Revolucionarno

SEAT S.A. otvara centar za istraživanje i razvoj baterija

17.12.2021
  • Poduzeće je uložilo više od 7 milijuna eura u Centar za testiranje energije (Test Center Energy, TCE), u kojemu će se razvijati i ispitivati energetski sustavi za električna i plug-in hibridna vozila
  • Uz površinu od 1500 m2 i ispitivački kapacitet do 1,3 megavata, u TCE-u se ispituju moduli ćelija, baterije i električna vozila

  • Novi objekt predstavlja daljnji korak u okviru predanosti poduzeća impulsu za elektrifikacijom Španjolske i transformacijom zemlje u vodeći europski centar za električnu mobilnost

Martorell - Društvo SEAT S.A. danas je otvorilo Centar za testiranje energije (TCE), novi centar za istraživanje i razvoj baterija za električna i plug-in hibridna vozila, u koji je poduzeće uložilo više od 7 milijuna eura. Smješten u Tehničkom centru automobilskog proizvođača u Martorellu, TCE se upotrebljava za razvoj i ispitivanje performansi energetskih sustava za električna i hibridna vozila marki CUPRA, SEAT i SEAT MÓ te drugih marki Volkswagen koncerna.

Revolucionarni TCE sastavni je dio globalne mreže za istraživanje i razvoj Volkswagen koncerna te je prvi takav centar koncerna u Europi izvan Njemačke, uz one koje ima u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama. TCE predstavlja daljnji korak u elektrifikacijskoj strategiji poduzeća, a planirano je da postane ključnim elementom projekta društva SEAT S.A. usmjerenim na predvođenje elektrifikacije španjolske automobilske industrije. TCE je dio investicijskog plana vrijednog 5 milijardi eura koji je poduzeće najavilo za elektrifikaciju svojih vozila i objekata.

Taj je cilj sastavni dio plana Future: Fast Forward, putem kojeg društvo SEAT S.A., u suradnji s Volkswagen koncernom, namjerava pretvoriti Španjolsku u vodeći europski centar za električnu mobilnost. Također, TCE namjerava postati prostorom za inovacije, suradnju i istraživanje te nuditi obuke mladim ljudima zaposlenim u sektoru proizvodnje električnih vozila.

Današnjoj svečanosti nazočili su Diana Morant, španjolska ministrica znanosti i inovacija, te Roger Torrent, katalonski conseller za poslovanje i zapošljavanje, koji su objekt posjetili u pratnji Waynea Griffithsa, generalnog direktora marki SEAT i CUPRA, te Wernera Tietza, potpredsjednika poduzeća nadležnog za istraživanje i razvoj.

 

"Današnji je dan važan za budućnost marke SEAT. Imamo mogućnost, ali i odgovornost, u cijelosti promijeniti svoju industriju. Fondovi NextGenerationEU mogli bi nam omogućiti da naše ambicije postanu stvarnošću. Od španjolske vlade očekujemo da u narednim danima objavi Strateški projekt za gospodarski oporavak i transformaciju (PERTE). Dodatna odgađanja u pogledu raspisivanja natječaja mogla bi imati štetne posljedice po relevantne projekte Future: Fast Forward", rekao je Wayne Griffiths. 

"TCE će provoditi do 6000 različitih ispitivanja godišnje, čime će nam se omogućiti provjeravanje i osiguravanje performansi baterijskih sustava i sustava za punjenje. Današnje otvorenje izvrsna je vijest ne samo za elektrifikaciju poduzeća, već i zbog činjenice što će nam omogućiti da se pozicioniramo kao mjerodavna točka u razvoju rješenja za održivu elektromobilnost", dodao je Werner Tietz.U okviru svoje strategije, društvo SEAT S.A. planira od 2025. godine proizvoditi električna vozila u Martorellu te odigrati ključnu ulogu u demokratizaciji električnih vozila kako bi ona bila dostupna širim društvenim slojevima.

Najsuvremenija tehnologija za ispitivanje i provjeru baterija

Izgrađen u svega 18 mjeseci, Centar za testiranje energije prostire se na 1500 četvornih metara. On obuhvaća različita područja za provjeru baterijskih modula s najnaprednijom kemijskom tehnologijom za ćelije te pokriva puni raspon napona koji se upotrebljavaju u automobilskoj industriji. TCE se trenutačno usredotočuje na baterije za platforme MEB (električna vozila) i MQB (hibridna vozila) te različite punjače koji se upotrebljavaju za sva elektrificirana vozila.

Ukupno gledano, kapacitet testiranja mu je 1,3 megavata, što je ekvivalent struji koja je potrebna da u 350 kućanstava istovremeno budu uključeni svi elektronički uređaji ili pak istovremenom punjenju 100 000 mobilnih telefona. U tim objektima radi više od 25 visokokvalificiranih stručnjaka.

TCE godišnje može provesti do 6000 cjelovitih potvrdnih analiza funkcija povezanih s visokonaponskim sustavom (baterije, punjenje, sigurnost). Baterije se u prosjeku podvrgavaju ispitivanjima koja obuhvaćaju više od 17 500 sati kako bi se osigurale optimalne performanse u svim okolnostima i tijekom cjelokupnog vijeka trajanja.

Također, u objektima je smještena radionica konstruirana i opremljena za testiranje elektrificiranih vozila, a ona pruža dovoljno prostora za istovremeni rad na do osam vozila. Ondje se provode ispitivanja energetskog sustava, funkcionalne sigurnosti i integracije funkcija sa svim elektroničkim komponentama hibridnih i električnih vozila. Sâmo postolje za sigurnost visokonaponskog sustava provodit će oko 1750 testiranja godišnje.

TCE usto obuhvaća nekoliko klimatskih komora, u kojima se testiraju baterije i moduli pod ekstremnim temperaturnim uvjetima, između -25 i +55 °C, čime se simuliraju različiti uvjeti u kojima se vozilo može naći tijekom svojeg vijeka trajanja. Posebno područje opremljeno je najsuvremenijom tehnologijom radi mogućnosti dizajniranja i proizvodnje prototipa te konstrukcije sučelja za ispitivačke sustave.

Izgrađen u skladu s predanošću društva SEAT S.A. u pogledu zaštite okoliša, TCE trenutačno prolazi certifikacijski proces za LEED (Leadership in Energy & Environment Design, Vodstvo u energiji i ekološkom dizajnu), kojim će se akreditirati kao održiva zgrada s najmanjim mogućim utjecajem na okoliš.