Redizajnirana SEAT Ibiza i SEAT Arona dobile su ocjenu od 5 zvjezdica tijekom strogog Euro NCAP ispitivanja

18.10.2022
  • Oba su modela, s mnoštvom ažuriranja za ispunjenje zahtjevnijeg procesa ispitivanja, ostvarila najveću moguću ocjenu
  • Modelima SEAT Ibiza i SEAT Arona dodane su ažurirane strukturne protumjere za frontalni i bočni udar, kao i preinačeni sustav zaštite putnika, kako bi ispunili zahtjevniju metodologiju strogog Euro NCAP ispitivanja
  • Marka SEAT predana je ponuditi najsigurnija vozila na tržištu, a sada cjelokupna ponuda SEAT modela ima ocjene od 5 zvjezdica na Euro NCAP ispitivanju

 

Modeli SEAT Ibiza i SEAT Arona zadržale su svoju besprijekornu ocjenu od 5 zvjezdica na Euro NCAP sigurnosnom ispitivanju, pet godina nakon što su prvi puta postigle ovaj impresivni rezultat. Ovo je priznanje još impresivnije obzirom na činjenicu da je Euro NCAP posljednjih godina učinio proces ispitivanja još izazovnijim.

Ispitivanja su postrožena i sada obuhvaćaju uvođenje pokretne zapreke tijekom ispitivanja frontalnog sudara s vozilom u pokretu, zamjenjujući ispitivanje umjerenog pomaka s deformabilnom zaprekom. To Euro NCAP-u pomaže procijeniti zaštitu putnika unutar vozila te kako tomu doprinosi prednja konstrukcija vozila. Dodajmo tomu i ažurirane bočne udare, kako bi se obuhvatile prilagodbe brzine ispitivanja bočnog udara na strani zapreke te zaštita od masovnog i bočnog udara na vanjskoj strani, usmjerene na zaštitu vozača i potencijalnu interakciju između vozača i suvozača.

"Svi mi koji smo radili na redizajniranim modelima SEAT Ibiza i Arona vrlo smo ponosni na najbolju ocjenu Euro NCAP ispitivanja," kaže dr. Werner Tietz, izvršni potpredsjednik marke SEAT nadležan za područje istraživanja i razvoja. "SEAT uvijek stavlja velik naglasak na sigurnost, integriranjem najnovijih tehnologija, bilo aktivnih ili pasivnih, kako bi na tržište isporučio najsigurnija vozila".

SEAT je ostvario uspjeh na Euro NCAP sigurnosnoj procjeni, čak i na strožijim ispitivanjima, evolucijskim pristupom pasivnim i aktivnim tehnologijama modela SEAT Ibiza i Arona.

Uz već postojeću opremu na oba vozila, oprema je dodatno ažurirana kako bi obuhvaćala izmjene na vanjskom dijelu karoserije: redizajnirana konstrukcija prednjeg kraja prilagođena je novom mobilnom progresivnom ispitivanju frontalnog sudara s deformabilnom zaprekom, kao i strukturna ojačanja za zaštitu od bočnog udara.

Ažurirani su i sustavi zaštite putnika u vozilu te sada uključuju prednje sigurnosne pojaseve s dvostrukim predzatezačima pojaseva, a za stražnja je sjedala dodan podsjetnik na vezanje sigurnosnog pojasa. Ako tomu dodamo novi zračni jastuk za putnike straga, unutrašnjost je svakako postala sigurnija.

Sigurnosna ispitivanja također daju odgovor na impresivan raspon aktivnih sigurnosnih tehnologija kako bi se prvenstveno pomoglo umanjiti, a u nekim slučajevima čak i spriječiti, pojavu incidenata.

I SEAT Ibiza i Arona sada su serijski opremljene novom tehnologijom kamere, kao i tehnologijom potpore zadržavanja vozila na voznom traku (Lane Assist). Dodatno je optimiziran i softver radara u vozilu te sada uključuje prepoznavanje pješaka i biciklista, pomažući tako u zaštiti ranjivih sudionika u prometu.

SEAT Ibiza i SEAT Arona: među najsigurnijim gradskim vozilima na tržištu

Redizajnirana SEAT Ibiza postigla je odlične rezultate u svim područjima ispitivanja: odrasli putnici 83 %, djeca 82 %, ranjivi sudionici u prometu 66 % i sigurnosni sustavi 70 %.

I redizajnirana je SEAT Arona postigla odlične rezultate: odrasli putnici 83 %, djeca 83 %, ranjivi sudionici u prometu 65 % i sigurnosni sustavi70 %.

SEAT je odlučan u namjeri nastavka razvoja vozila koja postižu izvrsne rezultate na Euro NCAP ispitivanjima, bez obzira koliko stroga ona postala. Održavanje ocjene od 5 zvjezdica modela SEAT Ibiza i Arona, te njihovo pridruživanje ostatku ponude SEAT modela, dokaz je predanosti marke u isporuci najsigurnijih vozila.