostupnu ovisno o odabranoj varijanti opreme - Daring crvena za varijantu opreme FR, Aran zelena za varijantu opreme Xperience te Honey za varijante opreme Style i Reference. To znači da je putnički prostor u većoj mjeri prilagođen kupcu.

Putnici na stražnjim sjedalima sada profitiraju od još više razine praktičnosti jer varijante opreme Xperience i FR uključuju stražnja unutarnja svjetla. Ona su mali detalj koji čini veliku razliku. Ukupni kapacitet prtljažnika ostaje na 400 litara, a prostor za prtljagu nudi više praktičnih značajki od pukog prostora. Dvostruka podnica čini stražnji dio vozila još svestranijim, dok četiri metalne kuke omogućuju upotrebu mreže kako bi se osiguralo sve što se prevozi u prtljažniku.

 

 

Povezivost

Današnji život obuhvaća sve više digitalnih i umreženih značajki, a redizajn modela SEAT Arona spreman je postati dijelom toga života zbog činjenice što je potpuno povezan te što sadrži povezivost unutar vozila (online funkcije i usluge; Full Link uključujući bežični pristup za Android Auto i CarPlay) te povezivost izvan vozila uz SEAT CONNECT.

Uz integraciju bežičnog sustava Full Link kupci mogu pristupati svojim digitalnim životima bez obzira na to kojim se uređajem koriste putem usluga Apple CarPlay ili Android Auto. Time se pojednostavljuje prijenos popisa kontakata, glazbe i sustava karti u vozilo, a pristupiti im se može na kontroliran, intuitivan i siguran način kojim se vozaču neće skretati pozornost s događanja na cesti. U tu se svrhu mogu upotrebljavati infotainment sustav ili upravljački elementi integrirani na kolu upravljača.

Infotainment sustav pruža još bogatije iskustvo uz online sadržaj koji je dostupan na dodir gumba - ili putem izgovorene naredbe - bez obzira na to je li riječ o prometnim informacijama, parkiranju, benzinskim postajama ili internetskom radiju i online medijskim sadržajima.

Prepoznavanje normalnog govora čini upotrebu ove tehnologije sigurnom: kada izgovorite jednostavan izraz "Hola Hola", sustav će se aktivirati, što je nalik kućnim pomoćnicima koji potječu iz svijeta potrošačke elektronike i s kojima su korisnici već dobro upoznati. Sustav prepoznavanja govora korisniku omogućuje interakciju s infotainment sustavom putem govornih naredbi normalnim govorom, ispravljanje pogrešaka i pozivanje prethodnih naredbi. Stoga će vam potraga za navigacijskim informacijama ili glazbenim naslovima biti brža, sigurnija i jednostavnija.

A uz dva USB priključka tipa C u prednjem dijelu putničkog prostora povezivanje i punjenje uređaja nikada nisu bili jednostavniji.

Nova SEAT Arona također sadrži uslugu SEAT CONNECT s integriranom eSIM karticom, što znači da je dostupna i usluga eCall pomoću koje se uspostavlja izravna komunikacija s hitnim službama u slučaju nezgode, čime se vozilu dodaje još jedna razina sigurnosti. Pri tome nije riječ samo o mogućnosti upućivanja poziva u nuždi (manualno ili automatski), već također o tome da će se važni podaci iz vozila, na primjer položaj vozila, vrsta motora, vanjska boja vozila ili broj putnika, poslati hitnim službama i tako im olakšati pružanje pomoći.

Integrirana eSIM kartica k tomu nudi mogućnost uspostavljanja kontakta s uslugama marke SEAT putem gumba za "privatni poziv": taj pomoćnik vozaču omogućuje stupanje u kontakt s uslugama marke SEAT na njegovu jeziku, bez obzira na to gdje se trenutačno nalazi. Usluga SEAT CONNECT bit će dostupna besplatno na godinu dana (bez obzira na to koju verziju ili varijantu opreme kupac odabere).

Također, ova usluga obuhvaća aplikaciju SEAT CONNECT koja stvara jedan sasvim novi svijet mogućnosti tako što omogućuje pristup uslugama na daljinu. Aplikaciju možete preuzeti na svoj pametni uređaj i osigurati daljinsko upravljanje cijelim nizom značajki koje će vam pomoći u poboljšanju doživljaja vožnje i kada se ne nalazite u vozilu.

Korisnici će moći pristupiti svojim podacima o vozilu na daljinu: podacima o vožnji, položaju parkiranja, statusu vozila, uključujući statusu vrata i svjetala, namještati upozorenja na brzinu kako bi se mogla izdati upozorenja ako netko tko upotrebljava vaše vozilo prebrzo vozi, upozorenja na područje i zaštitu protiv krađe, otključavanju i zaključavanju vrata s uslugom otključavanja i zaključavanja na daljinu ili aktivaciji sirene i žmigavaca na daljinu radi jednostavnijeg pronalaska vozila.

 

 

Sigurnost i praktičnost
Redizajnirana SEAT Arona obuhvaća cijeli niz novih sustava potpora za vozača, zahvaljujući čemu je sigurnija nego ikada. Uz osnovni niz sustava koji su već integrirani, na primjer automatsku regulaciju razmaka (ACC), sustav Front Assist i sustav prepoznavanja umora, redizajnirano vozilo sada sadrži i neke od najnaprednijih sustava potpora za vozača.

Travel Assist osigurava poluautomatiziranu vožnju duž cjelokupnog raspona brzina te jamči da će vozilo zadržati brzinu unatoč promjenjivom stanju u prometu. Pridodaju li se tomu sustav zadržavanja vozila na voznom traku Lane Assist, kako bi vozilo ostalo u središtu voznog traka, i sustav prepoznavanja prometnih znakova Traffic Sign Recognition, kako bi vozilo na svakoj cesti znalo koje je ograničenje brzine, SEAT Arona postaje još sigurnijim vozilom na cesti.

No to nije sve. Redizajnirano vozilo također profitira od unaprijeđenog sustava Side Assist kojim se olakšava postupak promjene voznih trakova. Radari u prednjem i stražnjem dijelu vozila nadziru mrtve kutove vozila na udaljenosti do 70 metara i obavještavaju vozača o tome nalazi li se vozilo u blizini ako on, na primjer, želi promijeniti vozni trak.

Potpora za duga svjetla također je uvrštena na popis naprednih tehnologija modela SEAT Arona. Kada ima sve manje dnevnog svjetla, sustav prepoznaje vozila koja se voze ispred modela Arona te, po potrebi, mijenja između dugih i kratkih svjetala.

Naposljetku, model SEAT Arona također sadrži potporu za parkiranje Park Assist pomoću koje se automobil može automatski parkirati, čime se vozač još više rasterećuje.

 

 

Pogonski sustavi
Ispod svojeg poklopca motora nova SEAT Arona nudit će pet različitih pogonskih sustava: četiri benzinska motora (TSI) s izlaznim snagama koje sežu od 95 KS (70 kW) do 150 KS (110 kW), a bit će dostupan i CNG motor snage 90 KS (66 kW). Svi oni moći će biti povezani s ručnim mjenjačem ili automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG.

Svi benzinski motori opremljeni su turbopunjačem i tehnologijom izravnog ubrizgavanja, a dostupne su tri 1.0 EcoTSI opcije te veća izvedba 1.5 EcoTSI.

Motor 1.0 TSI snage 95 KS (70 kW) povezan je s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem te nudi okretni moment od 175 Nm. Također, 3-cilindrični motor odlikuje se snagom od 110 KS
(81 kW) / okretnim momentom od 200 Nm
te može biti povezan sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili 7-stupanjskim automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG.

Najveći je motor u ovoj ponudi 4-cilindrični 1.5 EcoTSI. Uz izlaznu snagu od 150 KS (110 kW) / okretni moment od 250 Nm koji se odlikuje vrhunskim performansama i uravnoteženom učinkovitošću.

Osim ponude benzinskih motora, za model SEAT Arona dostupna je i CNG verzija. Motor 1.0 TGI 90 KS (66 kW) povezan je sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem te pruža okretni moment od 160 Nm.

Vozilo s pogonom na stlačeni prirodni plin (CNG) ima emisije CO2 koje su oko 25 % niže od emisija istovjetnoga benzinskog motora. Uz ekološke i porezne prednosti, TGI tehnologija osigurava vrlo niske troškove po kilometru, što je oko 50 % povoljnije od istovjetnoga benzinskog motora i 30 % povoljnije od dizelskog motora.

Marka SEAT također podržava razvoj i dostupnost obnovljivih izvora biometana kojima se neutraliziraju emisije CO2 koje nastaju tijekom upotrebe vozila. Visokokvalitetni biometan dobiva se iz ostataka organskog otpada te se može pridodati konvencionalnim prirodnim plinovima ili ih čak u potpunosti zamijeniti. Biometan kombinira ekološki prihvatljivu mobilnost i kružno gospodarstvo te smanjuje utjecaj emisija CO2 ove vrste motora tijekom vijeka traja