Električna mobilnost

Inteligentnija, jednostavnija, čišća.

S markom SEAT pozitivna promjena nikad nije bila jednostavnija. Električna rješenja za bolju mobilnost. Vrijeme je.

Povoljan trenutak

Prelazak na električnu mobilnost.

Napredak se isplati. Naprednija rješenja za moderan život. Mi u SEAT-u naše buduće gradove vidimo kao blistave životne prostore. Zbog toga je naša ponuda električnih rješenja koncipirana tako da vam stavljamo na raspolaganje brojne dodatne prednosti.

 

Rješenja za punjenje kod kuće
Ukoliko se nalazite u inozemstvu, omogućen je ulazak u dijelove grada s restrikcijama u pogledu emisija CO2
Optimalna održivost s malim ili nultim emisijama
Poticaji za vozače BEV/e-HYBRID vozila: uključujući regulative o oslobađanju plaćanja poreza.

Svijet je vaš

Profitirajte od brojnih prednosti i potaknite promjenu.

Prelazak na rješenja električne mobilnosti znači usmjeriti pogled u budućnost. Ekološki prihvatljiviji i udobniji način kretanja. Manje buke i maksimalan okretni moment elektromotora - veći užitak u vožnji. I još brojne druge prednosti.

 

eTSI

SEAT eTSI electric pomaže motoru s unutarnjim izgaranjem u vašem vozilu kod ubrzanja. K tomu koristi regenerativno kočenje kako bi bateriju tijekom vožnje opskrbio strujom.

e-HYBRID

Vozite u gradu bez emisija i optimizirajte potrošnju na svakodnevnim relacijama uz pomoć elektromotora. Ili se prebacite na benzinski pogon za doseg od 740 km* (WLTP) uz male ukupne troškove potrošnje.

Elektrificirana vozila

Odaberite karakter za sebe.

Leon e-HYBRID

 • e-HYBRID (Plug-in Hybrid Electric Vehicle).
 • Doseg elektromotora do 60 km (ukupni doseg s benzinskim pogonom 800 km) **.
 • 70 % manje emisija od automobila s motorom na izgaranje**.
Leon Sportstourer e-HYBRID
 • e-HYBRID (Plug-in Hybrid Electric Vehicle).
 • Doseg elektromotora do 60 km (ukupni doseg s benzinskim pogonom 800 km) **.
 • 70 % manje emisija od automobila s motorom na izgaranje**.
SEAT Taraco e-HYBRID
 • e-HYBRID (Plug-in Hybrid Electric Vehicle).
 • Doseg elektromotora do 49 km (ukupni doseg s benzinskim pogonom 730 km) **.
 • Nulta emisija CO2 pri potpunom električnom pogonu**.
Mogućnosti punjenja

Punjenje. Sasvim jednostavno.

Kod kuće, na radnom mjestu i gdje god se nalazili. Uz SEAT punjače pronađite najbolje rješenje za punjenje svog električnog automobila.

Često postavljana pitanja

Spremni za novo doba električne mobilnosti?

1 – Koje sve vrste električnih vozila postoje?

SEAT trenutačno nudi 3 različite vrste elektrificiranih vozila. Saznajte ovdje više o temi kako biste mogli odabrati odgovarajući model.

 • eTSI koristi manju bateriju i starter-generator koji pomaže u generiranju struje i u povećanju snage benzinskog motora. Iako djelomično hibridna vozila ne mogu raditi isključivo na struju (kao npr. e-hibridna i potpuno električna vozila), ona mogu smanjiti potrošnju goriva i istovremeno povećati snagu. Pogonsko gorivo djelomičnog hibrida je benzin, pa je doseg jednak ili čak i bolji nego kod drugih vozila s benzinskim pogonom.
 • e-hibrid kombinira sposobnosti motora s unutarnjim izgaranjem sa sposobnostima potpuno električnog vozila. E-hibrid može raditi i samo na struju, pa tako uz u potpunosti napunjenom baterijom možete prijeći oko 60 km potpuno električno. Vozilo može također raditi kao standardni hibrid, pa ćete voziti s kombinacijom benzinskog motora i električnog pogona. Na kraćim dionicama ili svakodnevnim relacijama možete odabrati profil vožnje u kojem će e-hibrid raditi kao potpuno električno vozilo.
 • Punjenje e-hibrida smanjuje potrošnju goriva te vam omogućava ulazak u gradske ekološke zone uz manju potrošnju. Osim toga, e-hibrid tijekom kočenja regenerira snagu baterije, što povećava njezin doseg. Za razliku od potpuno električnog vozila e-hibrid može se vratiti u regularan hibridni pogon nakon što se njegov doseg na električni pogon iskoristi do kraja: zahvaljujući ICE motoru (motoru s unutarnjim izgaranjem, npr. benzinskom, dizelskom) možete bezbrižno voziti dužim dionicama.
 • Električna vozila (eng. BEV - Battery Electric Vehicles) nemaju benzinski motor i stoga su 100 % električna. BEV vozila marke SEAT nude vam stotine kilometara sa samo jednim punjenjem. Dakle ako uzmete u obzir činjenicu da prosječna dnevna dionica vozača u EU-u iznosi 60 km, znači da BEV vozilo marke SEAT u ovom slučaju ne treba puniti svaki dan. Za punjenje BEV vozila ista se moraju priključiti na utičnicu ili stanicu za punjenje (wallbox). Ovisno o tome koji uređaj za punjenje koristite, vrijeme punjenja baterije do kraja iznosit će između 50 minuta i 6 ili 7 sati. Električna vozila ne ispuštaju emisije, što znači da ćete voziti na ekološki najprihvatljiviji način.
2 - Koje su prednosti za vozača električnog vozila?

Prelazak na električnu mobilnost znači usmjeriti pogled u budućnost. Ekološki prihvatljiviji i udobniji način kretanja s još brojnim drugim prednostima.

 • Veća udobnost - uz manje vibracija motora svatko tko prvi put vozi električno vozilo primijetit će koliko je vožnja tiha i mirna. Budući da su električna vozila (i PHEV vozila u profilu vožnje na električni pogon) pogonjena strujom, moći ćete voziti tiho: uz manje vibracija motora, što će povećati vaš opći osjećaj udobnosti.
 • Glatka, nesmetana vožnja - svi električni automobili marke SEAT nude vam vozne karakteristike vozila s automatskim mjenjačem kako biste svojom vožnjom mogli navigirati bez mijenjanja stupnjeva prijenosa. Osim toga, trebat ćete samo dvije papučice: za ubrzanje i za kočenje, što će vam povećati udobnost i manevriranje te vožnju gradom učiniti užitkom. K tomu se troškovi održavanja svode na minimum jer se komponente koje se često troše (poput spojke u automobilu s ručnim mjenjačem) ne moraju održavati.
 • Impresivno kretanje - električni automobili imaju impresivno snažan karakter. Zahvaljujući boljoj i neposrednoj sposobnosti reagiranja današnja je elektrika brza kada je riječ o ubrzanju i snazi. Nakon pritiskanja papučice gasa vaš će električni automobil odmah ostvariti velik okretni moment, što ćete odmah osjetiti po ubrzanju vozila. Raspoloživost različitih modusa vožnje omogućit će vam promjenu vaših preferencija u vožnji. A to znači da možete odabrati profil koji odgovara vašoj trenutačnoj vožnji: odlučite se za tihi rad i brzinu ili po potrebi odaberite modus s malom potrošnjom energije. 
 • Razni modusi vožnje - raspoloživost različitih modusa vožnje znači da možete odabrati profil koji najbolje odgovara vašoj trenutačnoj vožnji: dajte prioritet tihom radu i brzini ili po potrebi odaberite modus s malom potrošnjom energije. Elektromotor pruža veću raznolikost od motora na izgaranje. Mii electric i Leon e-Hybrid raspolažu raznim modusima vožnje: oni omogućavaju individualan doživljaj u vožnji te vam istovremeno pomažu da iz motora i baterije svog vozila izvučete ovo najbolje.
 • Punjenje tijekom kočenja - regenerativno kočenje pomaže kod punjenja baterije vašeg električnog automobila u vožnji zahvaljujući pohrani energije tijekom kočenja. Posljedično, taj proces pridonosi povećanju ukupne učinkovitosti u mjeri u kojoj konvencionalni motori na izgaranje to nisu u mogućnosti. Primjena regenerativnog kočenja znači i da se disk kočnice manje troše, pa je dugoročno potrebno manje održavanja.
 • Održiva i ugodna vožnja - zahvaljujući svojoj mirnoj i tihoj mehanici s brzom reakcijom električni automobili imaju pozitivan utjecaj na naše navike u vožnji: oni nas potiču na ekološko, fino i pristojno ophođenje tijekom vožnje automobila u pogledu autonomije, vremena i infrastrukture punjenja. Oni vam također omogućuju da prilikom boravka u inozemstvu iskoristite prednosti ulaska u zone grada i centra grada koje su često rezervirane samo za vozila s malim emisijama.
3 - Moram li svoj električni automobil nanovo puniti svaki dan?

Kako biste u potpunosti iskoristili prednosti e-hibrida, preporučujemo da vozilo punite svakodnevno. No ako biste ga iz bilo kojeg razloga zaboravili napuniti, vozilo će i dalje raditi kao konvencionalni hibrid: s dodatnom energijom iz regenerativnog kočenja. Tako ćete postići veću učinkovitost nego s konvencionalnim motorom na izgaranje.

4 - Koji je električni automobil pravi izbor za mene?

Izbor vašeg odgovarajućeg električnog automobila ovisi o vašim potrebama i svakodnevnim zahtjevima. Želite li svoj automobil pretežno koristiti u gradskom prometu: za posao i natrag kući? U tom bi vam slučaju vaše potpuno električno vozilo (eng. BEV) smanjilo troškove potrošnje na minimum. Ako želite prelaziti duže dionice (osobito izvan centra grada), bolja bi opcija možda bio e-hibrid (eng. PHEV - Plugin Hybrid Electric Vehicle).

e-hibridna tehnologija (eng. PHEV - Plug-in Hybrid Electric Vehicle) predstavlja poveznicu između vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem i potpuno električnog vozila. Ta je tehnologija idealan izbor za vozače koji se još nisu odlučili za potpuno električni automobil. Ona nudi prednosti električnog automobila u kombinaciji s fleksibilnosti konvencionalnog motora s unutarnjim izgaranjem.

Ako morate prelaziti samo kratke dionice ili ako svoj automobil pretežno koristite u gradu ili na periferiji, najbolja bi opcija bio električni automobil.

5 - Koji se poticaji mogu dobiti za električna vozila?

Zahvaljujući većoj održivosti koju nude BEV i PHEV vozila te manjem onečišćenju okoliša brojne su izvršne vlasti (pa tako i Vlada Republike Hrvatske) počele poticati korištenje dotičnih vozila tako što su formirale razne poticaje za korisnike električnih automobila. 

Informacije o raspoloživim poticajima za električna vozila možete pronaći na stranici Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), pod rubrikom  Sufinanciranje nabave energetski učinkovitijih vozila.

 

 

* Odnosi se na model  SEAT Leon e-Hybrid 2020.

 **Preliminarni podaci