Nova SEAT Ibiza

Nova Ibiza osvježena i spremna unijeti uzbuđenje u urbani segment

15.04.2021
  • Vanjski izgled SEAT Ibize redizajniran je i sada obuhvaća 100-% LED glavna svjetla u okviru serijske opreme te naziv modela ugraviran u rukopisnoj izvedbi

  • Marka SEAT uvodi revoluciju dizajna unutrašnjosti u svoj legendarni model Ibiza, koji sada počiva na suvremenom, digitalnom jeziku dizajna uz novo oblikovane i osvijetljene otvore za zrak te veće infotainment sustave s lebdećim ekranom

  • Redizajnirana SEAT Ibiza sada obuhvaća više razine povezivosti uključivanjem usluge SEAT CONNECT, bežičnog pristupa funkcijama CarPlay i Android Auto te novim prepoznavanjem govora "Hola Hola"

  • Kompaktni gradski automobil sadrži nove sustave potpora za vozača kao što su Travel Assist i Side Assist kako bi vožnja bila još intuitivnija i samopouzdanija

  • Nova SEAT Ibiza bit će dostupna sa šest različitih pogonskih sustava u rasponu snage od 80 KS do 150 KS te u benzinskoj i CNG izvedbi

Martorell/Zagreb, 15. travnja 2021. - Marka SEAT provodi redizajn svojeg modela Ibiza te mu osigurava unaprijeđen vanjski izgled, revoluciju u unutrašnjosti te nove razine povezivosti i sustave potpora za vozača. Osvježenu SEAT Ibizu u hrvatskim salonima možemo očekivati krajem ovog ljeta.

 

 

Model SEAT Ibiza bio je ključni stup u pogledu uspjeha marke od svojeg prvog uvođenja na tržište davne 1984. godine, a nakon 37 godina, pet generacija i gotovo 6 milijuna prodanih primjeraka on je najuspješnije vozilo marke SEAT koje se ikad otkotrljalo s proizvodne trake. Redizajnirana peta generacija namjerava zadržati taj pobjednički mentalitet kao ključni model toga segmenta vozila u Europi.

"SEAT Ibiza ikona je automobilske industrije i jedan od ključnih stupova marke", rekao je Wayne Griffiths, predsjednik SEAT-a i CUPRA-e. "Novi vanjski dizajn pete generacije i revolucija u unutrašnjosti, u kombinaciji s novim razinama povezivosti i sigurnosti, označavaju da je ovo vozilo spremno nastaviti priču o uspjehu modelske linije."

Svijet je postao još digitalnijim, a model SEAT Ibiza spreman je postati dijelom te pustolovine, pri čemu se odlikuje višim razinama intuitivnosti, funkcionalnosti i kvalitete u unutrašnjosti. To se moglo postići zahvaljujući poboljšanom jeziku dizajna te višim razinama povezane tehnologije i upotrebi novih, elegantnijih materijala.

Pridodaju li se tomu upotreba tehnologije osvjetljenja radi poboljšanja atmosfere u putničkom prostoru te integracija najsuvremenijih zaslona infotainment sustava, osobnost ovog automobila odiše izražajnim jezikom dizajna i osjećajem.
Ispod poklopca motora nova SEAT Ibiza nudit će šest različitih pogonskih sustava u rasponu snage od 80 KS do 150 KS, u benzinskoj izvedbi i izvedbi na stlačeni prirodni plin, te uz kombinaciju s ručnim mjenjačem ili automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG.

Naposljetku, SEAT Ibiza sadrži i cijeli niz novih sustava potpora za vozača koji vožnju urbanog vozila čine opuštenijom, bez obzira na scenarij. Dizajniran, razvijen i proizveden u Barceloni, u sjedištu marke SEAT u Martorellu, a proizvodnja novog modela SEAT Ibiza započet će u trećem tromjesečju ove godine.

 GLAVNE ISTAKNUTE ZNAČAJKE

 

 

OSVJEŽEN VANJSKI DIZAJN
Nova verzija SEAT Ibize odlikuje se osvježenim vanjskim dizajnom kako bi se dodatno unaprijedio ionako karakterističan izgled ovog modela: on obuhvaća 100-% LED tehnologiju u okviru serijske opreme, čime se nude bolja vidljivost i manja potrošnja energije. Nove izvedbe dizajna kotača od lakog metala unaprjeđuju izgled vozila, a naziv modela u rukopisnoj izvedbi na stražnjem dijelu vozila te novi logotip marke SEAT u dvobojnoj kromiranoj završnoj izvedbi dodaju stilsku završnu obradu vozilu.

REVOLUCIJA U UNUTRAŠNJOSTI
Redizajnirani model SEAT Ibiza u unutrašnjosti se odlikuje izraženom revolucijom dizajna u usporedbi s njegovim prethodnikom. Potpuno nova, mekana instrumentna ploča s većim, lebdećim središnjim infotainment sustavima - koji su sada smješteni na višem položaju radi još bolje ergonomičnosti - te novo, ergonomično dizajnirano višenamjensko kolo upravljača presvučeno napa kožom dodatno naglašavaju novi jezik u unutrašnjosti te unutar putničkog prostora osiguravaju novu dimenziju osobnosti. Ta je osobnost dodatno unaprijeđena upotrebom tehnologije osvjetljenja i osvijetljenih, novo dizajniranih otvora za zrak.

POVEZANOST SA SUVREMENIM ŽIVOTOM
SEAT Ibiza potpuno je povezana uz povezivost unutar i izvan vozila: ona obuhvaća Wireless Full Link sustav koji donosi funkcije Android Auto i CarPlay u putnički prostor; povezivost izvan vozila poboljšana je zahvaljujući usluzi SEAT CONNECT. Korisnici mogu rukovati novim 8,25" i 9,2" infotainment sustavima upotrebom normalnog govora zahvaljujući aktivacijskoj frazi "Hola Hola".

JOŠ NEVIĐENA SIGURNOST
Novi sustavi potpora za vozača kao što je Travel Assist osiguravaju poluautomatiziranu vožnju u cjelokupnom rasponu brzine. A uza sustave kao što su Lane Assist, Side Assist, sustav prepoznavanja prometnih znakova i potpora za duga svjetla SEAT Ibiza opremljena je najnovijim dostignućima u području sigurnosnih sustava.

POGONSKI SUSTAVI: BENZIN I STLAČENI PRIRODNI PLIN
Redizajnirana SEAT Ibiza bit će dostupna sa šest različitih pogonskih sustava u rasponu između 80 KS i 150 KS u benzinskoj i CNG izvedbi.

PRIČA O USPJEHU
Od njezina uvođenja na tržište 1984.
godine SEAT Ibiza prodana je u golemom broju primjeraka i tako postala ključnim dijelom ponude marke. Gotovo se šest milijuna vozila otkotrljalo s proizvodne trake, a redizajnirana peta generacija zasigurno će dodatno povećati tu vrijednost.

STVORENA U BARCELONI
Osvježena SEAT Ibiza 100 % je stvorena u Barceloni: dizajnirana je, razvijena i proizvedena u Barceloni, u sjedištu marke u Martorellu.

 

Vanjski dizajn
SEAT Ibiza nadaleko je poznata po svojem legendarnom i mladenačkom dizajnu, a on je definiran savršenim proporcijama vozila. Redizajnirani model koji stupa na scenu definiran je suptilnim dodacima u pogledu vanjskog dizajna vozila kojima se poboljšava ionako karakterističan izgled modela, i to u svim varijantama opreme (Reference, Style, Xcellence i FR).

Tehnologija osvjetljenja ključan je dio estetike vanjskog dizajna bilo kojeg vozila, a SEAT Ibiza sada sadrži LED tehnologiju u okviru serijske opreme - ekološke LED diode i mogućnost nadogradnje na cjelovite LED diode - čime se nude bolja vidljivost i manja potrošnja energije.

Bočni profil modela SEAT Ibiza zadržava kratke prevjese, a kotači su pomaknuti u četiri kuta vozila, čime se jamči vrhunska stabilnost te ističu dinamičnost i sportski karakter ovog modela. Vizualni akcenti dodatno su naglašeni uvođenjem triju novih izvedbi dizajna kotača od lakog metala - dviju 17" i jedne 18" opcije.

Dodatni je unaprijeđeni aspekt redizajniranog modela SEAT Ibiza uključivanje naziva modela u ugraviranoj rukopisnoj izvedbi. To je elegantna promjena koja pomaže da ovo urbano vozilo bude u skladu s unaprijeđenim temama dizajna marke SEAT.

Naposljetku, novi logotip marke SEAT izveden je u dvobojnoj kromiranoj optici - prednji mu je dio matiran, a obrubi su sjajni - kako na prednjem tako i na stražnjem dijelu vozila, čime se automobilu osigurava dašak stilske završne obrade.

Ove rafinirane promjene dodatno su poboljšane ponudom dostupnih vanjskih boja. Naime, kupci mogu birati među devet boja, a ponuda uključuje i dvije nove boje: Sapphire plavu i Asphalt plavu.

 

 

Dizajn unutrašnjosti

Unutrašnjost modela SEAT Ibiza predstavlja revoluciju dizajna. Novi materijali, tehnologije i sustavi osvjetljenja poboljšavaju dinamični karakter vozila uz višu razinu kvalitete.

Novi lebdeći središnji zaslon infotainment sustava očigledna je istaknuta značajka u ovakvu novom pristupu dizajnu unutrašnjosti. Zaslon se u prosjeku povećao više od 20 % u usporedbi sa svojim prethodnikom - veličina zaslona u okviru serijske opreme sada iznosi 8,25", dok opcijska veličina zaslona iznosi 9,2". Također, njegovim višim položajem unutar putničkog prostora - u razini vozačeva vidnog polja - poboljšava se ergonomičnost, zahvaljujući čemu je rukovanje njime sigurnije i praktičnije. Pridoda li se tomu kristalno jasni 10,25" Digital Cockpit, unutrašnjost novog modela Arona potpuno je digitalna.

Poboljšanja su provedena u pogledu materijala, završne obrade i kvalitete u cjelokupnom putničkom prostoru: nova, mekana instrumentna ploča, koja je povezana s novim, ergonomičnim višenamjenskim kolom upravljača presvučenim napa kožom (opcijski dostupan u okviru varijante opreme Style te u okviru serijske opreme u varijantama opreme Xcellence i FR), osigurava se viša razina sofisticiranosti. Nove presvlake sjedala također osiguravaju dodatnu razinu vrijednosti u unutrašnjosti vozila.

Upotrebom tehnologije osvjetljenja poboljšava se karakter u unutrašnjosti modela SEAT Ibiza. Na vozačevoj i suvozačevoj strani nalaze se redizajnirani otvori za zrak koji profitiraju od LED dioda koje ih okružuju - za varijante opreme FR i Xcellence - uz drukčiju boju dostupnu ovisno o odabranoj varijanti opreme - Daring crvenu za varijantu opreme FR, Burgundy za varijantu opreme Xcellence te Honey za varijante opreme Style i Reference. To znači da je putnički prostor u većoj mjeri prilagođen kupcu.

Ukupni kapacitet prtljažnika ostaje na 355 litara, po čemu je jedan od najboljih u ovoj klasi vozila, a pristup prostoru jednostavniji je jer je visina utovarnog ruba relativno niska, što je dokaz, ako je on ikada uopće i bio potreban, da marka SEAT itekako zna kombinirati dizajn i funkcionalnost.

 

 

Povezivost

Današnji život obuhvaća sve više digitalnih i umreženih značajki, a redizajn modela SEAT Ibiza spreman je postati dijelom toga života zbog činjenice što je sada potpuno povezan te što sadrži povezivost unutar vozila (online funkcije i usluge; Full Link uključujući bežični pristup za Android Auto i CarPlay) te povezivost izvan vozila uz SEAT CONNECT.

Uz integraciju bežičnog sustava Full Link kupci mogu pristupati svojim digitalnim životima bez obzira na to kojim se uređajem koriste putem usluga Apple CarPlay ili Android Auto. Time se pojednostavljuje prijenos popisa kontakata, glazbe i sustava karti u vozilo, a pristupiti im se može na kontroliran, intuitivan i siguran način kojim se vozaču neće skretati pozornost s događanja na cesti. U tu se svrhu mogu upotrebljavati infotainment sustav ili upravljački elementi integrirani na kolu upravljača.

Infotainment sustav pruža još bogatije iskustvo uz online sadržaj koji je dostupan na dodir gumba - ili putem izgovorene naredbe - bez obzira na to je li riječ o prometnim informacijama, parkiranju, benzinskim postajama ili internetskom radiju i online medijskim sadržajima.

Prepoznavanje normalnog govora čini upotrebu ove tehnologije sigurnom: kada jednostavno izgovorite izraz "Hola Hola", sustav će se aktivirati, što je nalik kućnim pomoćnicima koji potječu iz svijeta potrošačke elektronike i s kojima su korisnici već dobro upoznati. Sustav prepoznavanja govora korisniku omogućuje interakciju s infotainment sustavom putem govornih naredbi normalnim govorom, ispravljanje pogrešaka i pozivanje prethodnih naredbi. Stoga će vam potraga za navigacijskim informacijama ili glazbenim naslovima biti brža, sigurnija i jednostavnija.
A uz dva USB priključka tipa C u prednjem dijelu putničkog prostora povezivanje i punjenje uređaja nikada nisu bili jednostavniji.

Nova SEAT Ibiza također sadrži SEAT CONNECT s integriranom eSIM karticom, što znači da je dostupna i usluga eCall pomoću koje se uspostavlja izravna komunikacija s hitnim službama u slučaju nezgode, čime se vozilu dodaje još jedna razina sigurnosti. Pri tome nije riječ samo o mogućnosti upućivanja poziva u nuždi (manualno ili automatski), već također o tome da će se važni podaci iz vozila, na primjer položaj vozila, vrsta motora, vanjska boja vozila ili broj putnika, poslati hitnim službama i tako im olakšati pružanje pomoći. Integrirana eSIM kartica k tomu nudi mogućnost uspostavljanja kontakta s uslugama marke SEAT putem gumba za "privatni poziv": taj pomoćnik vozaču omogućuje stupanje u kontakt s uslugama marke SEAT na njegovu jeziku, bez obzira na to gdje se trenutačno nalazi. SEAT CONNECT bit će dostupan besplatno na godinu dana, bez obzira na to koju verziju ili varijantu opreme kupac odabere.

Također, ova usluga obuhvaća aplikaciju SEAT CONNECT koja stvara jedan sasvim novi svijet mogućnosti tako što omogućuje pristup uslugama na daljinu. Aplikaciju možete preuzeti na svoj pametni uređaj i osigurati daljinsko upravljanje cijelim nizom značajki koje će vam pomoći u poboljšanju doživljaja vožnje i kada se ne nalazite u vozilu.

Korisnici će moći pristupiti svojim podacima o vozilu na daljinu: podacima o vožnji, položaju parkiranja, statusu vozila, uključujući statusu vrata i svjetala, namještati upozorenja na brzinu kako bi se mogla izdati upozorenja ako netko tko upotrebljava vaše vozilo prebrzo vozi, upozorenjima na područje i zaštitu protiv krađe, otključavanju i zaključavanju vrata s uslugom otključavanja i zaključavanja na daljinu ili aktivaciji sirene i žmigavaca na daljinu radi jednostavnijeg pronalaska vozila.

 

 

Sigurnost i praktičnost
Redizajnirana SEAT Ibiza obuhvaća cijeli niz novih sustava potpora za vozača, zahvaljujući čemu je sigurnija nego ikada. Uz osnovni niz sustava koji su već integrirani, na primjer automatsku regulaciju razmaka (ACC), sustav Front Assist i sustav prepoznavanja umora, redizajnirano vozilo sada sadrži i neke od najnaprednijih sustava potpora za vozača.

Travel Assist osigurava poluautomatiziranu vožnju duž cjelokupnog raspona brzina te jamči da će vozilo zadržati brzinu unatoč promjenjivom stanju u prometu. Pridodaju li se tomu sustav zadržavanja vozila na voznom traku Lane Assist, kako bi vozilo ostalo u središtu voznog traka, i sustav prepoznavanja prometnih znakova Traffic Sign Recognition, kako bi vozilo na svakoj cesti znalo koje je ograničenje brzine, SEAT Ibiza postaje još sigurnijim vozilom na cesti.

No to nije sve. Redizajnirano vozilo također profitira od sustava Side Assist kojim se olakšava postupak promjene voznih trakova. Radari u prednjem i stražnjem dijelu vozila nadziru mrtve kutove vozila na udaljenosti do 70 metara i obavještavaju vozača o tome nalazi li se vozilo u blizini ako on, na primjer, želi promijeniti vozni trak.

Naposljetku, potpora za duga svjetla uvrštena je na popis naprednih tehnologija modela SEAT Ibiza. Kada ima sve manje dnevnog svjetla, sustav prepoznaje vozila koja se voze ispred modela Ibiza te, po potrebi, mijenja između dugih i kratkih svjetala.

 

 

Pogonski sustavi
Benzin i stlačeni prirodni plin (CNG) u središtu su pozornosti kada je riječ o ponudi pogonskih sustava za redizajnirani model SEAT Ibiza te osiguravaju učinkovitost i dinamičnost. Ispod svojeg poklopca motora nova SEAT Ibiza nudit će šest različitih pogonskih sustava: pet benzinskih motora s izlaznim snagama koje sežu od 80 KS (59 kW) do 150 KS (110 kW), a bit će dostupan i CNG motor snage 90 KS (66 kW). Svi oni moći će biti povezani s ručnim mjenjačem ili automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG.

Početni 3-cilindrični 1,0-litreni MPI benzinski motor povezan je s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem. Sustav ubrizgavanja u više točaka ovog motora pomaže vozaču da osigura izvrsnu reakciju u rasponu niskih do srednjih brojeva okretaja, dok izlazna snaga od 80 KS (59 kW) i okretni moment od 93 Nm znače da nudi dovoljne performanse za svladavanje svih potreba svakodnevne vožnje.

Sustav tehnologije izravnog ubrizgavanja upotrebljava se u ostatku ponude pogonskih sustava, u kojoj su dostupne tri 1.0 EcoTSI opcije i veći 1.5 EcoTSI motor.

Motor 1.0 TSI snage 95 KS (70 kW) povezan je s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem te nudi okretni moment od 175 Nm. Također, 3-cilindrični motor odlikuje se snagom od 110 KS (81 kW) / okretnim momentom od 200 Nm te može biti povezan sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili 7-stupanjskim automatiziranim mjenjačem s dvije spojke DSG.

Najveći je motor u ovoj ponudi 4-cilindrični 1.5 EcoTSI. Uz izlaznu snagu od 150 KS (110 kW) / okretni moment od 250 Nm on se odlikuje vrhunskim performansama uravnoteženima s učinkovitošću. Osim ponude benzinskih motora, za model SEAT Ibiza dostupna je i CNG verzija. Motor 1.0 TGI 90 KS (66 kW) povezan je sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem te pruža okretni moment od 160 Nm.

Vozilo s pogonom na stlačeni prirodni plin (CNG) ima emisije CO2 koje su oko 25 % niže od emisija istovjetnoga benzinskog motora. Uz ekološke i porezne prednosti, TGI tehnologija osigurava vrlo niske troškove po kilometru, što je oko 50 % povoljnije od istovjetnoga benzinskog motora i 30 % povoljnije od dizelskog motora.

Marka SEAT također podržava razvoj i dostupnost obnovljivih izvora biometana kojima se neutraliziraju emisije CO2 koje nastaju tijekom upotrebe vozila. Visokokvalitetni biometan dobiva se iz ostataka organskog otpada te se može pridodati konvencionalnim prirodnim plinovima ili ih čak u potpunosti zamijeniti. Biometan kombinira ekološki prihvatljivu mobilnost i kružno gospodarstvo te smanjuje utjecaj emisija CO2 ove vrste motora tijekom vijeka trajanja.