Korak dalje

Volkswagen koncern i SEAT S.A. idu korak dalje

22.07.2021
  • Volkswagen koncern prijavit će se za sudjelovanje u Strateškom projektu za gospodarski oporavak i transformaciju (PERTE) koji je najavila španjolska Vlada
  • U okviru projekta "Future: Fast Forward" Volkswagen koncern namjerava izgraditi svoju treću tvornicu baterija u Španjolskoj
  • Provedba projekta "Future: Fast Forward" usko je povezana sa strateškim projektom PERTE i javnom podrškom ulaganjima

 

Wolfsburg/Martorell, 13. srpnja 2021. godine. Volkswagen koncern namjerava Španjolsku učiniti strateškim stupom svojih globalnih planova za elektrifikaciju. Kao što je objavljeno danas, povodom Dana za nove automobilske strategije ("New Auto Strategy Day"), u okviru kojeg je poduzeće predstavilo svoj plan i program do 2030. godine, Volkswagen koncern i društvo SEAT S.A. voljni su surađivati sa španjolskom Vladom radi transformacije zemlje u vodeći centar za e-mobilnost te će se prijaviti za sudjelovanje u Strateškom projektu za gospodarski oporavak i transformaciju (PERTE).

 

 

U okviru projekta "Future: Fast Forward" Volkswagen koncern uložit će sav potreban trud u svrhu otvaranja tvornice baterijskih ćelija u Španjolskoj. Nakon Švedske i Njemačke, Španjolska bi mogla postati trećom lokacijom za jednu od šest gigatvornica u Europi. Također, planirana obitelj malih električnih vozila (BEV) mogla bi se proizvoditi u Španjolskoj. Obitelj malih BEV vozila odigrat će ključnu ulogu u demokratizaciji električne mobilnosti diljem Europe jer će klimatski neutralnu e-mobilnost učiniti dostupnom većem broju kupaca.

Herbert Diess, generalni direktor Volkswagen koncerna, rekao je: "Španjolska bi mogla postati strateškim stupom naše električne strategije. Voljni smo uspostaviti cjelokupni vrijednosni lanac e-mobilnost u zemlji - proizvodnju električnih vozila, komponente za električne automobile i novu tvornicu baterijskih ćelija koncerna. Ovisno o općenitom okviru i javnoj podršci, od 2025. godine nadalje obitelj malih BEV vozila mogla bi se proizvoditi u Španjolskoj."

Thomas Schmall, član upravnog odbora Volkswagen koncerna nadležan za odjel tehnologije, generalni direktor poslovne jedinice Volkswagen Group Components i predsjednik upravnog odbora društva SEAT S.A., tim je povodom izjavio: "Nastavljamo razvijati svoju strategiju proizvodnje baterija i voljni smo otvoriti treću gigatvornicu u Španjolskoj. Lokalizacija bi nam omogućila opskrbu za planiranu proizvodnju e-vozila u Španjolskoj uz visok stupanj sigurnosti. Poput naših prvih dviju planiranih tvornica koje se nalaze u mjestima Salzgitter i Skellefteå, potencijalnu gigatvornicu izgradili bismo u suradnji sa strateškim partnerom. U posljednjoj fazi koncem desetljeća tvornica bi mogla imati godišnji kapacitet od 40 gigavatsati."

Wayne Griffiths, generalni direktor marki SEAT i CUPRA, dodao je: "Podržavamo i prijavit ćemo se za sudjelovanje u strateškom projektu PERTE koji je najavila španjolska Vlada. Za iskorištavanje potencijala projekta "Future: Fast Forward" potrebni su kako podrška javnosti tako i ulaganja. Namjeravamo surađivati sa španjolskom Vladom kako bismo zemlju pretvorili u europski centar za e-mobilnost, a proizvodni pogon društva SEAT S.A. u Martorellu u tvornicu za proizvodnju potpuno električnih vozila. Pirenejski poluotok ključan je za postizanje klimatski neutralne mobilnosti u Europi do 2050. godine. Spremni smo transformirati španjolsku automobilsku industriju i ostvariti značajan doprinos smanjenju ugljičnih emisija u jugozapadnoj Europi." 

Projekt "Future: Fast Forward" predvodi elektrifikaciju automobilske industrije u Španjolskoj

Prošlog ožujka, povodom svoje godišnje konferencije za medije za 2021. godinu, društvo SEAT S.A. predstavilo je ambiciozan plan koji se naziva "Future: Fast Forward", a čiji je cilj predvoditi elektrifikaciju automobilske industrije u Španjolskoj proizvodnjom urbanih električnih vozila u Španjolskoj od 2025. godine nadalje.

Urbani električni automobil bio bi velik projekt u pogledu njegova potencijalnog obujma. On bi predstavljao važnu prekretnicu na putu do održivosti te u borbi protiv klimatskih promjena, a istovremeno bi mogao postati pokretačem transformacije španjolske automobilske industrije. Taj segment vozila u vrijednosti od 20.000 do 25.000 eura ključan je potez kako bi električna mobilnost bila dostupna široj javnosti te kako bi se ispunili ciljevi Europskoga zelenog plana.

Projekt "Future: Fast Forward" služio bi kao pokretačka sila za stimulaciju zapošljavanja, i to naročito mladih ljudi. Projekt obuhvaća društvo SEAT S.A., tehnološke centre te velika, srednje velika i mala poduzeća.